Industriální město v postindustriální společnosti – komparace evropských průmyslových měst ► Ing. Lubor Hruška, Ph.D. – hlavní expert společnosti PROCES-Centrum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

V POLYCENTRICKÉ STŘEDNÍ EVROPĚ
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Demografie je věda, která se zabývá:
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EKONOMIKA BYDLENÍ úvod
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Stipendia města Ostrava
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Výsledky projednávání
Demografie je věda, která se zabývá:
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Industriální město v postindustriální společnosti – komparace evropských průmyslových měst ► Ing. Lubor Hruška, Ph.D. – hlavní expert společnosti PROCES-Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. PROCES - Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. Web: Tel.: Mobil:

PROCES Industriální město v postindustriální společnosti  Řešitelský tým je složen z odborníků z Ostravských univerzit VŠB-TU Ostrava a OSU a výzkumnou společností SC&C  Cílem je analyzovat modernizační proměny v městském prostředí. Jedná se o společnost, která byla hluboce vklíněna do struktur klasické průmyslové výroby. Tím naléhavější se jeví potřeba jejího dynamického přechodu na dráhu společnosti postprůmyslové.  Tato proměna je obecně zkoumána v evropských průmyslových městech s detailní analýzou případu Ostravy, a to pro její charakter, který je zvláště silně zatížen dědictvím industriální minulosti.  Výsledkem projektu je načrtnutí možných scénářů dalšího vývoje s upozorněním na ty faktory, jež mohou žádoucí vývoj blokovat a deformovat.  Výsledky jsou formulovány v rovině, která poskytne informaci nejen decizním orgánům na úrovni města a regionu, ale mohou přinést i poznání zobecnitelné pro další města.

 Kvalitativní výzkum formou komparativní analýzy 3 západoevropských a 3 středoevropských průmysl. měst  3-5 polostrukturovaných rozhovorů s představiteli města, s urbanisty, resp. pracovníky rozvojových oddělení městské správy a s nezávislými akademiky působícími v těchto městech  Hruškova metoda – multikriteriální analýza zohledňující podmíněnost území, doplněna o sociální rozměr (člověk a prostor)  Vizualizace prostřednictvím paprskovitých grafů (Ameba, Drážďanská hvězda)  Technika sémantického diferenciálu – u jednotlivých témat (resp. podtémat) verbálně popsány krajní hodnoty – nejhorší a nejlepší (ideální) stav  Použita 11 bodová škála (0-10)  K podtématům přiděleny indikátory  Expertní hodnocení Metodika porovnávání měst

 Sledovány hlavní změny u každého města spojené s deindustrializací  Aktivity reakcí na tyto změny  Zkoumány aspekty zaměřené na identifikaci a způsob řešení problémů spojených s transformací a deindustrializací města v oblasti  sociálně-ekonomické struktury,  sociální morfologie,  sociálního života,  objasněné rozvojových vizí,  rozvojových politik a rozvojových bariér,  bariér stratifikace města,  objasnění rozvojových vizí města a bariér rozvoje  Deindustrializace – aktivní X pasivní Porovnávání měst

 Odstraňování škod  revitalizace brownfieldů  investice do zlepšování ŽP  podpora drobného a středního podnikání  budování průmyslových zón, institucionální podpora pro nové investory  spolupráce soukromého a veřejného sektoru a další podpora tvorby pracovních míst  Udržování kvality života  investice do dopravní obslužnosti (včetně veřejné dopravy)  investice do bytového fondu  investice do občanské vybavenosti  služby pro rodiče s dětmi, sociální služby pro seniory  Nová lákadla  rozvoj vědy a vzdělávání  podpora turisticky atraktivních aktivit  podpora kulturních a sportovních aktivit pro místní obyvatele  umístění prestižních institucí, funkce města  formování pozitivního image Zkoumané otázky

 Největší úspěch dosažen v oblastech:  Budování průmyslových zón  Institucionální podpora pro nové investory  Oblast investic do dopravní obslužnosti (včetně veřejné dopravy)  Podpora kulturních a sportovních aktivit pro místní  Výrazně úspěšné je město také v otázkách:  Spolupráce soukromého a veřejného sektoru a další podpora tvorby pracovních míst  Rozvoj vědy a vzdělávání  Podpora turisticky atraktivních aktivit  Jisté nedostatky spatřovány v oblastech:  Investice do bytového fondu  Služby pro rodiče s dětmi  Umístění prestižních institucí, funkce města  Nejhůře vyzněl výzkum pro:  Podpora drobného a středního podnikání Ostrava (CZ)

