Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STROJÍRENSTVÍ Nedestruktivní zkoušky materiálů ST40 Kontrola a měření

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STROJÍRENSTVÍ Nedestruktivní zkoušky materiálů ST40 Kontrola a měření"— Transkript prezentace:

1 STROJÍRENSTVÍ Nedestruktivní zkoušky materiálů ST40 Kontrola a měření
Ing. Petra Janíčková

2 NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠKY MATERIÁLŮ

3 PRINCIP ZKOUŠEK Lze jimi kontrolovat součásti uvnitř i na povrchu bez jejich porušení. U některých polotovarů a výrobků se zkouší všechny kusy. Ve strojírenství mají největší význam zkoušky defektoskopické – zjišťují vady materiálu.

4 ROZDĚLENÍ NEDESTRUKTIVNÍCH ZKOUŠEK
Rozdělení defektoskopických zkoušek podle druhu zjištěných vad: - vnitřní vady - ultrazvukové zkoušky - prozařovací zkoušky - povrchové vady - kapilární zkoušky - magnetické zkoušky

5 1. ZKOUŠKA ULTRAZVUKEM využívá se ultrazvukových vln, které se v homogenním prostředí šíří přímočaře, ale na rozhraní dvou různých prostředí se odráží a lámou. A) odrazová metoda – ultrazvukový impulz se vysílá do předmětu a v něm se odráží od vady a přijímá se na stejné straně. Sonda je zároveň vysílač i přijímač. B) průchodová metoda – vlny se vysílají do předmětu na jedné straně a na protilehlé straně se přijímají.

6 1. ZKOUŠKA ULTRAZVUKEM

7 2. PROZAŘOVACÍ ZKOUŠKA - Je založena na schopnosti rentgenového záření pronikat materiálem a zeslabovat svoji intenzitu v závislosti na tloušťce a hustotě materiálu. - Vada se na filmu projeví jako tmavá skvrna na světlejším pozadí.

8 3. KAPILÁRNÍ ZKOUŠKA Používá se ke zviditelnění jemných povrchových vad pomocí kapilárních sil. Postup zkoušky: povrch součásti se očistí na povrch se nanese indikační kapalina, která vnikne do vady přebytek kapaliny se z povrchu setře na povrch se nanese vhodná detekční látka detekční látka nasaje kapalinu z vady a dojde k jeho zbarvení

9 3. KAPILÁRNÍ ZKOUŠKA

10 4. MAGNETICKÁ ZKOUŠKA - Používá se pouze u feromagnetických materiálů,
- pro zjišťování nepatrných trhlin na povrchu. Postup zkoušky: ve zkoušeném předmětu se vytvoří magnetické pole, siločáry se v místech trhlin vytlačí na povrch, částečky Fe se uchytí na povrchu pouze v místech, kde jsou trhliny, tak vznikne viditelný obraz vady, po zkoušce musíme součást odmagnetizovat.

11 4. MAGNETICKÁ ZKOUŠKA

12 SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ
DEFEKTOSKOPIE LIBEREC, s.r.o. Liberec: Dostupné na


Stáhnout ppt "STROJÍRENSTVÍ Nedestruktivní zkoušky materiálů ST40 Kontrola a měření"

Podobné prezentace


Reklamy Google