Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

České Švýcarsko Desítky milionů let, pestrou geologickou činností vznikala tato jedinečná krajina severních Čech. Krajina plná zajímavých skalních útvarů,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "České Švýcarsko Desítky milionů let, pestrou geologickou činností vznikala tato jedinečná krajina severních Čech. Krajina plná zajímavých skalních útvarů,"— Transkript prezentace:

1 České Švýcarsko Desítky milionů let, pestrou geologickou činností vznikala tato jedinečná krajina severních Čech. Krajina plná zajímavých skalních útvarů, skalních měst,půvabných údolí, těžko prostupných roklí, jiskřivých potůčků a potoků, bohaté flóry a fauny. Plným právem bylo toto území vyhlášeno naším čtvrtým národním parkem.

2 Pravčická brána Známá ba legendární Pravčická brána, která vznikla boční erozí skalního hřebene. Je považována za nejkrásnější přírodní útvar parku.Rozpětí oblouku u dna je 26,5 metru, výška otvoru 16 m, šířka 7-8 m, vrcholová plošina je 21 m nad jejím dnem. Prostě skvost této oblasti.

3

4

5 Pravčická brána a Růžák

6 Pravčický důl

7 Divoká soutěska

8 Edmundova soutěska

9 Edmundova soutěska

10 Červený potok

11 Děčínský Sněžník

12 Pavlino údolí

13 Růžovský vrch

14 Ráno pod Růžákem

15 Pod Růžovským vrchem

16 Studenec

17 Kamenice

18 Černá brána

19 Kamenná moře na Studenci

20 Jetřichovická Bělá

21 Mariina vyhlídka

22 Matzseidelovy a Stříbrné stěny

23 Soutěsky Kamenice

24 Rudolfův kámen

25 Ráno od Stříbrných stěn

26 Ráno z Vilemíniny vyhlídky

27 Z Vilemíiny vyhlídky

28 Tetřeví stěny

29 Vánice na Tetřevích stěnách

30 Vlčí hora

31 Hřensko

32 Jetřichovice

33 Rynartice

34 Vysoká Lípa

35 Flóra Přestože pískovce bývají na květenu chudé, tam , kde pronikají třetihorní vulkanity, v okolí vodních toků a mokřad stoupá početnost druhů. Pomáhají i četné klimatické inverze v údolí roklí a kaňonů.V důsledku toho se zde můžeme setkat s unikátními druhy rostlin.Na obrázku vzácná plavuň pučivá.

36 Mokrýš střídavolistý

37 Kosatec sibiřský

38 Buk lesní

39 Šicha černá

40 Dlask tlustozobý

41 Hýl obecný

42 Stehlík obecný

43 Sýkora modřinka

44 Užovka obojková

45 Mlok skvrnitý

46 Babočka paví oko

47 Ohniváček černokřídlý

48 Chřestovníček liliový

49 suchohřib

50 Hřib smrkový

51 Křemenáč březový

52 A co na závěr? Krajina plná tajemství, to je Národní park České Švýcarsko. Skalnatá krajina natolik podmanivá, že se sem znovu a znovu vrací mnoho návštěvníků tohoto území. Navštivte i vy tento kraj a propadnete jeho kouzlu, Použity stránky pana RNDr.Zdeňka Patzelta a jeho Fotografického průvodce Českým Švýcarskem Všechny srdečně zdraví Robin a Hanka


Stáhnout ppt "České Švýcarsko Desítky milionů let, pestrou geologickou činností vznikala tato jedinečná krajina severních Čech. Krajina plná zajímavých skalních útvarů,"

Podobné prezentace


Reklamy Google