 Největší úspěch dosažen v oblastech:  Rozvoj vědy a vzdělávání  Podpora turisticky atraktivních aktivit  Podpora kulturních a sportovních aktivit pro místní  Výrazně úspěšné je město také v otázkách:  Investice do dopravní obslužnosti (včetně hromadné dopravy)  Investice do občanské vybavenosti (obchody, lékařská péče, školy)  Formování pozitivního image  Nedostatky spatřovány v oblastech:  Podpora drobného a středního podnikání  Služby pro rodiče s dětmi  Sociální služby pro seniory  Nejhorších výsledků bylo dosaženo v oblastech:  Investice do bytového fondu Košice (SK)

 Největší úspěch dosažen v oblastech:  Budování průmyslových zón  Institucionální podpora pro nové investory  Investice do dopravní obslužnosti (včetně veřejné dopravy)  Investice do bytového fondu  Rozvoj vědy a vzdělávání  Nedostatky spatřovány v oblastech:  Investice do občanské vybavenosti (obchody, lékařská péče, školy)  Služby pro rodiče s dětmi  Sociální služby pro seniory  Podpora kulturních a sportovních aktivit pro místní obyvatele Katowice (PL)

 Největší úspěch dosažen v oblastech:  Podpora turisticky atraktivních aktivit  Formování pozitivního image  Výrazně úspěšné je město také v otázkách:  Revitalizace brownfieldů  Investice do zlepšování životního prostředí  Podpora drobného a středního podnikání  Spolupráce soukromého a veřejného sektoru a další podpora tvorby pracovních míst  Investice do bytového fondu  Investice do občanské vybavenosti (obchody, lékařská péče, školy)  Podpora kulturních a sportovních aktivit pro místní obyv.  Nedostatky spatřovány v oblastech:  Budování průmyslových zón  Institucionální podpora pro nové investory  Investice do dopravní obslužnosti (včetně veřejné dopravy)  Rozvoj vědy a vzdělávání  Umístění prestižních institucí a funkce města Glasgow (UK)

 Město, které se nejúspěšněji vyrovnalo s postindustriálními změnami, jak strukturálními, tak ekonomickými. Město změnilo svou tvář z města zaměřeného na těžbu uhlí, hutnictví a výrobu piva, na město zaměřené na odvětví IT technologie a logistiku.  Největší úspěch dosažen v oblastech:  Revitalizace brownfieldů  Budování průmyslových zón  Institucionální podpora pro nové investory  Rozvoj vědy a vzdělávání  Výrazně úspěšné je město také v otázkách:  Investice do zlepšení životního prostředí  Podpora drobného a středního podnikání  Investice do dopravní obslužnosti (včetně veřejné dopravy)  Služby pro rodiče s dětmi  Obůast formování pozitivního image  Nedostatky spatřovány v oblastech:  Sociální služby pro seniory Dortmund (GE)

 Největší úspěch dosažen v oblastech:  Podpora drobného a středního podnikání  Investice do dopravní obslužnosti (včetně veřejné dopravy)  Investice do bytového fondu  Výrazně úspěšné je město také v otázkách:  Investice do občanské vybavenosti (obchody, lékařská péče, školy)  Služby pro rodiče s dětmi  Podpora turisticky atraktivních aktivit  Podpora kulturních a sportovních aktivit pro místní obyv.  Nedostatky spatřovány v oblastech:  Budování průmyslových zón  Institucionální podpora pro nové investory  Nejhorších výsledků bylo dosaženo v oblasti:  Umístění prestižních institucí a funkcí města Lille/Roubaix (FR)

Komparace V x Z měst  Západní města se s post- industriálními změnami vyrovnala lépe

Komparace V x Z měst  Východní města

Spokojenost se zdravotní péčí (v %) Zdroj: Urban Audit 2006/2007 data collection, EUROSTAT

Je snadné najít dobrou práci? (v %) Zdroj: Urban Audit 2006/2007 data collection, EUROSTAT

Je těžké najít dobré bydlení za rozumnou cenu? (v %) Zdroj: Urban Audit 2006/2007 data collection, EUROSTAT

Riziko chudoby je problém (v %) Zdroj: Urban Audit 2006/2007 data collection, EUROSTAT

Nejvíce využívaný způsob dojížďky do zaměstnání (v %) Zdroj: Urban Audit 2006/2007 data collection, EUROSTAT

Děkuji za Vaši pozornost PROCES - Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. Web: Tel.: Mobil: