Čistírna odpadních vod v Náměšti nad Oslavou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Advertisements

Mgr. Emílie Trakalová Novela vyhláška č. 432/2001 Sb. Milín, 30. listopadu - 2. prosince 2011.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY Moravská Třebová - projekt odkanalizování Udánek, Sušic, Boršova a modernizace ČOV.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
STANDARD VÝKONŮ A ČINNOSTÍ AUTORIZOVANÝCH OSOB
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Návrh změny nařízení vlády č. 61/2003
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Spolek pro obnovu venkova ČR Venkovské obce a krajina
Komunální odpadní vody a kaly
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
Operační program Životní prostředí
(kanalizační přípojky)
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s., divize Třebíč VODOVODY A KANALIZACE, svazek obcí se sídlem v Třebíči Pracovní seminář s aktuální tématikou: Dopady.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Podpora vodohospodářské infrastruktury Zlín,
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Kanalizační Přípojky F-M
Stavební právo.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Transkript prezentace:

Čistírna odpadních vod v Náměšti nad Oslavou Luboš Dufek

Předmět řešení výstavba nové čistírny odp. vod pro 8000EO a napojení kanalizace na tuto čistírnu řešení je v souladu s vl. nařízením č.61/2003Sb. a se zák. č.50/1976Sb. ve znění ostatních předpisů a platných norem řešení vychází z doporučených parametrů ČSN 74 6501 – „ČOV pro více než 500 EO.“

Ochrana vod povodí řeky Dyje do tohoto projektu patřila i výstavba nové ČOV stavební práce na projektu byly zahájeny v březnu 2005 a v dubnu 2007 byly dokončeny celkové náklady projektu 1,5 mld. korun - spolufinancování EU 1 mld. korun - SFŽP 75 mil. korun - investor 406 mil. korun

Základní údaje stavby ČOV INVESTOR: MĚSTO NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU PROJEKTANT: VEGAspol v.o.s. celkové náklady výstavby: cca 120milionů korun - z toho město Náměšť nad Oslavou 25 milionů korun

Peníze vs. město pro město to byla největší investice za posledních 10 let město se bude muset několik let držet zpět v oblasti investic nejdříve se o úvěru neuvažovalo, ale nakonec město vzalo 2 úvěry, první na 7 mil. korun a druhý na 8 mil. korun

Vstupní podklady rozhodnutí o umístění stavby, vydané odborem výstavby ŽP MÚ založení polohopisu a výškopisu v měř. 1:500 ostatní dokumentace poskytnutá obcí inženýrskogeologické a hydrogeologické výzkumy radonový průzkum výsledky jednání a připomínky na výrobních výborech ostatní požadavky na rozsah prací

Názor občanů čistička bude omezovat bezproblémové bydlení a užívání nemovitostí v okolí (budovy od čističky cca 50m), klesne hodnota nemovitostí obyvatele z okolí trápí občasný zápach a hlavně stálý hluk byla sepsána petice ohledně umístění a provozu ČOV

Zdůvodnění umístění stavby (názor samosprávy) 150m od bývalé čistírny odp. vod stavba umístěna na parcelách v majetku města – nebude třeba vykupovat pozemky od jiných majitelů „jednoduchost“ napojení stávající kanalizace nová ČOV bývalá ČOV

Péče o životní prostředí (údaje ze souhrnné zprávy o ČOV) jedná se o ekologickou stavbu, která bude mít kladný vliv na životní prostředí na zařízeních jsou umístěny filtry při provozování dle provozního řádu čistírna nezatěžuje okolí pachem zařízení, které mohou vykazovat hlučnost jsou umístěny v podzemních objektech, dmychadla jsou opatřena protihlukovým krytem

Srovnání zákonů Podrobně srovnávat nařízení vlády č. 61/2003Sb. (dále jen Nařízení) s nařízením vlády č.25/1975Sb. a nařízením vlády č. 171/1992 Sb. nemá smysl ani po technické stránce, protože byly vytvořeny prakticky bez technického a ekonomického rozmyslu (znečišťovatelé neměli žádný čas na realizaci opatření, která by zajistila dodržení imisních standardů).

Nařízení vlády č. 25/1975 Sb. založeno na imisním principu Imisní standardy na vodárenských tocích měly být dodrženy v každém místě toku prakticky všichni uživatelé vody nebyli schopni požadavky nařízení dodržet – bylo vydáno přes 2000 výjimek

Nařízení vlády č. 171/1992 Sb. založeno na emisním principu emisní standardy byly stanoveny pro období do 31.12.2004 a jiné pro období od 1.1.2005 byly stanoveny imisní standardy (odchylně pro toky vodárenské a ostatní)

Nařízení vlády č. 82/1999 Sb. Vycházelo ze Směrnice Rady 91/271/EHS Nařízení vlády č. 82 z 22. března 1999 mělo již stejnou strukturu jako nařízení vlády č.61/2003 Sb., pouze nemělo v příloze č. 1 část C - emisní standardy pro nebezpečné a zvlášť nebezpečné látky.

Srovnání Nařízení vlády č. 61/2003 Sb Srovnání Nařízení vlády č. 61/2003 Sb. s evropskou a českou legislativou článek 3 určuje termíny vybudování veřejných kanalizací pro obce nad 2.000 EO článek 4 určuje termíny vybudování čistíren městských odpadních vod u obcí nad 2.000 EO článek 8 se týká možností žádat Komisi o prodloužení termínu realizace článek 16 se týká práva na informace a povinnosti členských státu předávat zprávy o čištění městských odpadních vod Komisi každé2 roky

Srovnání Nařízení vlády č. 61/2003 Sb Srovnání Nařízení vlády č. 61/2003 Sb. s evropskou a českou legislativou Článek 5 (1)se týká citlivých oblastí a určuje termín jejich vyhlášení. Za citlivou oblast bylo Nařízením vyhlášeno celé území ČR. článek 5 (2)stanovuje povinnost cíleně snižovat celkový fosfor a celkový dusík terciálním čištěním na čistírnách nad 10.000 EO a určuje termín jejich vybudování.

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES (Rámcová směrnice) Rámcová směrnice stanovuje v čl. 4 jako environmentální cíl dosáhnout u povrchových vod dobrého stavu (tj. dobrého ekologického a dobrého chemického stavu) do 22.12.2015 u umělých a silně ovlivněných vodních útvarů dosáhnout do 22.12.2015 dobrého ekologického potenciálu a dobrého chemického stavu.

Seznam norem a souvisejících předpisů Zákon č.274/2001Sb. o vodovodech a kanalizacích Zákon č.185/2001Sb. o odpadech Zákon č.130/1974Sb. o státní správě ve vodním hospodářství ve znění novelizovaného zákona č.458/1992Sb. Nařízení vlády ČR 61/2003Sb. o ukazatelích přípustného znečištění povrchových a odpadních vod