Regionální kancelář agentury CzechInvest v Pardubickém kraji Programy podpory podnikáni v oblasti RLZ v období 2007 - 2013 Ing.Tomáš Vaníček, ředitel regionální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Dotační program ŠKOLICÍ STŘEDISKA
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
CzechInvest Koncepce podpory investic
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest - Regionální kancelář Brno
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Program Czechinvestu pro II. fázi rozvoji klastru v rámci Operačního programu průmysl a podnikání MPO plánované období dotace pro klastr 3 -
Operační program Podnikání a inovace
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Podpory podnikání Ing. Jan Vanýsek CzechInvest Regionální kancelář pro Pardubický kraj.
Programy podpory podnikání v období 2007 – 2013 Lukáš Černý CzechInvest, Regionální kancelář pro Liberecký kraj Turnov
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Financování regenerace brownfieldů z Operačního programu Podnikání a inovace Mgr. Alena Chodovská
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Regionální kancelář agentury CzechInvest v Pardubickém kraji Programy podpory podnikáni v oblasti RLZ v období Ing.Tomáš Vaníček, ředitel regionální kanceláře Pardubice – Dům Techniky, 2/5 2007

Kdo jsme… -- státní příspěvková organizace Ministerstva průmyslu a obchodu ČR jejíž služby jsou bezplatné -- působnost v Praze a ve všech krajských městech ČR -- nabídka programů na podporu podnikání a investic -- poradenství v oblasti strukturálních fondů EU a alternativních způsobů financování -- podpora přílivu přímých zahraničních investic do ČR a rozvoj aplikovaného výzkumu

Naši klienti -- potenciální žadatelé o podporu ze strukturálních fondů EU -- podniky ze zpracovatelského průmyslu zejména MSP -- univerzity, vzdělávací instituce a výzkumné ústavy -- kraj, města, obce -- firmy, které významně investují do: -- IT a zpracovatelského průmyslu -- výzkumu a vývoje -- strategických služeb

SF EU v ČR

Zapojení CI do SF OP Podnikání a inovace (ERDF) MPO -- cca 11,75 % alokace SF pro ČR (tj mld. Kč ročně) -- Orientace na inovativní podnikání, VaV v podnicích a spolupráci -- Od 1.3. příjem žádostí do Rozvoj a Marketing OP Výzkum, vývoj pro inovace (ERDF) MŠMT -- cca 8 % alokace SF pro ČR (cca 10 mld. Kč ročně) -- Podpora spolupráce mezi výzkumnými/VŠ institucemi a podniky (roční alokace cca 2,5 mld. Kč) CzechInvest 10 programů + příjem žádostí: -- 1 CzechTrade -- 1 ČEA zatím pouze oblasti podpory Pozn. Zapojení do LZZ není vyjasněno

Operační program Podnikání a inovace (OPPI)

Priority, programy, alokace Prioritní osaOblast podporyProgramAlokace 1. Vznik firem1.1 Podpora začínajícím podnikatelůmSTART0,6 1.2 Využití nových finančních nástrojů2,0 2. Rozvoj firem2.1 Bankovní nástroje podpory MSPPROGRES2,6 ZÁRUKA5,0 2.2 Podpora nových výrobních technologií a ICT v podnicích ROZVOJ3,0 Rozvoj strategických a ICT služeb 7,0 Využití ICT v podnicích4,2 3. Efektivní energie3.1 Úspory energie a obnovitelné zdrojeEKO-ENERGIE4,0 4. Inovace4.1 Zvyšování inovační výkonnosti podnikůINOVACE14,0 4.2 Kapacita pro průmyslový výzkum a vývojPOTENCIÁL8,4 5. Prostředí pro podnikání a inovace 5.1 Platformy spolupráceSPOLUPRÁCE5,3 PROSPERITA12,0 5.2 Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojůŠKOLICÍ STŘEDISKA5,0 5.3 Infrastruktura pro podnikáníNEMOVITOSTI16,1 6. Služby pro rozvoj podnikání 6.1 Podpora poradenských služebPORADENSTVÍ5,0 6.2 Podpora marketingových služebMARKETING2,9

