Endosonografické vyšetření rekta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby pro rodiny v ČR výzvy a perspektivy
Advertisements

ONKOLOGICKÉ SESTRY PŘÍKLADEM PRO ONKOLOGY?
POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
Ivan Anděl Urologické oddělení Krajská nemocnice T.Bati, a.s. Zlín.
Úvod Tuning obrázky LOGAN AT Č lánek o tuningu BMW O Motorech Co pat ř í k tuningu Odkazy.
 Je soubor jednoduchých a ú č elných opat ř ení vedoucích k záchran ě ž ivota.
Nádorová onemocnění jícnu,žaludku a tenkého střeva, NETs
 Co d ě láme  Jak jsme pokro č ili  Selek č ní metody  K ř í ž ení  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme nyní  Co d ě láme  Jak.
Životní zkušenosti se stigmatem a diskriminací. Dagmar Zomerská a Jaroslav Hodbo ď Stigma a diskriminace osob s duševním onemocněním.
ALKO JÓGA PRAVIDELNÝM PROCVIČOVÁNÍM DOVEDETE PROVEDENÍ JEDNOTLIVÝCH POZIC K DOKONALOSTI.
Milan Bu ř i č 18.listopadu  Pokud se do po č íta č e dostane škodlivý kód, m ůž e vykonat n ě kterou z t ě chto č inností: Ovládnutí po č íta.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
word – Tabulky podle normy
Tenké střevo - vrstvy střevní stěny
Nádory jícnu Esophageální karcinom: Adenokarcinom (oblast distálního jícnu) Spinoceluární karcinom (oblast horních 2/3 jícnu) Pohlaví: výskyt 7x více.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
+ REPORT Z VÝZKUMU A ANALÝZY POT Ř EB LLP-2012-LV-KA4-KA4MP.
 Rybá ř  U č itelka  Policista  Zedník  Bankovní ú ř edník  ICT technik  Uklíze č ka  …
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
Velké planety Plynní obři
Zdravotní péče v souvislosti s použitím zdravotnických prostředků.
Resekční výkony u tumorů pankreatu
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Nádory vaječníků.
Kolorektální karcinom
 Model je souhrn pravidel pro reprezentaci logické organizace dat v databázi.Rozeznáváme t ř i základní modely dat - hierarchický, sí ť ový a rela č.
Kristýna Balátová Diagnostické metody v SP Etika.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
oblaka Venuše dobře odrážejí sluneční svit a proto je tato planeta ve vhodné poloze po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na obloze Večernice někdy.
Hrátky s mapou Autor: Mgr. Ivana Tesařová. AnotaceObsahuje nám ě ty č inností pro práci s mapou, seznámení s m ěř ítkem, výroba vlastních u č ebních pom.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
MZŠ Dymokury Ing. Martina Š ť astná. 1. Kde hledat hotové aplikace a jak je vyu ž ít ve výuce 2. Práce se Smart Tools 3. Jak si upravit procvi.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_17.
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
Laparoskopické řešení ložiska ve slezině u pacienta po perkutánní gastrostomii Vladimír Procházka Chirurgická klinika FN a LF MU Brno Bohunice.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2902_TYPY ÚVĚRŮ Téma: Pojem F. G._ Typy úvěrů Číslo projektu:
Co dnes uslyšíte? Užití fotogrammetrie Konstruktivní fotogrammetrie Vodorovný snímek Prvky vnitřní orientace vodorovného snímku Rekonstrukce snímku z dostupných.
Senzory pro EZS.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
MR vyšetření tenkého střeva
Rozhodování 1.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Kostní nádory jako opomíjená příčina obtíží v oblasti kolenního kloubu
Inf Ovládání operačního systému
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Elektromagnetická slučitelnost
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Optimální pořadí násobení matic
Karcinom rekta Bohatá Š.1, Hemmelová B. 2, Nádeníček P. 1
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
KAZUISTIKY MUDr. Jiřina Little
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Pankreas: staging adenokarcinomu
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
Transkript prezentace:

Endosonografické vyšetření rekta Keil R.

