Myšlenka Digitální knihovny e-VŠKP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
Advertisements

DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Zpřístupnění eVŠKP a THESES.CZ v informačním systému IS/STAG Ing. Tomáš Kotouč Oddělení projektování informačního systému Střediska informačního systému.
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
IS. MUNI. CZ a služba pro odhalování plagiátů 7
JAK DOKONČIT A OBHÁJIT ZÁVĚREČNOU PRÁCI – I.
Příklady současných provozovaných systémů v ČR a jejich evidence L. Budínský, J.Krkošková, S. Sklenářová; Květen 2006, Špindlerův Mlýn Konference EUNIS.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
E-VŠKP v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Na PřF UK se řeší problematika e-VŠKP v rámci rozvojového projektu UK na rok 2006 „Archivace a.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Řízení dokumentace.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Citace, citování Plagiátorství
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Výuka pro studenty U3V Služby knihovny pátek
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
2005 Šablona eVŠKP - titulní list ÚVOD  Definice doporučené šablony  Soubor s přednastavenými styly, strukturou, designem  NEREÁLNÉ problémy.
Spisová služba GINIS Bc. Jan Podloučka.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Diplomový seminář září 2014.
Elektronické VŠKP na FAST VUT
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Zpřístupnění elektronických zdrojů z digitálního archivu - jak a pro koho - Mgr. Ludmila Celbová Markéta Simonová Martina Tatranská.
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
1 Dspace na AMU – Ostrava 2012 AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU Jakub Ivanov PhDr. Iva Horová.
Koncepce sběru elektronických vysokoškolských kvalifikačních prací prostřednictvím studijní agendy STAG Radka Tichá Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Tomáš.
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
VŠKP na Ostravské univerzitě Šárka Kostecká Brno,
ESTUP – Elektronické studentské práce na VŠE, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven eSTUP elektronické studentské práce.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Virtuální Středočeský kraj v databázích Středočeské vědecké knihovny v Kladně PhDr. Eva Wróblewská Ing. Eva Recmanová Středočeská vědecká knihovna v Kladně.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Diplomový seminář úvodní přednáška 11. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 20.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – III.část.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Knihovna a její služby v 21. století
Diplomový seminář úvodní přednáška
e-PK aktuální stav služeb DDS
Zpracování ročníkových prací – letní semestr
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Nástroje podpory uživatelů
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Systém zpřístupňování e-VŠKP na UTB Zlín 2005

Myšlenka Digitální knihovny e-VŠKP Jak to všechno začalo... Tvorba nových směrnic pro VŠKP Nárůst počtu prací Nedostatek místa v knihovně Implementace systému STAG Mezinárodní i národní projekty pro e-VŠKP Nejasnosti v možnostech zpřístupňování Myšlenka Digitální knihovny e-VŠKP 2005

VŠKP do roku 2004 Katedry Odevzdané práce Knihovna Katalogizace 2005

Počty VŠPK na UTB ve Zlíně 2005

Očekávané výhody e-VŠKP Knihovna zefektivnění činností kvalitnější služby pro uživatele úspora prostoru ve fondu i archivu Uživatelé přístup nezávislý na fyzickém umístění dokumentu účinné a rychlé vyhledávání Ústavy odpadne složitá manipulace s mnoha výtisky, shromažďování, předávání knihovně Studenti odpadá tisk více kopií bakalářských/diplomových prací zmenšení objemu „zakázaných prací“ 2005

Přechod na e-VŠKP 2005 Analýza stávajících procesů Tvorba směrnice Úprava systému STAG Představení směrnice na katedrách První odevzdané práce Zjištění chyb a problémů Propagace, návody, školení 2005

Směrnice pro e-VŠKP 2005 Směrnice rektora č. 41/2004 Jednotná formální úprava vysokoškolských kvalifikačních prací, jejich uložení a zpřístupnění http://web.utb.cz/?id=0_0_12_3&iid=0&lang=cs&type=0 Pro bakalářské a diplomové práce Směrnice rektora č. 43/2004 Vědecké spisy Pro disertační práce 2005

Formální úprava - šablona Nabývá na důležitosti Práce snadněji opouštějí univerzitu a reprezentují Vytvořena jednotná formální šablona Pro jednotlivé fakulty Vychází z design manuálu Předdefinována struktura, styly Obsahuje slovní popis stylů i ukázky bibl. citací Formát RTF, DOC, TeX, OpenOffice 2005

Odevzdávání 2005 Odevzdávání Předložení práce při SZK upravuje vnitřní norma fakulty Povinnost odevzdat elektronickou verzi pro knihovnu jeden soubor (kompletní práce) umělecká díla a projekty nejsou součástí práce ve formátu PDF (zabezpečení proti kopírování textů) Nahrání plného textu do STAGu a vyplnění údajů Vytištění licenční smlouvy Kontrola na sekretariátu při vyplňování data odevzdání 2005

Zpřístupnění - licenční smlouva Důležitá pro řešení autorskoprávní ochrany Připravena při odevzdávání práce a podepsána po obhajobě ve 3 kopiích Autor souhlasí se zveřejněním díla: ihned po uzavření této smlouvy a absolvování na UTB 2, 5, 7, 10 let po uzavření této smlouvy (z důvodu utajení v něm obsažených informací) Autor souhlasí se zveřejněním: v rámci volně dostupné Digitální knihovny vysokoškolských kvalifikačních prací pro potřeby studentů a zaměstnanců UTB v rámci Digitální knihovny VŠKP v síti UTB. Autor nesouhlasí se zveřejněním díla 2005

Problémy 2005 Převod do formátu PDF Skenování zadání malá rozšířenost nástrojů pro převod do PDF Skenování zadání Doplňování informací o DP/BP překlepy a klíčová slova Nahrávání prací nemožnost kontroly správné verze Licenční smlouvy zbytečné zakazování prací Obavy vyučujících 2005

Ve STAGu - Podklad pro zadání BP/DP Vyplnění údajů o DP/BP podklad pro zadání vytisknout nechat podepsat 2005

Ve STAGu - Doplnit údaje o DP/BP 2005

Ve STAGu - vložní plného textu 2005

Odevzdání práce 2005 Na katedře/ústavu - student oznámit nahrání práce do STAGu odevzdat příp. tištěné verze pro účely obhajoby odevzdat vyplněnou, nepodepsanou smlouvu Na katedře/ústavu - sekretářka vyplnění data odevzdání předání lic. smlouvy k podpisu 2005

Po obhajobě 2005 Student podepíše licenční smlouvu Katedra/ústav předá 1 kopii licenční smlouvy do knihovny Práce se automaticky zpřístupní dle nastavených parametrů 2005

Vyhledávání prací http://www.stag.utb.cz/apps/stag/prohlizeni/pg$_prohlizeni.main_stat#MMO_DIPLOMKY 2005

Seznam prací 2005

Výsledky - odevzdané práce v roce 2004 v roce 2005 hned - 638 za 2 roky 82 za 5 let 26 za 7 let 4 za 10 let 7 celkem přístupných 556 757 zakázaných 283 = 33,73% 443 = 36,91% celkem 839 1200 2005

Děkujem za pozornost Mgr. Simona Esteřáková 2005 Za Ústřední knihovnu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Mgr. Simona Esteřáková Ing. Lukáš Budínský 2005