Sedm směrů rozvoje mladého člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT – na emoce zaměřená terapie
Advertisements

Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Pozitivní hodnocení sebe
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
PhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D.
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
a jeho využití u klientů po CMP
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
PSYCHICKÉ JEVY.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Emoce (city).
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
Psychologie štíhlé postavy
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Jak efektivně komunikovat s klientem?
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Průřezová témata.
Tělesné sebepojetí.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Psychologické aspekty zdraví
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Kupní chování a EU.
Skupinová dynamika.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sebepoznání a sebepojetí
Socializace Kejřová.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Sociální psychologie.
Rodičovství biologické a pěstounské
Pedagog.
Transkript prezentace:

Sedm směrů rozvoje mladého člověka Josef Stuchlý SJ Zpracováno podle Chickering, A.W. & Reisser, L.W. (1993). Education and Identity. 2nd ed. Jossey Bass: San Francisco

7 vektorů rozvoje rozvoj kompetencí objevování a zvládání emocí osamostatňování se skrze autonomii k plné samostatnosti a co-závislosti rozvoj zralých mezilidských vztahů vybudování osobní identity rozvoj a ustavení smyslu rozvoj integrity

Stávání se více kompetentním, kvalifikovaným Kompetence fyzické, intelektuální, sociální – mezilidské, spirituálně duchovní Kompetence (dovednosti) ke studiu Kompetence (dovednosti) k práci Množství dovedností Vědomí si svých schopností a dovedností Zvyšování kvalifikace a kompetencí

Zvládání emocí Emoce jako součást života, Pozitivní a toxické emoce Pozitivní – vedoucí k rozvoji osobnosti, co člověka nezabije to ho posílí Toxické – vedoucí ke zhroucení schopnosti zvládat podněty z okolí a žít sociálně akceptovatelný život

Toxické emoce strach a obavy vedoucí k nezvládání situace a celkovému zhroucení osobní schopnosti zvládat podněty Hněv vedoucí k agresivitě Deprese Pocit viny hanby a ostudy Disfunkční sexuální či romantická přitažlivost

Kroky ke zvládání emocí Rozlišovat emoce samé – pojmenovat je – radost, smutek, a rozlišovat podněty, které spouštějí tu samou emoci v různé situaci „Tlak v hrnci“ – jak moc mně daná emoce motivuje a způsobuje zvýšení tlaku K čemu emoce vede? Je stimulující či uklidňující, toxická či pozitivní?

Růst od závislosti na někom (nejčastěji rodiče) přes autonomii k vzájemné co-závislosti Emocionální nezávislost Instrumentální nezávislost Co-závislost

Emocionální nezávislost Svoboda od stálé a vytrvalé potřeby po ujištování, utvrzování, náklonnosti, citu, či potřeby uznání, pochvaly od druhých lidí.

Emocionální nezávislost Archetypy popisující cestu individuace Člověk s rajskou nevinnosti Sirotek po konfrontaci s odpadnutím Tulák začínající hledání sebe odděleného od druhých Bojovník učící se bránit sebe a měnící svět ke své podobě Mučedník učící se dávat, zavazovat se a obětovat se pro druhé

Emocionální nezávislost Vývoj je tedy od utrpení sirotka přes sebedefinování, boj až k lásce. Láska již je co-závislá, vzájemně závislá

Instrumentální nezávislost Dva hlavní prvky: Schopnost provádět své vlastní aktivity, nápady a naplňovat své plány. Schopnost opustit jedno místo a plnohodnotně žít v jiném.

Instrumentální nezávislost Nebezpečí semiautonomie Kasárna, internát, seminář Kroky v opouštění rodičů průměrného studenta Fyzická separace, identifikace se školou (již nejsem syn, dcera, ale vysokoškolský student), distancování se od, emocionální oddělení se, osobní kontrola svých plánů, ekonomická nezávislost, promoce, vlastní bydlení.

Instrumentální nezávislost Popis procesu přesídlení Vstupní fáze – všechno je nové, neorientuji se Reaktivní fáze – funguji nezávisle na prostředí. Prostředí je vnímáno jako nespolehlivé a nepodporující

3. Proaktivní fáze – zvýšení sebejistoty, vnímání sebe jako přijatého a přijatelného člena skupiny 4. Integrativní fáze – integrace a vyváženost pracovních nápadů skupiny a svých. Integrace svých osobních postojů a postojů spolupracovníků při zachování a rozvoji sociálních kontaků.

