Tvorba žákovských projektů s využitím ICT Ing. Pavel Smolka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
Projektové řízení Modul č.1.
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Spolupráce s firmami – cesta k partnerství školy a praxe Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Proces řízení projektu
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Manažeři ČSOB Rozvoj kompetencí a využití potenciálu
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Projekty rozvoje ICT ve škole Blanka Kozáková MŠMT odbor 55 SIPVZ
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
ošetřovatelství a porodní asistence
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
1. Projektový management I. ÚVOD II. PROJEKT III. PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ IV. PROJEKTOVÝ TÝM Přednáška č. 1: Projektový management.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Výměnný pobyt Program Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Naučíme vás komunikovat ?!
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Metodika řízení projektů
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
FIKTIVNÍ FIRMY SE PŘEDSTAVUJÍ.  Systematické procvičení všech problémů  Žák řeší úlohy individuálně  Tradiční vztah učitel – žák  Praxe je jen zprostředkována.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Životní cyklus projektu a fáze projektu Martin Cupal Podnikatelský záměr a projektový management.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Svět techniky Ostrava a jeho přínos podpoře podnikavosti žáků
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Konflikt, koření života
Polytechnické vzdělávání v praxi
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Kariérové poradenství a podnikavost
Pedagog.
Transkript prezentace:

Tvorba žákovských projektů s využitím ICT Ing. Pavel Smolka

Co je to projekt?  Metoda výuky založena na propojení praxe s teorií.  Vyučovací metoda podporující kreativitu.  Vyučovací metoda, která snoubí znalosti s dovednostmi  KOMPETENCE.  Zábavná vyučovací metoda.  Organizačně náročná vyučovací metoda.

Co přináší projekt žákovi?  Rozvíjí kreativitu.  Upevňuje jeho postavení v třídním kolektivu.  Umožňuje individuální rozvoj.  Nabízí prostředí, v kterém „věci do sebe zapadají“.  Volnost a individualitu.

Znaky projektu.  Jasně stanovený cíl.  Jedinečnost.  Dočasnost.  Omezené zdroje a náklady.  Nejistota a rizika.  Není to periodicky se opakující činnost ve školním roce.

Co požaduje projekt po učiteli?  Schopnost jasně formulovat cíl!!!!!!!!  Mimořádné organizační schopnosti.  Diplomatický takt při vyjednávání spolupráce s ostatními pedagogy.  Nasazení a zájem.

Úspěšný projekt je vždy multidisciplinární

Jak definovat projekt pro žáka(y) – otázky, které zadání projektu klade  Co má být uděláno? (Definice adekvátní věku žáka, zároveň definujeme rozsah a kvalitu výstupu.)  Kdo nebo čím to má být uděláno? (Výstup preprojektové přípravy, který mohou žáci definovat sami, vyučující je prostředník)  Kdy to musí být uděláno? (Jasná direktiva)  Jaké zdroje má žák k dispozici? (mezipředmětové přesahy)  Co se stane, pokud projekt nebude ukončen včas? (bonusy a sankce)

Organizace projektu na straně vyučujícího  Zadávací fáze projektu – složení týmu, definování zadání.  Plánovací fáze projektu – formulace metodiky:  Analýza stavu kompetencí žáků  Upřesnění dílčích cílů zapojených předmětů  Vypracování metodiky pro vyučující a metodiky pro žáky  Realizační fáze projektu – koordinace, kontrola, dokumentace!

Jak zapojit ICT v projektech?  Jaké jsou stávající ICT kompetence žáků?  Které kompetence získali studie?  Které kompetence získali jako samouci?  Jaké je materiální zázemí žáků?  Které prostředku mu dává k dispozici škola?  Které prostředky má k dispozici většina žáků? (mobilní telefony, MP3 přehrávače apod.)  Jací jsou naší sociální partneři a s čím nám mohou pomoci?  Má tuto pomoc vyjednávat management školy?

Oblasti pro ICT techniku  Zdroj informací  Umím nalézt informace a pracuji s více zdroji!  Umím posoudit hodnotu těchto informací!  Pracuji s různými typy informací!  Měření  Pracuji se základními fyzikálními veličinami pomocí modifikované ICT tehniky.  Dokumentace  Dokumentuji textem.  Dokumentuji schématem – zapojení grafických editorů, kombinace skeneru a ruční kresby či rysu.

Oblasti pro ICT techniku  Dokumentuji fotografií:  Zvládám transfer snímku s fotoaparátu nebo mobilu do PC.  Tvořím časosběrnou serii snímků.  Tvořím panoramatické snímky.  Upravuji a ptimalizuji snímky.  Dokumentuji zvukem – využití nahrávek prostřednictvím některých modelů MP3 (Vytvořme problém jak to řešit!!!!)  Dokumentuji pomocí videosnímků.  Prezentace výsledků.  Dovedu výsledek obhájit před kolektivem.  Všichni v týmu zvládáme základní rétoriku.

Oblasti pro ICT techniku  Reaguji na dotazy jsem-li prezentující.  Nebojím se zeptat jsem-li posluchač!  Cituji zdroje a nekradu myšlenky.  Používám moderní prezentační metody. Vyhněme se zbytečným tiskům! Máme zdařilý formát PDF, máme digitální úložiště a dostatečné komunikační kanály!

Disponuji jako pedagog předcházejícími kompetencemi? A kolegové v týmu?

Přírodní vědy a ICT  Vyhledávání postupů pokusů a jejich předkládání ke schválení.  Využití měřící techniky.  Dokumentace terénních cvičení.  Dokumentace pokusů.

Společenské vědy a ICT  Sdělovací média a porozumění jim.  Dokumentujme sociální situaci ve svém okolí. !!!!!!  Objevme své kořeny – sestavme si rodokmen.  Jsou součástí místa kde bydlím a nestydím se za svůj původ.  Toto je můj region, mé město, má vesnice.  Chuť mého domova.  Životní styl mého okolí.

Aplikovaná matematika  Praktický význam základních funkcí.  Základní statistické operace s daty.  Operace finanční.  Grafická reprezentace dat v matematice.  Reprezentace dat pomocí tabulek.

Zdroje rika=28

Projektový záměr CÍL - START Definuj výstup projektu. Definuj zapojené předměty Definuj způsob realizace. Definuj požadavky na materiální zázemí. Definuj tým pedagogů Definuj komplexní cíl. Definuj dílčí cíle pro jednotlivé předměty.

Diskuse.

Děkuji za pozornost.