Setkání oborových didaktiků dějepisu 20. 2.12012 1.Reflexe stavu oborových didaktik v učitelské přípravě z pohledu AK 2.Shrnutí vámi poskytnutých informací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Oborové didaktiky na vzestupu
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Vzdělávání a jeho kategorie
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Didaktické prostředky
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
IC Věnovat soustředěnější pozornost hloubce konceptové analýzy probírané situace, „zpomalit“ proces analýzy, více jej opírat o rozbor oborových.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Jak se stát dobrým právníkem?
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
ošetřovatelství a porodní asistence
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Tomáš Janík Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Konference Škola pro budoucnost, budoucnost pro školu 19. listopadu 2015 – Poslanecká sněmovna parlamentu.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
Didaktické formy.
Obecná didaktika ÚVOD.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Edukátor Profese učitele
VIKBA32 Informační vzdělávání
Transkript prezentace:

Setkání oborových didaktiků dějepisu Reflexe stavu oborových didaktik v učitelské přípravě z pohledu AK 2.Shrnutí vámi poskytnutých informací 3.Návrh minimálního standardu kvality OD dějepisu a jeho diskuse 4.Závěr a formulace dalších potřebných kroků

Situace oborových didaktik Význam oborových didaktik stoupá a je reflektován na řadě úrovní  laická veřejnost – dosavadní spokojenost s českou školou  poučená veřejnost - srovnávací výzkumy vzdělávacích výsledků PISA, TIMMS. OECD  zaměstnavatelé – rostoucí nespokojenost s připraveností absolventů (MP, MZ aj. atakují MŠMT, samostatné aktivity zaměstnavatelů  pedagogická veřejnost – nutnost znovu otevřít otázku přípravy učitelů na VŠ  Akreditační komise – 25 fakult připravujících učitele – na 700 studijních oborů! – vznik skupiny pro oborové didaktiky –hodnocení doktorských oborů – reálná možnost posílení oborových didaktik jako vědních oborů –hodnocení pregraduální oborové d - idaktiky (jako profesní disciplíny) –potřeba VŠ oborových didaktik

Učitelství – profesionalizace vs. deprofesionalizace?  neoliberalismus – vzdělání je zboží, učit může kdokoli (Štech, 2007; kapitola Vzdělanost NERVu)  tendence profesionalizovat – specifické znalosti, které nejsou dostupné lidem stojícím mimo učitelskou profesi –tzv. pedagogical content knowledge (Shulman, 1987) •znalosti obsahu → znalosti obsahu vhodné pro vyučování

širší kontext  80.léta USA „A Nation in Risk“, dokument ukazující, že špatné učitelské vzdělávání je spoluodpovědné za nízkou kvalitu vzdělávání) → nutnost profesionalizace učitelství → standardy učitelské profese → poznatková báze učitelské profese  knowledge base for teaching = kodifikovaný nebo kodifikovatelný soubor poznatků, dovedností, porozumění a technologie, etiky a dispozic, kolektivní zodpovědnosti - a současně způsobů, jak je reprezentovat a komunikovat (Shulman, 1987, s. 4, překlad Janík, 2009); –důležitou součástí jsou didaktické znalosti obsahu

….  90.léta standardy učitelské profese  oborově didaktické standardy 1996 –Inquiry-based education  Evropa – od 2000 intenzivní podpora výzkumu vzdělávání a učitelského vzdělávání  U nás ….od 90. let diskuse – doteď standardy nejsou, tím méně oborově didaktické  shora to jde velmi pomalu ALE! – je zřetelný pohyb zdola, aktivizace učitelské veřejnosti, neziskovky

Didaktické znalosti obsahu – co jsou  „ cosi chytrého, neviditelného a rozhodujícího, co učiteli umožňuje vyučovat tak, jak vyučuje“ (Gudmundsdottir, 1995)  znalosti, které učiteli umožňují transformovat oborové obsahy do forem, které jsou „pedagogicky účinné, a přesto přizpůsobivé schopnostem studentů…(Shulman, 1987) analogie, ilustrace, vysvětlení, demonstrace, způsoby znázorňování a formulování tématu, které jej učiní srozumitelným pro jiné

Didaktické znalosti obsahu – co jsou  díky nim je učitel schopen mj. –vidět v učivu potenciality pro rozvoj (oborových) znalostí, dovedností kompetencí a dalších předpokladů studentů –předvídat efekty určitého způsobu (re)prezentace učiva (analogie, příklady, experimenty atd.)na studentovo porozumění –zvažovat možnosti zprostředkování učiva v různých fázích výuky a ve vztahu k dalšímu, co si má student osvojit –posoudit kognitivně aktivizační potenciál různých variant výuky, úloh, problémů apod. –porozumět (pre)koncepcím studentů, učebním obtížím (diagnostika (ne) naučeného i typických chyb apod.) –smysluplně propojovat přirozené každodenní zkušenosti s perspektivou dané vědní disciplíny –organizovat a usměrňovat spolupráci studentů tak, aby napomáhala osvojení si učiva

Co je oborová didaktika  specializační trendy oborových didaktik –jako studium ontogeneze oborového myšlení (co může a má znát student určitého věku, při určité délce studia?) –jako studium edukačního procesu (jak probíhá utváření oborových znalostí/dovedností/kompetencí a jaké jsou jeho překážky?) –jako epistemologická analýza oboru (jak lze transformovat oborové poznání do učiva a jak lze ověřovat či zdůvodňovat správnost takové tranformace?) – jako studium pozice oborového vzdělávání ve společnosti (jaké je postavení, role a funkce oboru v národní vzdělanosti; „kolik čeho“ ve škole?)

Oborová didaktika je klíčová pro profesní identitu  jádrem profesní identity je pojetí výuky (Mareš a kol., 1996) –tři etapy: •prekoncepce - první, předběžné pojetí; na základě osobní zkušenosti se školou a vzděláváním v roli žáka/studenta. •časné pojetí - na základě prvních praktických zkušeností v roli učitele •propracované, uvědomované a teoreticky reflektované pojetí výuky, v němž je větší část implicitního již zpracována a integrována.

Shulman, L. S. Knowledge and teaching: Foundations of the new reform. Harward Educational Review, 1987, roč. 57, č. 1, s. 1–21. Janík, T. a kol. Pedagogical content knowledge nebo didaktická znalost obsahu? Brno: Paido, Bromme, R. What exactly is ‘pedagogical content knowledge’? In S. Hopmann, K. Riquarts (Eds.) Didaktik and/or Curriculum. Kiel: IPN, s Gudmundsdottir, S. Values in pedagogical content knowledge. Journal of Teacher Education, 1991, Štech, S. Profesionalita učitele v neo-liberální době. Pedagogika, 2007,