Města a klimatická změna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
studie regenerace sídliště Na Rozhledně - Chrudim
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Veřejné osvětlení Zlín 2010
Bytové družstvo U Arény
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
„Zelená energie“ Skupiny ČEZ
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Kampaň za třídění odpadů v jižních Čechách. Kampaň, která si klade za cíl naučit obyvatele třídit (příp. efektivněji třídit) odpad Iniciátor- Jihočeský.
Logo.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Ekologická stopa Velké Meziříčí Viktor Třebický, VM, CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz |
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
SLAVKOV U BRNA. SLAVKOV U BRNA Prosím seznamte se – Slavkov u Brna Počet obyvatel: Rozloha: ha ORP: obcí První.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Recyklohraní u nás ve škole Jsme malá školička, do které chodí 25 žáků. Probíhají u nás různé soutěže- sběr baterií, elektrozařízení, ale třídíme také.
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
EVVO v Plzeňském kraji.
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY ŠKOLY ZŠ Želechovice nad Dřevnicí 4. Května 336, Želechovice nad Dřevnicí.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Šetrné úřadování na MěÚ v Benešově projekt „Zelený úřad“
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Ekologické hotely.
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI
Výsledky projednávání
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Transkript prezentace:

Města a klimatická změna Uhlíková stopa praktické výsledky a pokračování projektu

Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat Chceme-li pro přírodu něco udělat, musíme ji nejdříve dobře poznat. Chceme-li něco zlepšit, musíme začít sami u sebe. Město Semily s přibližně 9 000 obyvateli se rozkládá v Libereckém kraji na severovýchodě Čech. Leží v podhůří západních Krkonoš při soutoku Jizery a Olešky.

Město Semily se připojilo k řadě českých měst, které se rozhodla posoudit svoji udržitelnost prostřednictvím ekologické stopy. A výsledek? Ekologická stopa 4,19 gha/obyv.

Co proto děláme? Optimalizace soustavy veřejného osvětlení (VO) Stávající osvětlovací soustava má vysoký potenciál energetické optimalizace ve výši 35 – 40%, to je zřejmé z průměrného příkonu na 1 svítidlo , který je v současné době cca 124 W a kde optimální hodnota může být cca 86 W/svítidlo.

Co dále děláme pro udržení tohoto výsledku? Optimalizace soustavy veřejného osvětlení (VO) Další potenciál úspor je v nasazení stabilizace a plynulé regulace napětí na sedmi RVO. Hlavní technické údaje soustavy VO města Semily Celkový stávající instalovaný soudobý příkon Pp = 153 000 kW Průměrný příkon na 1 SM = 124,04 W Celkem počet světelných bodů – svítidla (SB) 1.233 ks

Co dále děláme pro udržení tohoto výsledku? Návrh optimalizace soustavy VO: Obnova 820 ks světelných bodů , tzn. vyměnit stávající zastaralá svítidla za nová Nasazení 7 regulátorů a tedy ztlumení svítivosti jednotlivých bodů v době od 0.00 do 4.00 hod Nově po optimalizaci Celkový stávající instalovaný soudobý příkon Pp = 106 000 kW Průměrný příkon na 1 SM = 86 W

Další konkrétní opatření Hospodaření v městských lesích, snaha o zalesnění dalších pozemků (dnes ZPF nevhodná k zemědělskému využití) s cílem nejen hospodárně využít půdu, ale např. i stabilizovat svážné území co nejpřirozenější cestou

Vzdělávání a výchovu rodin a malých dětí v oblasti ekologie si v Semilech osvojilo občanské sdružení Centrum pro rodinu M.E.D.

V areálu památkově chráněné "zelené" dřevěnky v Jílovecké ulici provozuje malé ekostředisko, zaměřené na EVVO (ekologická výchova, vzdělání a osvěta) v rodině a u nejmenších dětí z mateřských a základních škol. Ekostředisko je členem Národní sítě EVVO a ČSOP (Český svaz ochránců přírody).

Další konkrétní opatření Výstavba kompostárny, svoz bioodpadu ze sídlišť a bezplatné zapůjčení kompostérů k rodinným domům (představuje snížení objemu ve směsném KO o cca 11%)

Další konkrétní opatření Třídění odpadů (za loňský rok jsme vytřídili 1 343,115 tun plastů, skla, papíru, kovů a nápojového kartonu, čímž jsme přispěli ke snížení emisí o 870,508 tun CO2 ekvivalentu, tedy jsme ušetřili 20.723.743 MJ energie Zpětný odběr elektrozařízení, přenosných baterií nebo akumulátorů, tonerů Město Semily podporuje občany v třídění odpadů včetně biodpadu z domácností

Dlouhodobý výhled Záměr realizace a využití geotermálního vrtu

Děkuji za pozornost Lena Mlejnková, místostarostka Města Semily www.semily.cz