Endosonografické přístroje

Radiální endosonografické přístroje

Lineární endosonografické přístroje

EUS – minisondy

Rektální endosonografy

Endosonografické vyšetřeni rekta Vlastní vyšetření patří k technicky jednodušším endosonografickým vyšetřením. K vlastnímu vyšetření se užívá jak rigidních endosonografických sond které jsou součástí klasických ultrasonografickým přístrojů,tak i flexibilních sond, které se užívají k vyšetření horní části GIT.

Autorovo doporučení Z vlastní zkušenosti doporučuji při výuce endoskopické ultrasonografie zahájit tímto vyšetřením. Na stěně rekta lze velmi dobře aplikovat princip stagingu /T1-T4/ Anatomie oblasti je poměrně jednoduchá a prostata či děloha slouží k dobré orientaci.

Autorovo doporučení Přesto doporučuji provádět vyšetření sondou užívanou k vyšetření horní části GIT která umožní delší dosah bez rizika perforace – vyšetření je prováděno pod optickou kontrolou. Dále doporučuji provádět vyšetření přístrojem s radiální sondou a sondu lineární užívat pouze pro cílené intervence po stanovení stagingu.

Příprava před EUS rekta Příprava před vyšetřením by měla být stejná jako před kolonoskopickým vyšetřením – tj. 4 litry fortransu. Naprosto se neosvědčila příprava Yalem Pacienti jsou vyšetřováni v poloze na levém boku bez premedikace.

Indikace vyšetření Tumory rekta a anu Abscesy a píštěle v této oblasti Zánětlivá postižení v této oblasti Tumory prostaty / v kompetenci urologů/

Nádory rekta Tvoří 90% indikací pro toto vyšetření Role EUS je pro toto vyšetření zcela nezastupitelná Pacienti podstoupí před stanovením dalšího postupu vyšetření CT event MR. Ke stanovení lokálního stagingu u pacientů bez vzdálených metastas je však EUS rekta nezastupitelnou metodou

Proč je úloha EUS tak důležitá? V roce 1990 bylo dosáhnuto konsensu v předoperačním postupu u nádorů rekta. U pacientů s lokálně invazivní formou nádoru /T3,T4/ bylo doporučeno provést před operací adjuvantni terapii. Studie prokázaly výrazně nižší rekurenci u těchto pacientů s předoperačním iradiací ve srovnání s pacienty bez této léčby kteří byli primárně odoperováni.

Vlastní technika vyšetření Po předchozí přípravě v poloze vleže je do rekta zaveden endoskopický ultrasonograf. Doporučuji přístroj s optickou kontrolou /video/ nikoliv slepou sondu. Přístroje jsou vybaveny balonkem na distálním konci, který zlepšuje kontakt se stěnou rekta. Během vyšetření je optimální instilace vody do rekta která opět zlepší kontakt s vyšetřovanou plochou.

Vlastní technika vyšetření Technika se zdá jednoduchá – v přímé trubici jako je rektum nelze přehlédnou lézi. Pokud léze není cirkulární, opak je pravdou. Nádor či polyp lze opakovaně minout. Z těchto důvodů je slepá sonda nevhodná. Doporučuji přístroj pod kontrolou zraku zavést nad laesi , nafouknout balon a poté odsát vzduch a naplnit rektum vodou.

Vlastní technika vyšetření Poté přístroj pomalu vytahujeme distálně a sledujeme zda se na obrazovce objeví infiltrace stěny nádorem. Pokud ano, je vhodné celý vyšetřovací postup alespon jednou zopakovat. Hrozí riziko over či understagingu. K mému překvapení i po letech praxe je i jasně patrná laese často opakovaně minuta a vyšetření je nutno opakovat.

