Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní."— Transkript prezentace:

1 Tomáš Trávníček

2  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní jsou nejvyšším pohořím Slovenska a Polska.  Pohoří zaujímá rozlohu asi 785 km², z toho 610 km² leží na území Slovenska, a 175 km² na území Polska.

3  Název Tatry pravděpodobně pochází z praslovanského slova Tritri, což znamená skály nebo skalní štíty (typický tvar vrcholků hor).  Nejvyšším vrcholem Tater je Gerlachovský štít (2655 m)- součást Východních Tater. Dalšími vrcholy podle výšky jsou Gerlachovská veža (2642 m), Lomnický štít (2632 m), Ľadový štít....

4  Tatry jsou součástí tzv. Vnitřních Západních Karpat a z geomorfologického hlediska se dělí na 2 podcelky:  Východní Tatry a Západní Tatry

5  Tatry byly modelovány ledovcem, pozůstatkem jsou tzv. plesa – ledovcová jezera  Štrbské pleso:  Je zde mnoho jeskyní a vodopádů  Demänovská jeskyně

6  Na území Tater leží dva národní parky:  Tatranský národný park (TANAP) na Slovensku a Tatrzański Park Narodowy (TPN) v Polsku  TANAP byl vyhlášen v roce 1948, TPN v roce 1954. Rozloha TANAPu je v současnosti 1045 km², TPN má rozlohu 212 km².  Ochranářsky nejhodnotnějším je pás Tater 55 km dlouhý a 17 km široký. Délka Tater je asi 80 km.

7  Horské svahy jsou porostlé převážně smrkovými lesy, ve vyšších partiích kosodřevinou. Nad pásmem kosodřeviny leží pásmo subalpínských luk s bohatou vysokohorskou květenou s několika tatranskými endemity.  Plesnivec alpský:  Mezi typické zástupce tatranských savců patří kamzík horský, svišť horský a medvěd hnědý. Z horských druhů ptáků zde hnízdí orel skalní, pěvuška podhorní, linduška horská a další.

8  Wikipadia.org  etatry.cz  Hory.sk


Stáhnout ppt "Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní."

Podobné prezentace


Reklamy Google