Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Středová souměrnost Název : VY_32_inovace_17 Matematika - středová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Středová souměrnost Název : VY_32_inovace_17 Matematika - středová."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace
Středová souměrnost Název : VY_32_inovace_17 Matematika - středová souměrnost Autor: Jana Pěničková Období: Únor 2013 Věková skupina: ročník Tematická oblast: Matematika Anotace: Středová souměrnost, střed souměrnosti

2 O obrazu a jeho vzoru říkáme, že jsou:
Středová souměrnost je shodné zobrazení, které každému vzoru přiřazuje shodný obraz podle bodu, který se nazývá střed souměrnosti. O obrazu a jeho vzoru říkáme, že jsou: 1. středově souměrné podle středu souměrnosti 2. souměrně sdružené podle středu souměrnosti Souměrně sdružené body podle středu leží na přímce procházející středem a jejich vzdálenosti od středu jsou shodné. + A A + + + B' S B B + A'

3 Obrazy geometrických útvarů souměrně sdružených podle středu
Obraz přímky: m N m' M + M' S N' S(S): MN MN Obrazem přímky ve středové souměrnosti je přímka s ní rovnoběžná. Obrazem úsečky ve středové souměrnosti je úsečka s ní rovnoběžná a shodná.

4 Obrazy plošných geometrických útvarů:
Obraz trojúhelníku: T S' R' + P R S T' Obraz čtverce: M K' L' N + D L N' K M'

5 Obraz kružnice: f f' + + + F B F' Obrazem geometrického útvaru ve středové souměrnosti je geometrický útvar přímo shodný se svým vzorem.

6 Zdroje


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Středová souměrnost Název : VY_32_inovace_17 Matematika - středová."

Podobné prezentace


Reklamy Google