STA a povinnosti provozovatele podle autorského zákona Mgr. Markéta Prchalová 27.1.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Advertisements

Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
Kolektivní správa práva nakladatele na odměnu podle § 87 AZ
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Průzkum stavu služby DODO Stav roku 2006 Odpovědělo 31 knihoven Mgr. Jindřiška Pospíšilová.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření19.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
10. Právní odpovědnost a její druhy
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Tv a net Pravidla licencování IPTV Kam kráčí české telekom. sítě Srní
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Počítačová kriminalita
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
„ O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému počtu osob. Obsah smlouvy nebo její část leze určit také odkazem.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Jak otvírat, aby nás nezavřeli?
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
OCHRANA PRÁVA AUTORSKÉHO §§ OCHRANA PRÁV OCHRANA PRÁV AUTORA, DO JEHOŽ PRÁV BYLO NEOPRÁVNĚNĚ ZASAŽENO, NEBO TAKOVÝ ZÁSAH HROZÍ OCHRANA PRÁV AUTORA,
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Právní odpovědnost.
Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
2. Správní trestání a správní delikty
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Kamerové systémy metodika Plzeňský kraj 7. března 2013 ÚOOÚ.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
INTERNET A AUTORSKÉ PRÁVO aneb je stažení hudby z Internetu legální? Jiří Čermák,
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Autorské právo.
Copy on demand Martin Krčál (ÚK FSS MU) Zdeněk Kadlec (ÚK FF MU)
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Trestní odpovědnost firem 1.
Transkript prezentace:

STA a povinnosti provozovatele podle autorského zákona Mgr. Markéta Prchalová

Televizní vysílání a autorská práva  Obsahem TV vysílání jsou autorská díla, výkony výkonných umělců a zvukové a zvukově obrazové záznamy  Samostatná práva mají i vysílatelé  Obsah činí vysílání atraktivní, je logické, že je chráněn  Autorské právo a práva související s právem autorským chrání autorský zákon  Autorské právo a práva související jsou chráněna obdobně – autorská práva

Autorský zákon  Od autorský zákon č. 121/2000 Sb.  Jen autor má právo své dílo užít a udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva (§ 12)  Sdělováním díla veřejnosti = zpřístupňování díla v nehmotné podobě, živě nebo ze záznamu, po drátě nebo bezdrátově (§ 18)  Každý akt, kterým dojde ze strany sdělovatele ke zpřístupnění veřejnosti, je samostatným užitím díla ke kterému je třeba souhlas autora  Přenos televizního vysílání upraven v § 22

§ 22 – Přenos vysílání  Přenosem rozhlasového nebo televizního vysílání díla se rozumí zpřístupňování díla současným, úplným a nezměněným přenosem vysílání díla rozhlasem nebo televizí bezdrátově nebo po drátě, uskutečňuje-li je jiná osoba než vysílatel takového vysílání.  Může se jednat o kabelový přenos (odst. 2) nebo o jiný přenos  Novela v roce 2005 vrátila od výjimku pro STA  „Velká“ novela v roce 2006 uzákonila aktuální znění (od )

Výjimka pro STA - § 22 odst. 3 Umožnění příjmu současného, úplného a nezměněného rozhlasového nebo televizního vysílání na přijímačích téže budovy, popřípadě komplexu budov k sobě prostorově nebo funkčně přináležejících, pomocí společných domovních antén se za užití díla nepovažuje za podmínky, že je umožněn příjem pouze zemského a nezakódovaného analogového vysílání a společný příjem není využíván za účelem přímého nebo nepřímého hospo- dářského nebo obchodního prospěchu.

Výjimka v praxi  Za určitých podmínek (§ 22/3) je dovoleno užít dílo přenosem vysílání bez souhlasu autora  Vždy se musí jednat o nekomerční užití  Vztahuje se pouze na zemské (terestrické) nezakódované analogové vysílání  K přenosu digitálního vysílání v STA je třeba souhlas autora  Připravuje se kontroverzní novela  ? Rozšíření výjimky o digitální vysílání?

