Ochrana seniorů při předváděcích akcích a podomním prodeji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
SPOTŘEBITEL A JEHO PRÁVNÍ OCHRANA
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Síť evropských spotřebitelských center Nakupování přes internet v EU Tomáš Večl, Martin Rezek Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci.
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Smlouvy uzavírané na dálku a mimo obchodní prostory
AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní společnosti.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Spotřebitel a jeho práva
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Miloš Borovička dTest, o.p.s.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
ZÁRUČNÍ DOBA A REKLAMACE
Podnikání v e-komerci Právní minimum Jan Vetyška Výkonný ředitel APEK.
Podpora prodeje v MOB Maloobchod musí předat informace o své : společnosti, nabídce, cenách, cílové skupině zákazníků Podpora prodeje znamená cílenou komunikaci.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Práva spotřebitele.
Obchodní společnosti.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
REKLAMACE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Obchodní společnosti I.
Přínosy a negativa transpozice z pohledu českých spotřebitelů
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Ochrana seniorů při předváděcích akcích a podomním prodeji Lukáš Zelený vedoucí právní poradny dTest

Občanské sdružení spotřebitelů TEST Cílem je ochrana zájmů členů a spotřeb. veřejnosti prostřednictvím aktivit jako: Zpracování a vydávání nezávislých informací důležitých pro orientaci subjektů na trhu Spolupráce s příslušnými orgány státní správy a samosprávy i dalšími partnery Propagace jednotlivých aspektů ochrany spotřebitelů Osvěta a vzdělávání v oblastech souvisejících s ochranou spotřebitelů

Časopis dTest Vydáván od roku 1992 Otestováno přes 11.000 výrobků Od roku 2008 i www.dtest.cz Otestováno přes 11.000 výrobků Nezávisle Objektivně Bez reklam

Ne každý ví… Spotřebitelské poradenství Telefonická na čísle 299 149 009 (každý všední den od 9:00 do 17:00) Elektronická na www.dtest.cz/e-poradna Osobní v sídle dTest Výsledky Od 1. ledna 2012 vyřešeno 15 911 dotazů a stížností spotřebitelů

Předváděcí akce a podomní prodej - stížnosti Prodeje mimo prostory obvyklé k podnikání se týká 1 526 dotazů a stížností (cca. 10 %) Stížnosti se týkají zejména: Zneužívání zákonných výjimek Užívání klamavých a agresivních obchodních praktiky Psychický nátlak na seniory (apel na zdraví) Nerespektování práva na odstoupení Diskriminace spotřebitele „Prázdná“ s.r.o.

Předváděcí akce a podomní prodej Shrneme pod pojmem „prodej mimo prostory obvyklé k podnikání“ Základní úpravu nalezneme v § 57 občanského zákoníku (zákon č. 40/1964 Sb.)

Prostor obvyklý k podnikání Velkým problémem je definování „prostoru obvyklého k podnikání“ Nemusí se krýt s pojmem „provozovna“ Nelze za takový prostor považovat účelově nahlášený prostor a špatně či vůbec neoznačenou, ale nahlášenou „provozovnu“, ve které by spotřebitel prodej daného zboží nečekal Místa, na kterých průměrný spotřebitel provozovaný prodej konkrétních věcí může předpokládat

Základní práva Právo na úplné a pravdivé informace o výrobcích Právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce (příp. do 1 měsíce, nedošlo-li ke splnění dodávek zboží či služeb) - VÝJIMKA Právo na vrácení peněz (do 30 dnů od odstoupení od smlouvy)

Zneužití nové výjimky V červnu nabyla účinnosti nová úprava – odstraněna výjimka týkající se pozvání domů, vložena nová výjimka týkající se opravy a údržby Reklamní společnost SENIOR, s.r.o. 1. Česká Reklamní společnost, s.r.o. MABELO INVEST, s.r.o. Arte Note, s.r.o.

Všimli jste si něčeho? Všechny jsou s.r.o.! Důvody Možnost 1 zakladatele Základní kapitál 200.000 Kč – často pouze fiktivní Nesoulad mezi skutečným a zapsaným sídlem (pronájem sídla) Vyvedení veškerého majetku ze společnosti Krátká životnost Minimální kontrola

Příklad www.profispolecnosti.cz Ceny založení společnosti na míru Založení s.r.o. 17.900 Kč Založení a.s. 37.900 Kč Založení SE 89.900 Kč Ceník poskytnutí sídla Primátorská 296/38, Praha 8 Od 199 Kč/měsíčně K 10.12. – 380 společností

Vázaný spotřebitelský úvěr § 14 zákona o spotřeb. úvěru Vázaným spotřebitelským úvěrem je takový úvěr: který poskytuje přímo prodejce, nebo který vznikl na základě úvěrové smlouvy, která výslovně obsahuje uvedení konkrétního zboží či služeb, nebo jehož věřitel využije služeb prodávajícího nebo poskytovatele služeb v souvislosti s uzavřením nebo přípravou úvěrové smlouvy. Odstoupením od smlouvy zaniká smlouva o vázaném spotřebitelském úvěru Spotřebitel má povinnost informovat svého věřitele (úvěrovou společnost) o zániku smlouvy o vázaném spotřebitelském úvěru v důsledku odstoupení od kupní smlouvy. Pokud spotřebitel vrátí zboží prodejci, nemá povinnost vracet věřiteli poskytnuté peněžní prostředky dříve, než mu bude prodávajícím vrácena kupní cena. Spotřebitelský úvěr = záchrana peněz ???

Energetický zákon V reakci na velké množství problémů v souvislosti se změnou dodavatelů elektřiny či plynu přijata novela zákona Dána možnost odstoupit od smlouvy o změně dodavatele elektřiny/plynu uzavřené nejčastěji při podomním prodeji, a to bez nutnosti uvádět důvod a bez jakékoliv sankce ve lhůtě do 5 dnů před zahájením dodávky energií Navíc procesní lhůta

Děkuji za pozornost zeleny@dtest.cz