Vzájemná co-závislost Uznání a přijetí vzájemné co-závislosti je vrcholem autonomie Vzájemná co-závislost znamená respektování autonomie druhých a neustálé hledání jak dávat a dostávat v stále se rozšiřujícím okruhu svých přátel

Rozvoj zralých mezilidských vztahů Tolerance a chápání rozdílů Schopnost a kapacita pro intimnost

Tolerance a chápání rozdílů Etnocentrická fáze 1. Popírání rozdílů 2. Obrana proti rozdílům 3. Minimalizování rozdílů Etnorelativizující fáze 4. Přijetí rozdílů 5. Přizpůsobování se rozdílům 6. Integrace rozdílů

Schopnost a kapacita pro intimitu Zralá intimita chápáná jako schopnost oceňovat vztah pro vztah samotný, když obě osoby jsou schopny se cele autenticky projevit, když láska a věrnost dovolí růst a hledání. Takovýto vztah se oprostil od hraní určitých rolí (rodiče), pohrávání si s druhým, posuzování a využívání druhého k zápasu s jiným člověkem – neinstrumentální vztah

Schopnost a kapacita pro intimitu Udržování schopnosti intimity zahrnuje Znalost sebe Spontánost (nenucenost) Zdravé sebevědomí Nikdy nekončící práci na mezilidské podpoře a komunikaci Vstupování do situací, kdy jsem zranitelný

Podmínky nutné pro růst v intimitě Opustit potřebu kontrolovat a závislosti na druhých jako jediný základ pro svůj pocit štěstí Pochopit sociální konstrukce, které formovaly naše předporozumění Pochopit, že stávající přátelé a milenci-ky, jsou často náplasti na zranění způsobena v minulosti a tak jsou poznamenáni-y minulostí, která k nim nepatří.

Podmínky nutné pro růst v intimitě 4. Zabudovat systém sebepoznání do našeho života, abychom neprojektovali své vlastní problémy a zranění na druhé, či dusit rozvoj vztahu a druhého svou potřebou neustálého podpírání a posilování mé osoby.

Ustavení osobní identity Přechod od ..................k Nepřijímání svého těla a vzhledu k spokojenosti se svým tělem a vzhledem znepokojení se svou sexuální orientací, či úlohou jako muže či ženy k přijetí a spokojenosti se svou sexuální orientací, či úlohou jako muže, či ženy Nedostatku jasnosti ohledně své osobní historie, sociálních a kulturních kořenů své identiky k nalezení sebe v kontextu mezilidském, historickém a kulturním

Ustavení osobní identity 4. Zmatek v tom „kdo jsem“ a experimentování s různými rolemi a životními styly k vyjasnění toho kdo jsem a co chci skrze životní role a styly. 5. Nejasnosti ohledně mého hodnocení druhými lidmi k schopnosti své odpovědi na to když mně hodnotí lidé, kteří jsou pro mně důležití

Ustavení osobní identity 6. Nespokojenosti se sebou k sebepřijetí a zdravému sebevědomí 7. Nestabilní, roztříštěné osobnosti k osobní stabilitě a integraci

Rozvoj a ustavení smyslu Přechod od ................ K Nejasných kariérních cílů k jasným kariérním cílům Mělkých, roztříštěných osobních zájmů k déletrvajícím, více zaměřeným a více naplňujícím aktivitám Nemnoha hlubokých mezilidských závazků k hlubokým rodinným a mezilidským závazkům

Rozvoj integrity Přechod od .....................k Dvojkolejního myšlení a strnulého přesvědčení k humanizujícím hodnotám Nejasných a neprověřených osobních hodnot a přesvědčení k silným osobním (vyjasněným a prověřeným ) hodnotám, které jsou schopny respektovat přesvědčení jiných Sebestřednosti k sociální odpovědnosti Rozporu mezi hodnotovým žebříčkem a chováním k autenticitě a schodě mezi hodnotami a osobním chováním