Osová souměrnost Najdeš rozdíly mezi těmito obrázky? B A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhel Úhel je část roviny
Advertisements

Konstrukce trojúhelníků
Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
Množiny bodů dané vlastnosti
Rytzova konstrukce elipsy
Shodná zobrazení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Kružnice opsaná trojúhelníku
Obecné řešení jednoduchých úloh
Shodné útvary Najdeš rozdíly mezi obrázky? A B C
Základní konstrukce Kolmice.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Osová afinita.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Otočení roviny do průmětny
Téma: Shodnosti a souměrnosti
Středová souměrnost Zpracovaly: Barbora Šimko a Sylvie Kozárová.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Zkvalitnění kompetencí pedagogů
* Středová souměrnost Matematika – 7. ročník *
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Kružnice opsaná trojúhelníku
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
VY_42_INOVACE_415_KRUŽNICE, KRUH
Vytvořila Helena Černá
Jak zjistíme, co jsou to shodné útvary ?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_465_Konstrukce obdélníku AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK,
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
15.1 Osa a střed úsečky Popiš, co vidíš na obrázcích.
afinita příbuznost, vzájemný vztah, blízkost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VY_42_INOVACE_417_OSOVÁ SOUMĚRNOST 1
SHODNÁ A PODOBNÁ ZOBRAZENÍ
Elektronická učebnice - II
* Úhel Matematika – 6. ročník *.
Osová afinita. je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je určena osou a dvojicí.
Středová kolineace.
Shodná zobrazení Středová souměrnost Matematika 7.ročník ZŠ
Středová souměrnost.
Shodné zobrazení Obrazem libovolné úsečky AB
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Shodná zobrazení Osová souměrnost Matematika 6.ročník ZŠ
Osová souměrnost.
Osová souměrnost.
* Osová souměrnost Matematika – 6. ročník *
21.1 Útvary souměrné podle osy
Markéta Zakouřilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_178
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
30.
Parabola.
FUNKCE, KONSTRUKČNÍ ÚLOHY Převody jednotek, funkce, konstrukční úlohy, osová a středová souměrnost.
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Shodnost geometrických obrazců
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika
Základní konstrukce Kolmice.
Geometrické konstrukce v technickém kreslení Bogdan Nogol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Středová souměrnost Název : VY_32_inovace_17 Matematika - středová.
Shodná zobrazení.
39 ČTYŘÚHELNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY.
Čtverec (známe-li délku jeho strany)
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_Inovace_4C_12
Kružnice trojúhelníku vepsaná
Transkript prezentace:

Osová souměrnost Najdeš rozdíly mezi těmito obrázky? B A Mezi obrázky A a B nenajdeme žádné rozdíly, obrázky jsou stejné, ale stranově převrácené jako v zrcadle. Obrázky jsou (zrcadlově) shodné. Pokud bychom uprostřed mezi obrázky udělali přímku (osu), pak všechny body jsou zobrazeny „na druhou stranu“ podle této přímky (osy), jejich obraz má stejnou vzdálenost od přímky, jako původní bod. Obrázky jsou osově souměrné, takové zobrazení nazýváme osová souměrnost.

Dva útvary v rovině jsou shodné, jestliže je lze přemístit tak, aby se kryly. Obrazce, které se kryjí po přemístění bez překlopení lícem na rub, nazýváme přímo shodné. Obrazce, které se kryjí pouze po přemístění spojeném s poklopením lícem na rub, nazýváme nepřímo shodné. Osová souměrnost je vlastně zobrazení nějakého bodu podle osy. Původní bod má od osy stejnou vzdálenost jako jeho odraz. Oba tyto body leží na přímce, která je kolmá na osu. A A' Osová souměrnost je zobrazení v rovině, které překlápí vzory přes osu. Osovou souměrností vznikne tedy obraz, který je shodný se vzorem. Původní obrazec nazýváme vzor, ten který vznikne zobrazením nazýváme obraz. Obraz označujeme většinou jako vzor s čárkou (A →A΄). o Přímku, přes kterou se vzor překlápí, nazýváme osa souměrnosti, značíme o. Osová souměrnost zachovává vzdálenosti i úhly, jedná se tedy o jedno ze shodných zobrazení.

Učili jsme se sestrojit osu úsečky AA‘ . A‘ čteme á s čarou Postup: Do kružítka vezmeme poloměr r větší než je polovina délky úsečky AA‘. V bodech A, A‘ sestrojíme oblouky s poloměrem r. Průsečíky oblouků spojíme čerchovanou čarou – osa o úsečky AA‘. A0 A‘ A Průsečík osy o a úsečky AA‘ je středem úsečky AA‘. Označíme A0. A0 čteme á nula Osa o úsečky AA‘ je kolmá na úsečku AA‘. Pro střed A0 úsečky AA‘ platí: |AA0| = |A0B|. o Bod A‘ je osově souměrný s bodem A podle osy o. Pro libovolný bod X, který leží na ose o úsečky AA‘ platí: |AX| = |XA‘|. Všechny body osy o mají od krajních bodů úsečky AB stejnou vzdálenost.

Dokresli druhé křídlo motýla. Postup: B B' C C' Postup: 1. Sestrojíme bodem A kolmici k k přímce o (osa těla motýla) A A0 A' k 2. Průsečík přímek k a o označíme A0. F = F' D D' G = G' 3. Na přímce k sestrojíme bod A' tak, aby bod A0 byl středem úsečky AA'. S S' H = H' 4. Stejným způsobem sestrojíme body B', C', D', E'. E E' o 5. Body F, G, H leží na ose souměrnosti, jejich vzdálenost od osy je nulová, jejich obraz leží na ose souměrnosti. Tyto body nazýváme samodružné. 6. Všechny obrazy bodů spojíme čarami. 7. Oblouk kružnice v osové souměrnosti sestrojíme tak, že sestrojíme obraz S' středu kružnice S a v tomto bodě opíšeme kružnici se stejným poloměrem.

Osová souměrnost Přímka AA' je kolmá k ose o. A A0 A' Bod A0 je středem úsečky AA'. vzor bodu A' obraz bodu A |AA0| = |A0A'|. o Body A a A' jsou souměrně sdružené podle osy o. osa souměrnosti o Samodružné body A A0 A' Bod C je samodružný. C = C' C = C' B' B Vzor splývá s obrazem. B0 p p' Každý bod osy o je samodružný.

Narýsuj podobný obrázek a doplň obrazy trojúhelníku ABC a čtyřúhelníku DEFG v osové souměrnosti s osou o. o o C C' D D' C' C A A' A A' B B' B' B Trojúhelník A'B'C' je obrazem trojúhelníku ABC. Čtyřúhelník A'B'C'D' je obrazem čtyřúhelníku ABCD. Trojúhelník ABC je obrazem trojúhelníku A'B'C'. Čtyřúhelník ABCD je obrazem čtyřúhelníku A'B'C'D'. Trojúhelníky ABC a A'B'C' jsou souměrně sdružené podle osy o. Čtyřúhelníky ABCD a A'B'C'D' jsou souměrně sdružené podle osy o. Geometrický útvar a jeho obraz v osové souměrnosti jsou shodné. Procvičení: učebnice strana 28 – 29, cvičení 1 – 6, pracovní sešit strana 136 – 138, cvičení 1 – 12.