Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dotykové displeje Petr Zeman.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dotykové displeje Petr Zeman."— Transkript prezentace:

1 Dotykové displeje Petr Zeman

2 Obsah Rezistivní displeje Kapacitní dotykové displeje
S infračerveným zářením S akustickou vlnou

3 Rezistivní displeje

4 princip Pružná membrána Pod membránou Mezi vrstvami Obě vrstvy
Na povrchu displeje. Zevnitř pokryta velmi tenkou průhlednou kovovou vrstvou. Pod membránou Pevná vodivá průhledná vrstva. Mezi vrstvami Velmi tenká vzduchová mezera s rastrem izolačních podpěr, které vodivé vrstvy izolují od sebe. Obě vrstvy Připojeny k řídicímu a vyhodnocovacímu modulu.

5 Princip Při dotyku Mezi vrstvami Kontroler
horní vrstva prohne a v daném místě se vodivě spojí s vrstvou spodní. Mezi vrstvami Začne procházet elektrický proud. Kontroler Vypočítá na základě velikosti jednotlivých proudů polohu bodu dotyku.

6

7 Kapacitní dotykové displeje

8 princip Funkce těchto displejů je založena na vodivosti lidského těla.
Povrch Pokryt vodivou vrstvou. Při dotyku Vznikne mezi okraji displeje a vodivou rukou kapacita, přes kterou se uzavírá se elektrický obvod. Kontroler Analýzou vzniklých kapacit přesně určí polohu prstu.

9

10 Projekční kapacitní displej
Princip kapacitního displeje, s rozdílem, že vyzařuje elektrické pole do blízkého okolí. Pokud takový displej umístíme např. za nevodivou tenkou vrstvu skla nebo plexiskla, bude tento systém fungovat a bude přitom vysoce mechanicky odolný.

11 S infračerveným zářením

12 princip Tvořen hustou sítí infračervených paprsků, která se vsunutím jakéhokoli předmětu na určitém místě přeruší. Veliká výhoda je v tom, že takový systém lze zhotovit jako rám

13

14 S akustickou vlnou

15 Princip SAW z anglického Surface Acoustic Wave
V rozích pevné průhledné vrstvy nad displejem jsou umístěny vysílače a přijímače signálu. Ten se šíří napříč po ploše displeje. Vložením předmětu do vlnového pole se šíření vln změní Řídicí jednotka Podle vyslaných a přijatých signálů vyhodnotí polohu vložené překážky. Vysílané vlnění má kmitočet 5 MHz.

16

17 Wikipedia.org Mobilmania.cz
Zdroje Wikipedia.org Mobilmania.cz

18 Konec Díky za pozornost


Stáhnout ppt "Dotykové displeje Petr Zeman."

Podobné prezentace


Reklamy Google