AIDS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
The theme for World AIDS Day Women, Girls, HIV and AIDS
Advertisements

Přenos infekcí Sexuální přenos
Sexuálně přenosné choroby
Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
prosinec Světový den AIDS
Globální problémy lidstva
Jana Fišerová EU-ICT-ČAZ-8-15
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
VIRY.
Viry.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Virus HIV Z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti RNA virus náležející mezi retroviry, což je skupina virů mající.
Listerióza a nutriční toxikologie
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
HIV-Aids.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Petr Němec a Jan Novotný
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Nemoc AIDS v Africe.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
AIDS Eva Ivánková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Aids.
Kateřina Kuhnová Petra Burdychová 2A/4
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Aids HIV.
NEMOCI A IMUNITA Ema Volešová.
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Číslo: VY_32_INOVACE_14_07 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Mízní soustava Lymfatická.
Číslo: VY_32_INOVACE_14_06 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava.
Syndrom získaného imunodeficitu
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_18_ Přenos HIV Autor Motejlková Věra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-06
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Eliška Dětáková Jiří Krafka
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

AIDS

Definice AIDS česky Syndrom získaného selhání imunity Nemoc HIV/AIDS byla poprvé zaznamenána v roce 1981 a od té doby se jí nakazily desítky milionů lidí, nejhůře postižené jsou některé africké státy. Přestože se léky na tlumení HIV/AIDS neustále zdokonalují, nemoc stále zůstává nevyléčitelnou a smrtelnou.

Původce nemoci Virus HIV, který napadá hlavně bílé krvinky a postupně je ničí (bílé krvinky jsou důležité pro imunitu člověka = obranyschopnost )

Způsoby přenosu virus se přenáší tělními tekutinami postiženého jedince, nejčastěji krví nachází se však i v poševním sekretu, spermatu, slinách i v mateřském mléce

Nejčastější způsoby přenosu Nechráněným pohlavním stykem Šanci na nakažení při styku významně snižuje kondom.

Krevní cestou - u narkomanů při společném používání injekčních stříkaček - podáním infikované krve nebo krevních přípravků (krevní transfúze) V současné době je tento způsob přenosu v rozvinutých zemích téměř vyloučen. V České republice jsou od roku 1987 všichni dárci krve kontrolováni, zda jejich krev není infikována virem HIV. Při drobných poraněních je nebezpečí nákazy virem HIV od infikovaného člověka nepravděpodobné, protože k infekci je třeba určité množství viru. Je však třeba se vyvarovat společnému užívání hygienických potřeb, jako kartáčku na zuby a žiletkám, stejně tak jako nedostatečně sterilizovaným nástrojům při provádění některých kosmetických úkonů (tetování, propichování ušních boltců, piercing apod.)

Přenos z matky na dítě K přenosu může dojít během těhotenství, porodu, kojením. Dochází tak v 15 až 30 % případů. Riziko lze snížit císařským řezem, antivirovou léčbou.

K přenosu HIV nedochází Podáním ruky Společným užíváním nádobí Společným pobytem v jedné místnosti Hmyzem Přátelským polibkem

Příznaky HIV infekce a AIDS První fáze: po nakažení virem HIV se v průběhu 2. až 6. týdne u 60 až 70 % lidí objevily příznaky připomínající chřipku. Druhá fáze: trvá 2 až 10 let a u většiny lidí je bez příznaků Třetí fáze: po více než deseti letech od nakažení, imunita je velmi oslabena, projevují se těžké infekce hlavně plic, trávicí soustavy, kůže a mozku, nastupuje onemocnění AIDS

Čtvrtá fáze: plně rozvinut AIDS, minimální naděje na vyléčení

HIV a AIDS v ČR K 31. 8. 2010 bylo v ČR 1470 HIV pozitivních osob a 312 nemocných K 31. 8. 2010 u nás již 162 osob na AIDS zemřelo

Co bychom měli vědět? 1. Zkratka nemoci + český překlad 2. Název viru, který nemoc způsobuje, a na co virus působí 3. Co znamená být HIV pozitivní? 4. Tři způsoby přenosu 5. Tři činnosti, kterými se virus nepřenáší 6. Léčba 7. Co je to akce Červená stužka? 8. AIDS ve světě a u nás

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/AIDS www.aids-pomoc.cz http://www.innermostsecrets.com/Images/hiv_virus.jpg http://humanitarian.worldconcern.org/wp-content/uploads/2008/12/world-aids-day-crosses1.jpg http://scienceblogs.com/neurotopia/condom%20cartoon.jpg http://i.idnes.cz/07/121/gal/PEI1f9163_ALAMY_A4BF63.jpg http://republika.pl/blog_tl_4658752/7054336/sz/narkomani_1_.jpg http://www.osel.cz/soubory/857/3.jpg http://big5.wallcoo.com/photograph/Anne_Geddes/images/%5Bwallcoo.com%5D_baby_clothes_baby_pictures_010.jpg http://www.obec-dyje.cz/data/images/polibek.gif http://paveldanko.com/hiv-aids/diagnostika_soubory/Aids.jpg http://www.aids-sida.com/img/aids-photo-candidasis.jpg http://paveldanko.com/hiv-aids/diagnostika_soubory/Aidse1.jpg http://img.webmd.com/dtmcms/live/webmd/consumer_assets/site_images/articles/health_tools/AIDS_retrospective_slideshow/ap_rm_photo_of_AIDS_patient_sorting_medicine.jpg