Leonardo – Přenos inovací (říjen 2011 – září 2013)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny systém minitendrů pro školy Praha.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
ECVET v Programu celoživotního učení
Kariérové poradenství
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Sociální práce s rodinou 3
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
MUDr. František Schneiberg
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Leonardo – Přenos inovací (říjen 2011 – září 2013)

ne všichni odborníci doposud zastávají v těchto otázkách shodná stanoviska, chybí jasné podklady, informace a závěry z výzkumných šetření; profesionálové, kteří se zabývají péčí o děti a jejich průběžným sledováním, potřebují metody a nástroje, které by pomáhaly udržení odpovídajících vazeb a kontaktů dětí s jejich rodinami

 nízký respekt k ochraně přirozených rodinných vztahů a jejich podpoře v průběhu umístění dítěte o omezení nebo přerušení kontaktů mezi dítětem a jeho blízkými představuje vážné riziko pro psychosociální vývoj dítěte o důsledky jsou pro dítě velmi závažné a často jsou nevratné, mohou komplikovat proces dospívání stejně jako vývoj pozitivní osobní identity a také mohou zabránit sociálnímu začleňování v dospělosti

 tato nepřijatelná situace byla rovněž potvrzena v rozhodnutích Evropského soudu pro lidská práva a také na základě výsledků systematických návštěv školských zařízení pro výkon ústavní výchovy a ochrané výchovy, které provedli v roce 2011 experti z Kanceláře veřejného ochránce práv  reforma systému péče o ohrožené děti klade důraz na zachování přirozených rodinných vztahů umístěného dítěte.

Cíle CHILDHOOD LINKS: přenos této tréninkové metody do evropských zemí a příprava podmínek pro její obecné uznání. CEFERH vyvinula přesnou a kompletní metodu, včetně software TRIADE a vzdělávacích programů, která sociálním pracovníkům a pracovníkům dětských domovů umožňuje  prohloubení jejich vzdělání,  zvýšení profesních kompetencí v procesu rozhodování,  vyhnout se posuzování „a priori“ a dogmatickým přístupům.

Metoda je založena na strukturovaném rozhovoru a reflexi rozhodovacího procesu a je stanovena ve třech fázích: 1. Objasnění skutečností a již provedených kroků v daném problému. 2. Vyjasnění přijatých rozhodnutí v daném problému. 3. Vysvětlení rozhodovacího procesu(zaměřeno na určité rozhodntí v daném problému).

Partneři Konsorcium CHILDHOOD LINKS se sestává z 8 partnerů ze Španělska, Itálie, České Republiky a Francie, (školící střediska, university, dětské domovy) Partneři budou přizpůsobovat, testovat a vyhodnocovat existující francouzskou metodu, zahrnující jak obsah vzdělávání tak i TRIADE software. Tento nástroj bude rozvíjen, přeložen a bude vypracován technický návod k jeho používání. Tato fáze testování umožní přizpůsobení požadavkům každého evropského odborníka, stane se nástrojem ke zlepšení každodenního procesu rozhodování a činnosti v komplexní, diagnostické nebo vzdělávací práci.

od roku 2004 systematické zavádění koncepčních a metodických změn v oblasti péče o ohrožené děti  služby pro rodiny v nepříznivé situaci  služby pro rodiče dětí, které jsou umístěny vústavní výchově  odborná příprava budoucích pěstounů  odborné služby a doprovázení při výkonu pěstounské péče  skupinové a vzdělávací aktivity zaměřené na zvýšení úrovně pěstounské péče  vzdělávací programy pro sociální pracovníky, pracovníky poraden a další odborníky v oblasti práce s ohroženou rodinou a dítětem

SOUKROMÝ DĚTSKÝ DOMOV KORKYNĚ RODINNÝ DĚTSKÝ DOMOV PIEŠŤANY-KOCÚRICE

SOUKROMÝ DĚTSKÝ DOMOV KORKYNĚ  více než 5 let systematické práce s rodinami umístěných dětí  speciální terénní sociální pracovnice, která pracuje pouze s rodiči  vypracovaná metodika, jak postupovat v kontaktu s rodiči(v souvislosti s přijetím dítěte do DD, v průběhu pobytu i při odchodu z DD)  rodiče a DD jsou partneri při výchově svých dětí, participují na všech důležitých okamžicích v životě dětí  pravidelné návštěvy dětí u rodičů  individuální plán práce s rodinou, který sestavuje sociální pracovnice domova s rodiči i dětmi  spolupracovat s orgány sociální právní ochrany dětí

Poskytnout odborníkům nástroje ke zlepšení jejich každodenního rozhodování, způsobů sledování jednotlivých dětí a jejich rodin a ke zvýšení jejich profesních kompetencí a celkové odbornosti. Vnést do každodenní práce více objasnění a objektivního vyhodnocování, poskytnout vyčerpávající seznam existujících interakcí a rámců a také ujasnit vztah mezi motivacemi a vnímáním. Poskytnout metodu, která bude společně užívána jak pedagogickými týmy, tak i sociálními pracovníky, ve veřejné správě i v právní oblasti. Vzbudit zájem o udržování trvalých rodinných vztahů tak, aby se předcházelo násilí a sociálnímu vyloučení dětí umístěných mimo péči rodičů.

KLÍČOVÁ SLOVA Odezva na vzdělávací potřeby Ujasnění kompetencí a kvalifikace TÉMATA Pozorování v místě práce (sledování a pomoc při zaučování osoby) Rozeznání formálního a neformálního učení Využití pozorování a reflexe těchto činností k aktualizaci a zlepšení vzdělávacích metod

CLAIR LOGIS CEFERH Promoteur Robert MICHIT Yves MASSON Marie-Claude ESCULIER Fr - Paris FR - Grenoble FORO TECNICO PERE TARRES FACULTY FORMACION UNIV RAMON LLULL Inma MIRALLES Rayda GUZMAN Sp - Barcelona UNIVERSITY COOSS MARCHE OF ANCONA SRL ONLUS Pr Tommaso LEO Francesca CESARONI It – Ancona It - Ancona UNIVERSITYTRIADA - UNIVERSITY TRIADA - OF URBINOPoradenské centrum, o.s. OF URBINO Poradenské centrum, o.s. Pr Daniela PAJARDI Eva ROTREKlOVÁ It – Urbino Cz - Brno

Tento projekt je podporován z prostředků Evropské komise. Tento text vyjadřuje pouze názory autora a Evropská komise není zodpovědná za obsah tohoto textu.