Národní park České Švýcarsko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Chráněná krajinná oblast Poodří
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_04.
Přírodní společenstva
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LES – LESNÍ PATRA Patro mechové Patro bylinné
Místo, které bych chtěl navštívit
Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
Národní park Podyjí Zdroje: Internet Wikipedie
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
NÁRODNÍ PARKY ČR A CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO vyhlášen r mezi obcemi Hřensko – Chřibská
Klocperková & Stejskalová
Národní park Šumava.
Národní přírodní rezervace Čerchovské hvozdy
Česká republika: Národní parky Hospodářský zeměpis
EKOSYSTÉM LES – stromy jehličnaté a listnaté
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník: IV. Datum vytvoření:září 2012 Šablona:III/2č. materiálu:
Les.
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Národní park Šumava.
Fyzicko-geografická sféra
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Lesy mírného pásu Jan Dušek.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
POZNÁVAČKA ROSTLIN A HUB.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Geologický Vývoj Karpat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Olomoucký kraj přírodní poměry
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Poodří Chráněná oblast.
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Moravskoslezské Beskydy
Np České švýcarsko.
Trénink krytosemenných dřevin
ČESKÉ ŠVÝCARSKO.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Povrch-Příroda-Rostliny
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
OKOLÍ BYSTŘICE PROJEKT NAŠÍM ÚKOLEM BYLO: Ekologicky zhodnotit území od Doubravy po silnici na Jeníkov - Stávající situace - Proč je Bystřice.
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
Chráněná krajinná oblast
Přírodní společenstva v České republice
Národní parky České republiky
České Švýcarsko Desítky milionů let, pestrou geologickou činností vznikala tato jedinečná krajina severních Čech. Krajina plná zajímavých skalních útvarů,
Strážnické pomoraví.
Národní park Vysoké Tatry
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
VY_52_INOVACE_09_02_rostlinstvo a živočišstvo v Evropě
Přírodní společenstva v České republice: LES
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Transkript prezentace:

Národní park České Švýcarsko

Základní informace o … NP České Švýcarsko se nachází v okrese Děčín mezi obcemi Hřensko, Chřibská a vesnicí Brtníky. Zaujímá oblast při státní hranici s Německem, která ho odděluje od národního parku Saské Švýcarsko. Rozloha parku činí 79,23 km²

Historie NP České Švýcarsko Národní park České Švýcarsko je jeden ze čtyř národních parků v Česku. Vznikl v roce 2000, hlavním předmětem ochrany jsou unikátní pískovcové útvary a na ně vázaný biotop. Mohutné skalní věže, brány, stěny, rokle, města a bludiště vznikly v důsledku erozí křídových mořských sedimentů, které byly vyzdviženy na povrch v období čtvrtohor v důsledku alpinského vrásnění.

Flora Na skalním podkladě se dobře daří borovici lesní i bříze bělokoré. Na některých svazích se občas vyskytuje dub zimní, u vodních toků zase olše lepkavá. Mezi další, méně časté druhy patří mj. jeřáb ptačí ,krušina olšová, líska obecná a vrba jíva. V oblastech čedičových vyvřelin se místy daří kromě buku lesního i jasanu ztepilému, lípě srdčité, javoru klenu i jilmu horskému a habru obecnému.

Flora Bylinné patro zde není příliš druhově rozmanité, zato v patru mechovém se vyskytují stovky druhů mechů a lišejníků. Kdysi známou rostlinou parku byl blánatec kentský, už se však v parku nevyskytuje. Bylinné patro, na rozdíl od mechového patra, není výrazně druhově rozmanité. Vysoké zastoupení zde mají subatlantské druhy jako je koprník štětinolistý, mochna anglická,mokrýš vstřícnolistý,pérnatec horský ,sítina kostrbatá ,sítina ostrokvětá ,svízel skalní,třezalka pěkná,třezalka rozprostřená,štírovník bažinný,vrbina hajní ,zblochan zoubkatý a žebrovice různolistá.

Flora ve fotografiích

Fauna Na území parku se vyskytovalo přinejmenším 62 druhů savců. Někteří z nich však byli už dávno vyhubeni, typický vlk obecný,kočka divoká, medvěd hnědý a los evropský. Ze současných zástupců savců se zde vyskytuje např. rejsec vodní, bobr evropský nebo vydra říční. Z větších šelem lze zmínit především rysa ostrovida , který se v parku pravidelně rozmnožuje. Z přežvýkavců lze v rezervaci narazit na kamzíka horského, jelena evropského, srnce obecného a prase divoké.

Fauna Park poskytuje velmi příhodní podmínky pro výskyt netopýrů, kterých zde bylo zjištěno až 15 druhů. V Českém Švýcarsku bylo zjištěno 227 druhů ptáků, přičemž 148 z nich představují hnízdící druhy. Z větších ptáků zde hnízdí mj. čáp černý a sokol stěhovavý. Park je bohatý na výskyt sov, kterých zde hnízdí nejméně sedm druhů; jedná se např. o kulíška nejmenšího, sýce rousného a výra velkého.

Fauna ve fotografiích

Zajímavosti Nejznámějším skalním útvarem je Pravčická brána, která se stala symbolem parku. Pravčická brána

Zajímavosti Oblast náleží ke geomorfologickému celku Děčínské vrchoviny, která je součástí Krušnohorské hornatiny. Z jižní a západní strany park obepíná Chráněná krajinná oblast Labské pískovce, z východní strany k němu přiléhá Chráněná krajinná oblast Lužické hory.Lesy pokrývají 97 % území.

Fotografie Tiské stěny

Fotografie Červený potok

Fotografie Srbská Kamenice

Fotografie Děčínský Sněžník

Závěr Dne: 11. 6. 2012 Zpracovala: V. Volková, 9. B Zdroj: cs.wikipedia.org