Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Reproduktory Vypracoval: Bc. Chumchal Miroslav Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Reproduktory Funkce reproduktoru Druhy reproduktorů Reproduktory podle frekvenčního rozsahu Průřez koše reproduktoru Aktivity žáků Použitá literatura

3 Funkce reproduktoru Reproduktory jsou elektro – akustické měniče, které přeměňují elektrickou energii na mechanickou ve formě zvuku. Skládají se z membrány, pohonné jednotky, do které je přiváděno výstupní napětí z koncového stupně zesilovače. Podobným zařízením jsou sluchátka. Reproduktory se podle způsobu vyzařování dělí na : - přímo vyzařující ( kmitající membrána je přímo navázána na prostředí, do kterého se akustická energie vyzařuje ) - nepřímo vyzařující tlakové ( mezi membránou a prostředí je vložen zvukovod. Tyto reproduktory mají velkou účinnost, vysoký vyzářený výkon.

4 Druhy reproduktorů Reproduktory dělíme na :
elektrodynamické – kmitací cívkou protéká proud v magnetickém poli a tím se rozpohybuje membrána. elektromagnetické – membránu z tenkého železného plechu přitahuje pevně umístěný elektromagnet, umístěný v poli budící cívky, který pohybuje membránou. elektrostatické - membrána s vodivou vrstvou je umístěna mezi dvě elektrody. Reproduktor pracuje na principu přitahování a odpuzování elektricky nabitých desek. piezoelektrické – destička z piezoelektrického materiálu je mechanicky spojena s membránou nebo membránu přímo tvoří. plazmové – nemají membránu. Využívají změn tlaku vzduchu, vyvolaných obloukovým výbojem.

5 Reproduktory podle frekvenčního rozsahu
Širokopásmové – mají rozsah 20 – 20 KHz Hlubokotónové ( basové ) 20 – 5 KHz Středopásmové ( středotónové ) 100 – 12 KHz Vysokotónové ( výškové ) 2 KHz – 20 KHz, ale i více

6 Reproduktor Proudění vzduchu reproduktorem

7 Části elektromagnetického reproduktoru
Průřez koše reproduktoru Kmitací cívka se středící membránou

8 Otázky pro žáky Vysvětlete funkci reproduktoru.
Jaké znáte druhy reproduktorů a vysvětlete jejich funkci. Udejte frekvenční rozsahy jednotlivých reproduktorů. Jaký je rozdíl mezi reproduktorem a sluchátkem.

9 Ukázková cvičení žáků Ukažte a popište jednotlivé části reproduktoru na vzorku. Jak se zachová reproduktor, když na něj ze zdroje přivedete malé napětí ? Ověřte na vzorku.

10 Použitá literatura www.cs.wikipedia.org./wiki/Reproduktor
Vlastní poznámkový sešit


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google