OP Podnikání a inovace Priorita 5 - Prostředí pro podnikání a inovace Cíl: -- Povzbudit spolupráci sektoru průmyslu se subjekty z oblasti VaV, -- zkvalitnit infrastrukturu pro průmyslový výzkum, technologický vývoj a inovace, -- zefektivnit využití lidského potenciálu v průmyslu -- zkvalitnit podnikatelskou infrastrukturu. 5.1 Platformy spolupráce -- SPOLUPRÁCE a PROSPERITA 5.2 Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů -- ŠKOLICÍ STŘEDISKA 5.3 Infrastruktura pro podnikání -- NEMOVITOSTI

Rozvoj zaměstnanců Pomohou s náklady na řízení a rozvoj zaměstnanců Školící střediska Educa Standard Investors In People

ŠKOLICÍ STŘEDISKA II

Cíl programu -- Zajistit kvalitní zázemí pro vzdělávání, personální činnosti a aktivity související s rozvojem lidských zdrojů -- Zvýšit konkurenceschopnost podniků i zaměstnatelnost jednotlivců -- Zvyšovat odborné znalosti zaměstnanců a prohlubovat další dovednosti: -- manažerské -- technické -- jazykové Alokace: 5 mld. Kč (cca 715 mil.Kč/rok)

Aktivity programu -- výstavba -- pořízení -- rekonstrukce -- modernizace -- vybavení a zařízení infrastruktury pro rozvoj lidských zdrojů podnikatelských subjektů ve vybraných sektorech

Odvětvové vymezení -- Zpracovatelský průmysl -- Služby, zejména tzv. průmyslové služby -- Energetika -- Stavebnictví -- Informační a komunikační technologie -- Výzkum a vývoj -- Průřezová odvětví (např. biotechnologie, nanotechnologie, optoelektronika, atd.) -- Technické zkoušky a analýzy, manipulace s nákladem a skladování, architektonické a inženýrské činnosti

Příjemci podpory I -- Podnikatelské subjekty – bez rozdílu velikosti -- Sdružení podnikatelů, podnikatelská seskupení a samospráva -- podnikatelské, -- oborové, -- odvětvové a profesní komory, -- zaměstnavatelský svaz, -- další svazy sdružující podnikatelské subjekty -- Územní samosprávné celky a jejich svazky

Příjemci podpory II -- Veřejné výzkumné instituce -- Soukromé vzdělávací instituce -- převažující OKEČ Vzdělávání + působení v oboru min. 2 roky -- Nestátní neziskové organizace -- obecně prospěšné společnosti, -- sdružení občanů, atd. -- Příjemce podpory se zavazuje k tomu, že školicí středisko bude více než z poloviny užíváno zaměstnance podniků z podporovaných sektorů

Způsobilé výdaje ╌ Pořízení pozemků a koupě nemovitosti, výstavba, rekonstrukce nebo modernizace staveb ╌ Projektová dokumentace ╌ Hardware a sítě ╌ Inženýrské činnosti spojené s výstavbou nebo rekonstrukcí ╌ Technická zařízení a zařizovací předměty staveb ╌ Školicí pomůcky ╌ Školicí programy ╌ Přípravné studie, analýza a poradenství spojené s investicí do RLZ

Forma a výše podpory, příjem žádostí Forma podpory Dotace Výše podpory (na 1 projekt) 200 tis. – 150 mil. Kč Podpora projektů dle blokové výjimky a podle regionální mapy podpory pro ČR Zdroj: CzechInvest, 2006 ╌ Příjem Registračních žádostí bude zahájen

OP Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ)

EDUCA (Profese)

OP LZZ - struktura ╌ Priorita 1 - Adaptabilita •Zvýšení konkurenceschopnosti podniků prostřednictvím dalšího profesního vzdělávání (Educa, IIP) •Zvýšení adaptability pracovní síly a prevence nezaměstnanosti •Podpora rozvoje systému dalšího profesního vzdělávání ╌ Priorita 2 - Aktivní politiky trhu práce ╌ Priorita 3 - Sociální integrace a rovné příležitosti ╌ Priorita 4 - Veřejná správa a veřejné služby ╌ Priorita 5 - Mezinárodní spolupráce

