Přelidnění planety.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Přelidnění a hlad Přelidnění a hlad Gabriel Pozsonyi 2.L / 2011.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ OBŽIVA A MIGRACE
Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.
Sociální problematika světa
Světové obyvatelstvo.
STRUKTURA OBYVATELSTVA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Vývoj světové populace
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
OBYVATELSTVO ČR.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Globální svět.
Demografický vývoj obyvatelstva
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Socioekonomická sféra 1. Obyvatelstvo na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Demografie je věda, která se zabývá:
DEMOGRAFIE – DEMOGRAFICKÁ REVOLUCE
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Přelidnění naší planety
Zelená revoluce Název školy
Studijní info.
Barunka Smékalová Zuzana Žalmanová Klára Suchá
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Společenské a hospodářské prostředí
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Sociální politika 06 CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Světový populační vývoj.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Přelidnění země Vypracovala: Natálie Nedvědová Obor: Technické lyceum
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Nejlidnatější světadíl
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
VÝVOJ OSÍDLENÍ A ZALIDNĚNÍ
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
GLOBALIZACE.
Lidé na Zemi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Transkript prezentace:

Přelidnění planety

Přelidnění -Přelidnění je stav, kdy populace převyšuje možnost obživy Rozlišujeme: a) ABSOLUTNÍ -kdy příroda neposkytuje již možnosti výživy obyvatelstvu b)RELATIVNÍ-Označován také jako nezaměstnanos.Důsledkem je rozvoj ekonomiky,kdy část pracovníků nemůže prodat svou pracovní sílu a stávají se nezaměstnanými.

Vývoj počtu obyvatel Od ½ 20. století výrazné zrychlení – problémem je výživa - hlad Trend – úmrtnost klesá, porodnost stagnuje = počet obyvatel roste! Problém: přírůstek vysoký v chudých zemích X nízký přírůstek až úbytek ve vyspělých zemích. Řešení: A) populační politika – omezení porodnosti (Čína, Indie, Afrika) X zvýšení porodnosti (Evropa, Asie) B) zvýšení produkce potravin (zelená revoluce, genetické potraviny aj.)

Vývoj populace http://www.worldometers.info/cz/

Obživa Jsou připravovány prognózy, kolik vlastně lidí může planeta uživit. Někteří autoři tvrdí, že svůj limit jsme již dávno překročili (žádoucí by byl stav několika set milionů lidí), jiní současný stav považují ještě za únosný. Další dokazují, že 10 až 15 miliard je možný při lepším využití zdrojů. A někteří autoři jdou do extrému a vypočítávají teoretickou úživnost : země by mohla uživit 200 miliard lidí, bude-li důsledně využita půda a lidstvo přejde na vegetariánskou stravu.

Úspěchy Nejznámějším příkladem určitého úspěchu omezení porodnosti vlivem plánovaného rodičovství, sterilizací I potratů je Čína. Dala si za úkol udržet do konce století svou populaci pod 1,2 miliardou obyvatel. Dnes má více jak 1,1 obyvatel a na jednoho obyvatel připadá jen 0,1 hektaru obdělávané půdy. Následkem kampaně za plánované rodičovství a zamezení populačnímu růstu poklesl přírůstek 23,4/1000 obyvatel v roce 1972 na 12/1000 obyvatel v roce 1982. Otázkou je, nakolik trvalý je to trend a nakolik se změní např. při zániku totalitního politického systému. ( pro srovnání, v bývalém Československu byl přirozený přírůstek 2,8/1000 ob.ročně, z toho 0,4/1000 v českých zemích a 7,7/1000 ob.na Slovensku) Aby se populace udržovala na stejné výši, mělo by na jeden rodičovský pár v průměru připadat 2,3 dítěte. V Evropě se počet dětí na rodičovský pár pohybuje od 2,0 do 3,0 (2,0 v Rakousku, 2,8 ve Francii, 3,3 v Holandsku), v USA je to 3,3. V rozvojových zemích se uvádí čísla od 3,5 do 5,5.

Kolik miliard lidí je schopna ještě Země pojmout? Geofyzici z Potsadamského institutu proc výzkum dopadů klimatu prohlašují, že na planetu se „vejde“ maximálně 282 miliard lidí, pokud by byla veškerá země byla využívána na kultivaci potravin.

Zdroje Wikipedia.cz http://www.4human.cz/prelidneni-planety http://www.odmaturuj.cz/zemepis/populacni-vyvoj/ http://www.odmaturuj.cz/zemepis/prelidneni/