Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Odborný výcvik II. ročník Transistory 2 Vypracoval: Melichařík Lubomír Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 UNIPOLÁRNÍ TRANZISTORY
-tranzistory řízené elektrickým polem -má (nejméně) tři elektrody, které se označují jako drain, gate, source -unipolární tranzistory jsou označovány jako N-FET nebo P- FET.

3 Elektrotechnické schématické značky tranzistorů JFET
TRANZISTORY 2 Elektrotechnické schématické značky tranzistorů JFET

4 Elektrotechnické schématické značky tranzistorů MOSFET indukovaných
TRANZISTORY 2 Elektrotechnické schématické značky tranzistorů MOSFET indukovaných

5 Elektrotechnické schématické značky tranzistorů MOSFET zabudovaných
TRANZISTORY 2 Elektrotechnické schématické značky tranzistorů MOSFET zabudovaných

6 DRUHY UNIPOLÁRNÍCH TRANZISTORŮ
TRANZISTORY 2 DRUHY UNIPOLÁRNÍCH TRANZISTORŮ JFET- (Junction FET) Řídící elektroda (gate) je tvořena závěrně polarizovaným přechodem PN. -tranzistor pracuje v tzv. ochuzeném režimu – při nulovém napětí je plně otevřen -při závěrně polarizovaném přechodu se vodivý kanál zužuje MOSFET- (Metal Oxide Semiconductor FET) Řídící elektroda (gate) je izolována od zbytku tranzistoru oxidem. Může pracovat v ochuzeném i obohaceném režimu. -u tranzistoru MOSFET s indukovaným kanálem N vzniká vodivý kanál pouze po přiložení kladného U, pracuje tedy pouze v obohaceném režimu. -pro tranzistory s kanálem s polovodiče typu P jsou napětí opačná.

7 DRUHY UNIPOLÁRNÍCH TRANZISTORŮ
TRANZISTORY 2 DRUHY UNIPOLÁRNÍCH TRANZISTORŮ -MESFET- (Metal Semiconductor FET) Řídící elektroda (gate) je tvořena závěrně polarizovaným přechodem kov-polokov. -MISFET- (Metal Insulated Semiconductor FET) Obecný název pro tranzistor s izolovanou řídící elektrodou. Izolantem nemusí být jen oxid (např. nitrid…).

8 Aktivita pro žáky – povinný snímek Úkol, test, otázky … .
1. Co je to unipolární tranzistor ? 2. Kolik má unipolární tranzistor elektrod ? 3. Jak se elektrody jmenují ? 4. Vyjmenujte základní typy unipolárních tranzistorů

9 1. Nakreslete schematickou značku JFET tranzistoru.
Aktivita pro žáky – povinný snímek Úkol, test, otázky … . Dva snímky jsou nejlépe. 1. Nakreslete schematickou značku JFET tranzistoru. 2. Nakreslete schematickou značku MOSFET tranzistoru indukovaného. 3. Nakreslete schematickou značku MOSFET tranzistoru zabudovaného.

10 Použitá literatura Václav Malina Poznáváme elektroniku I.
Adrian Schommers Elektronika tajemství zbavená. ISBN


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google