Educa Cíle programu: ╌ Prostřednictvím všech forem vzdělávání zajistit zaměstnancům prohloubení jejich kvalifikace, rozšíření znalostí a dovedností Podporované činnosti: ╌ všechny formy vzdělávání, jejichž výstupem je rozšíření a prohloubení schopností, znalostí a dovedností zaměstnanců – v oblasti obecného vzdělávání (jazykové znalosti, ICT gramotnost, manažerské dovednosti), i specifického vzdělávání (zvyšování technických znalostí spojených s novými technologiemi, prohlubování profesních dovedností) Příjemce podpory: ╌ Podnikatelské subjekty – bez rozdílu velikosti ╌ Sdružení podnikatelů (vč. Klastrů, Inkubátorů + oborové, odvětvové a profesní komory, aj.) ╌ Nestátní neziskové organizace (o.p.s., sdružení občanů, apod.)

Způsobilé výdaje ╌ vybavení (např. počítač, dataprojektor, flipchart) ╌ software, licence ╌ osobní výdaje interního týmu a školených osob ╌ cestovné, ubytování a stravné, režijní náklady ╌ studijní a výukové podklady a publikace ╌ školení, konference, stáže, workshopy, audit, překlady a tlumočení Forma výše podpory (2 režimy): a) formou blokové výjimky - pro MSP: obecné vzdělávání 80%, specifické 45% - ostatní podniky: obecné vzdělávání 60%, specifické 35% - projekty, kde budou MSP i velké podniky (např. klastry) – výše podpory stanovené pro velké podniky b) formou de-minimis - 80% uznatelných nákladů projektu Educa

Moderní formy personálního řízení (IIP)

Moderní formy personálního řízení ╌ Cíle programu: ╌ Rozvoj personálního řízení v podnicích, zajištění provázanosti strategického řízení s personálními činnostmi a cíli až na úroveň jednotlivce a zavádění moderních forem řízení a rozvoje lidského kapitálu ve společnostech ╌ Podporované aktivity: ╌ Zavádění standardu IIP (Investors in People) ╌ Vytváření infrastruktury pro zavádění standardu Investors in People ╌ Organizace dalších aktivit směřujících k rozvoji personálního řízení v podnicích (konference, výměny zkušeností, fóra personalistů aj.)

╌ Příjemce podpory ╌ CzechInvest (účelová dotace k úhradě uznatelných nákladů vzniklých v souvislosti s plněním předmětu projektu (100% ZV) ╌ Uživatelé: Podnikatelské subjekty - zvýhodněný nákup poradenských služeb vedoucích k zavedení standardu IIP Moderní formy personálního řízení

Příklady úspěšných projektů z oblasti RLZ v Pardubickém kraji

Případová studie OEZ, s.r.o.

OEZ, spol. s r.o. Výroba elektrických rozvodných, řídicích a spínacích skříněk, cca zaměstnanců • Podnikové školicí středisko v Letohradě • Vybavení školicími pomůckami • Kapacita 50 míst Případová studie OEZ, s.r.o.

Rozpočet projektu: Celkové náklady Kč - z toho uznatelné náklady Kč - dotace 46 % Kč Případová studie OEZ, s.r.o.

Brück AM spol. s r.o. Zámrsk 10, Zámrsk Tel.: Případová studie Brück AM spol. s r.o.

Podané projekty: , OPPP Rozvoj I, CNC obráběcí a vrtací centrum Celkové náklady projektu 60 mil. Kč, požadovaná dotace 19 mil , OPPP Rozvoj II, Tepelné zpracování Celkové náklady projektu 25 mil., dotace 6 mil. Kč OPRLZ Profese, Odborné vzdělávání zaměstnanců v technických oborech, Celkové náklady 408 tis. Kč, dotace 285 tis podáno 5 projektů v rámci OPPP Marketing, podpora zahraničních výstav, marktingové studie apod., Celkové náklady 2,3 mil. Kč, dotace 1,09 mil. Kč Celkově rozhodnuto o dotacích ve výši 7,3 mil. Kč Případová studie Brück AM spol. s r.o.

Informace

Kontakty CzechInvest Regionální kancelář pro Pardubický kraj Náměstí Republiky Pardubice Tel.: Fax:

CzechInvest, the Investment and Business Development Agency, is an agency of the Ministry of Industry & Trade of the Czech Republic Děkuji za pozornost !