Kdy je potřeba souhlas k užití NE  STA využívána nekomerčně a jen majiteli nemovitosti a antény (nejde o veřejnost)  STA splňuje podmínky výjimky podle § 22/3  přenáší jen nezakódované zemské analogové programy  současný, úplný a nezměněný přenos  jedna budova nebo komplex k sobě přináležejících budov ANO Ve všech ostatních případech, zejména:  Přímý i nepřímý hospodářský či obchodní prospěch  STA nesplňuje podmínky výjimky, např.:  přenáší satelitní, digitální či zakódované programy  nejedná se o jednu budovu či související komplex budov

Povinnosti provozovatele STA v digitálním a satelitním světě Uzavřít licenční smlouvu s kolektivními správci práv (OSA (3,70), Intergram (2,68), Dilia….)  Je-li správců dva a více, musí určit jednoho  Někteří vysílatelé vykonávají i cizí práva ×Práva k hudbě většinou pouze kolektivně ×Pozor na obskurní nároky Získat souhlas vysílatele  Veřejnoprávní poskytují souhlas k šíření v kabelovém systému povinně zdarma (§ 54/2 zák. o provozování R a TV vysílání), pro STA však nemusí  Veřejnoprávní a komerční vysílatelé udělují souhlas zpravidla zdarma

Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání (231/2001 Sb., § 2/3) : Za převzaté rozhlasové a televizní vysílání se nepovažuje současné, úplné a nezměněné šíření přejímaných rozhlasových a televizních programů včetně služeb přímo souvisejících s programem určených pro veřejnost prostřednictvím kabelu, do něhož je zapojeno nejvýše 100 účastníků s přijímači podléhajícími oznamovací povinnosti; tento počet může být překročen, jestliže účastníci společného příjmu jsou umístěni v jedné budově nebo v komplexu budov k sobě prostorově nebo funkčně přináležejících, jestliže přenos signálu je veden tak, že nepřekračuje pozemní komunikaci, a jestliže tento společný příjem není obchodně využíván.

Zločin a trest  Neoprávněný zásah do autorských práv je především autorskoprávní delikt  Objektivní povinnost k náhradě škody a vydání bezdůvodného obohacení (! na § 40 odst. 4 AZ) – zpravidla citelnější než trestní postih  Odpovědný je porušitel vs. Povinnost předcházet škodám  Trestný čin – intenzita, úmysl, individuální odpovědnost  § 152 trestního zákona je blanketní ustanovení  Neznalost zákona neomlouvá  Úmyslné jednání (postačí nepřímý úmysl) – Nikoli náhodné, neuvědomělé jednání  Trestní postih za účastenství, např. pomoc, návod, organizátorství  I v případě, že jednání není porušení AP, zůstává odpovědnost za škodu a způsobí-li škodu více škůdců, může být vymáhána po kterémkoli z nich celá

Následky porušení autorského práva  Občanskoprávní odpovědnost na základě autorského zákona (zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském a právech souvisejících s právem autorským)  náhrada způsobené škody; místo skutečně ušlého zisku se může autor domáhat náhrady ušlého zisku ve výši odměny, která by byla obvyklá za získání licence k užití díla v době jeho užití  vydání bezdůvodného obohacení ve výši dvojnásobku ceny licence k užití díla  Přestupková odpovědnost na základě autorského zákona (zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském a právech souvisejících s právem autorským)  pokuta Kč či Kč (nekalé pomůcky, elektronická informace)  náhrada škody  Trestní odpovědnost na základě trestního zákona (§ 152 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon)  odnětí svobody až na dva roky  peněžitý trest do pěti milionů Kč  propadnutí věci (např. PC, CD&DVD, kamera apod.)  při značném rozsahu či získání značného prospěchu odnětí svobody na šest měsíců až 5 let  náhrada škody

Děkuji za pozornost! Česká protipirátská unie Protipirátská linka: INFORMACE A PREZENTACE KE STAŽENÍ V SEKCI ZAJÍMAVOSTI