Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Procvičovací cvičení – shoda přísudku s podmětem
Advertisements

SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Shoda přísudku s podmětem II.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Podstatná jména procvičujeme rod pád číslo vzor
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍD. JMÉNA vzory mladý-jarní
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Exponenciální rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu ženského
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
Shoda přísudku s podmětem
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského životného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského neživotného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Motýli sešity koně autobusy domy míče strojvedoucí přátelé skákaly jezdily poletovali stávkovali se rozdávaly se bavili dupali se stavěly K daným podstatným.
KDE JSOU MÍČE – NA, POD, ZA, PŘED aktivita
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: jablka auta kuřata rajčata kola srdce světla polena bila dozrávala hořela troubila padala pípala.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
PŘEDLOŽKY PŘED NÁMI S VČELKOU MIJOU
Řekni, proč se tomu směju?
K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: váhy babičky kočky budky kopretiny košile žáby vázy rostly visely kvákaly vážily si povídaly se.
Přiřaď k podstatnému jménu správný pád: k tatínkovi pod listím u stromu vedle domu na návsi přes švihadlo Jirko! za dveřmi balónky odlétly na dopis na.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Číslo přílohy VY_ 32_INOVACE_11_PODMĚT NĚKOLIKANÁSOBNÝ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Podstatná jména procvičujeme pád číslo rod vzor.
Co je to několikanásobný podmět?
Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého
Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého
Shoda přísudku s podmětem
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Začínáme s podstatnými jmény I
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PŘEDLOŽKY Z (ZE), S (SE) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu
Co do řádku nepatří, škrtni!
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 049
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 11_Skladebné dvojice
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá:
PŘEDLOŽKY Z (ZE), S (SE) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu
Shoda přísudku s podmětem - 1
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Téma: Seznámení s přísudkem a podmětem
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
Transkript prezentace:

Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ: Nad květinami poletovali motýli a včely. V domě se malovalo, proto u stěny stály stoly, křesla a židle.V jarní kytici byly uvázány tulipány a narcisy. Rodiče šli na procházku. Přišli k nám Mikuláš, andělé a čerti. Hřebeny i kartáče ležely na polici v koupelně. V lesní školce byly vysazeny buky, smrky i borovice. Klouzky a lišky rostly po vydatném dešti. Sešity a učebnice byly od dětí už připraveny. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Správné řešení: Nad květinami poletovali motýli a včely. V domě se malovalo, proto u stěny stály stoly, křesla a židle.V jarní kytici byly uvázány tulipány a narcisy. Rodiče šli na procházku. Přišli k nám Mikuláš, andělé a čerti. Hřebeny i kartáče ležely na polici v koupelně. V lesní školce byly vysazeny buky, smrky i borovice. Klouzky a lišky rostly po vydatném dešti. Sešity a učebnice byly od dětí už připraveny.

Několikanásobný podmět spoj s vhodným přísudkem: Kosi a sýkorky Maminky a děti Vlaky a auta Chlapci a dívky Cukr a mouka Kohouti a slepice Pekařky a pekaři Husy, kačeři a housata se rozjely. byly naváženy. přiletěli. pekli. se procházely. se pásli. plavali. zobali.

Vyber podmět, který se bude do vět nejlépe hodit: Úrodu sklízeli V domě se rozsvítily Na slavnost se upekly Hnízdo si stavěli Na jaře rozkvetly Nad polem létali Zšedivěly mu Kůru stromků ohryzávali datli i sojky. vlasy i vousy. zahradníci s brigádníky. srnci a zajíci. lustry a lampy. buchty a koláče. petrklíče a chudobky. ptáci i papíroví draci.

Doplň ve větách koncovky příčestí minulého: Holubice a holoubata vrkal_. Koťata a kočky lízal_ mléko z misky. Stromy i tráva se ve větru ohýbal_. Otec, matka a děti odešl_ do divadla. Jitka a Eva maloval_ zátiší s ovocem. Tomáš a Tereza hrál_ závodně tenis. Rodiče a děti šl_ na procházku. Hrníčky a příbory byl_ po obědě umyt_. y y y i y i i y y

Přepiš věty v množném čísle a doplň koncovky příčestí minulého: Dívka a chlapec plaval_. Pěnkava, sýkorka i kos zpíval_. Hodina i den rychle míjel_. Meruňka a broskev rychle zrál_. Orel a sokol kroužil_ nad lesem. Dívka se připravoval_ s chlapcem na ples. Dívka s chlapcem tancoval_ na plese. V pohádce vystupoval_ víla, vodník a rusalka.

Správné řešení: Dívky a chlapci plaval_. Pěnkavy, sýkorky i kosi zpíval_. Hodiny i dny rychle míjel_. Meruňky a broskve rychle zrál_. Orli a sokoli kroužil_ nad lesem. Dívky se připravoval_ s chlapci na ples. Dívky s chlapci tancoval_ na plese. V pohádce vystupoval_ víly, vodníci a rusalky. i i y y i y i/y i/y

Zapiš slovesa v závorkách ve správných tvarech čísla množného, času minulého: Olše a jeřáby (růst) ……… kolem cesty. Srnci a laně (pít) ………. vodu z potoka. Ve skříni (viset) ……….. kabáty a košile. Květák, zelí a kapusta (dorůstat) ………….. . Koťata a kocouři (honit se) ………… . V rybníce (plavat) ………….. plotice a kapři. K autobusu (spěchat) ………… sestry a lékaři. Babička s Honzíkem (vrátit se) ………….. . rostly pili visely dorůstaly se honili plavaly/i spěchaly/i se vrátili

Oprav popletené věty: Oheň a vítr plavali proti člověku. Rýče a lopaty cvičili. Kosi a sýkory byly uklizeny. Lány obilí a louky přiletěli. Muži a ženy se spikly. Kapři a štiky byly posekány. Oheň a vítr se spikly proti člověku. Rýče a lopaty byly uklizeny. Kosi a sýkory přiletěli. Lány obilí a louky byly posekány. Muži a ženy cvičili. Kapři a štiky plavali.