Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
Infrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektromagnetické kmity a vlnění
Akustika.
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
Základy sdělovací techniky
Název úlohy: 6.17 Chladniho obrazce.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Dotykové displeje Petr Zeman.
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Elektromagnetické vlny
Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.
STROJÍRENSTVÍ Nedestruktivní zkoušky materiálů ST40 Kontrola a měření
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektronické dálkoměry
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Smyslové orgány.
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhZvukové jevy.
FY_083_Zvuk_ Detekce zvuku
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Ultrazvuk X Infrazvuk.
Audio Josefína Čadská 4.A.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Slyší neslyšitelné - Zvířata používají sonary
Elektromagnetické záření 2. část
Ultrazvuk Tomáš Vaculík.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
VY_32_INOVACE_PSYPS12460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zvukové jevy.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Směrové ultrazvukové reproduktory
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
Matyáš Kvapil projekt: NETOPÝR
Studium ultrazvukových vln
ULTRAzvuk Lia Roubínková I.A.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ohmův zákon akustiky Δx=c Δt ρc=Z … akustická impedance.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
Ultrazvuk Mario Šalanský SEPTIMA 2009/2010. Obecné informace o ultrazvuku Jako ultrazvuk označujeme jakýkoli zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz Pro člověka.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
Měření rychlosti zvuku
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Rozdělení zvuků VY_32_INOVACE_12_225
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Transkript prezentace:

Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

Tóny, které mají kmitočty větší než 20 000 Hz, se nazývají ultrazvuk. Pro lidské ucho je neslyšitelný, ale řada živočichů může část ultrazvukového spektra vnímat - delfíni, psi, netopýři.  

Netopýr "vidí" ušima  Princip noční orientace netopýrů je v podstatě shodný s principem radaru. Při svých nočních lovech se orientují pomocí odrazu ultrazvuku od různých překážek. Tomuto způsobu orientace se říká echolokace (echo = ozvěna, lokace = zjišťování polohy). Netopýři v noci „vidí“ a vyhledávají kořist tak, že vydávají rychle za sebou intenzivní ultrazvukové pro lidi neslyšitelné - „výkřiky“ a citlivým sluchem přijímají odražené signály. Jsou schopni vyhodnotit dobu, která uplyne mezi vyslaným a přijatým signálem a určit vzdálenost a tvar překážek. Dovedou dokonce určit rychlost a směr pohybu případné kořisti: signál, odražený od přibližujícího se hmyzu, má vyšší frekvenci než původní a naopak od vzdalujícího se má frekvenci nižší. Dosah echolokátoru netopýrů je až stovky metrů.  

Využití ultrazvuku Ultrazvuk má velký význam ve vědě, v technické praxi, medicíně a v dalších oborech. Ve většině ultrazvukových zařízení se využívá jeho odrazu od různých překážek. Současné výkonné generátory mohou vytvářet ultrazvuk s frekvencí i stovky MHz. Takové vlnění má ve vzduchu vlnovou délku pouhé zlomky milimetru!

Ultrazvuková defektoskopie V průmyslu se využívá ke kontrole kvality - zjišťuje se jím nestejnorodost materiálu, bubliny, praskliny a jiné vady kovových výrobků. Zkoušeným výrobkem se nechá procházet ultrazvukový signál, který se na nestejnorodých oblastech (vadách) odráží nebo pohlcuje. Za vadou vznikne „stín“ a ten se převede indikátorem do obrazové podoby.

Sonar Sonar neboli echolot Zařízení, které pomocí odrazu ultrazvukových vln umožňuje měřit hloubku moře a reliéf mořského dna, pátrat po vracích potopených lodí nebo sledovat hejna ryb. Princip je obdobný jako u radaru: měří se doba, za kterou se vrátí ultrazvukový signál po odrazu od předmětu ve vodě. Výsledky se zobrazí na displeji. Název SONAR je zkratkou anglických slov „SOund Navigation And Ranging“, neboli „navigace a měření vzdáleností zvukem“.

Ultrazvuková sonografie Důležitá lékařská metoda pro zobrazení a vyšetřování vnitřních orgánů. Ultrazvukový signál vysílaný generátorem se po odrazu od různých tkání zachycuje mikrofonem a zpracovává se počítačem jako sonografický obraz. Takto se vyšetřují například ledviny, žlučník nebo srdce. Běžně se ultrazvukem vyšetřují budoucí maminky, kdy lékař na monitoru získá ultrazvukový obraz lidského plodu.

Parkovací senzory Do zadního nárazníku automobilu je zabudováno několik čidel pro vysílání a příjem ultrazvuku. Při couvání vysílají ultrazvukové vlny, které se odrážejí od případných překážek za vozem. Přístroj průběžně vyhodnocuje změřenou vzdálenost a při přílišném přiblížení k překážce se spustí zvuková a světelná signalizace.

Použité zdroje: Učebnice Fyzika pro základní školy, Prometheus http://www.army.cz http://cs.wikipedia.org