Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Matematika a její aplikace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Matematika a její aplikace."— Transkript prezentace:

1

2 Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Matematika a její aplikace Ročník : 7. Téma : Středová souměrnost - úvod Autor : Mgr. David Suchánek

3 STŘEDOVÁ SOUMĚRNOST

4 Nejdříve si zopakujeme souměrnost osovou. Co jsou shodné útvary? Jsou to útvary, které se po přemístění kryjí. Někdy se musí nejříve překlopit. Osová souměrnost je shodné zobrazení. - obrazem úsečky je úsečka s ní shodná - obrazem úhlu je úhel s ním shodný - obrazem trojúhelníku je trojúhelník s ním shodný

5 Jsou to shodné útvary?

6 Jak zapíšeme? úsečka MN je s hodná s úsečkou M´N´ |MN| |M´N´| Jak se sestrojí obraz bodu A v osové souměrnosti?. A A´A0A0 o Body A a A´ jsou osově souměrné podle osy o.

7 U středové souměrnosti se stejně jako u osové naučíme sestrojovat obrazy bodů, úseček, trojúhelníků, obdélníků i jiných útvarů. Sestroj obraz bodu A ve středové souměrnosti se středem S. + + A S A´ Vzor bodu A´ Střed souměrnosti (samodružný bod) S = S´ Obraz bodu A Bod S je středem úsečky AA´ Body A a A´ jsou středově souměrné podle středu S.

8 + S K L K´ L´ KL K´L´ a KL || K´L´ Sestroj obraz úsečky KL ve středové souměrnosti se středem S.

9 M N O P O´ P´ M´ N´ MNOP M´N´O´P´ S Sestroj obraz čtverce MNOP ve s. souměrnosti se středem S.

10 Zdroje: Odvárko – Kadleček, 2000, Matematika pro 7. ročník základní školy 3 – Shodnost, Střredová souměrnost, Čtyřúhelníky, hranoly Obrázky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Geom_shodnost_soumernost_stred.svg (29.7.2010)http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Geom_shodnost_soumernost_stred.svg


Stáhnout ppt "Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/02.0041 Předmět : Matematika a její aplikace."

Podobné prezentace


Reklamy Google