Nejčastější indikace v oblasti anorekta Nádory rekta Jsou nejčastějším nálezem a v klasifikaci TNM je nejčastějším nálezem T3 NO T2 a T1 jsou naprostou raritou a pokud jsou nalezeny je nutno je okamžitě operovat – jejich progrese je neuvěřitelně rychlá. Síla ERUS spočívá v absolutní přesnosti – diagnostika pomocí MR většinou stanoví nižší stadium TNM

Srovnání s ostatními zobrazovacími metodami Nadřazenost ERUS nad CT a MR v lokálním stsagingu byla jasně prokázána rozsáhlými multicentrickými studiemi. Sensitivita ERUS je dle těchto studií 89% Specificita ERUS je 86% V případě CT jsou udávány údaje mezi 65-75% V případě MRI jsou udávány údaje mezi 75-85% /Kwok H 2000,Thaler W 1994,Guinet C 1990.

V čem je tedy hlavní role ERUS v diagnostickém postupu? Bylo prokázáno a mé vlastní zkušenosti to potvrzují, hlavním přínosem ERUS v diagnostickém a terapeutickém procesu je změna terapeutického postupu. Asi u 30% pacientů je nádor T3 klasifikován jako T1 či T2 /understaging/. Díky ERUS je u těchto pacientů předoperačně provedena chemoradiotherapie a zlepšena prognosa.

V čem je tedy hlavní role ERUS v diagnostickém postupu? Analýza nákladové efektivity prokázala, že pro pacienta je nejefektivnější v diagnostice nádorů v oblasti anorekta stanovit staging pomocí kombinace CT /k vyloučení vzdálených metastas/ a ERUS /k provedení lokálního stagingu/. Obavy z tzv overstagingu pomocí ERUS nebyly nikdy potvrzeny./Hawes 1993/. Bylo tedy jasně prokázáno, že ERUS nevystavuje pacienty riziku nadbytečné léčby.

Postižení uzlin /N staging/ V této oblasti hraje v lokálním stagingu ERUS stejnou roli jako při stanovení T stagingu. Specificita a senzitivita metody kolísají okolo 80%. Tyto výsledky nejsou signifikantně vyšší ve srovnání s CT a MR. /Uzliny jsou poněkud většímm útvarem který tyto metody dokážou již zachytit/.

Praktická poznámka pro N staging Doporučuji provedení ERUS buď těsně pro provedení diagnostické kolonoskopie či v několikadenním odstupu. Důvodem je možnost diagnostiky falešně pozitivních uzlin – po biopsii dochází k jejich krátkodobému zvětšení.

Role lineárního ERUS v oblasti rekta Role lineárního ERUS v této oblasti může teoreticky spočívat v provedení cílené biopsie z podezřelých uzlin. Senzitivita a specificita jsou v tomto případě velmi vysoké.

Lineární sonda pro ERUS s bioptickou jehlou

Role lineárního ERUS v oblasti rekta Vzhledem k tomu, že je však všeobecná shoda o riziku zanesení metastas do okolí /uzliny mohou být negativní/ není v současné době doporučováno provádět cílenou biopsii z uzlin v této oblasti.

Staging po provedení chemoradiotherapie V tomto případě se jedná o složitější diagnostický proces. Po provedení chemoradiotherapii dochází k signifikantní regresi nádoru. Vyšetření je komplikováno prosáknutím rekta po provedené iradiaci.

Staging po provedení chemoradiotherapie I když dojde k regresi je potvrzeno z resekátu, že mikrometastázy zůstávají v zdánlivě nepostižené tkáni. Proto je nutno v diagnostickém procesu pokračovat dle původních TNM hodnot. V žádném případě nedoporučuji v případě negativního nálezu odkládat chirurgické řešení!

ERUS u nádoru T3

ERUS u nádoru T3

ERUS u nádoru T3

Závěr Endoskopická ultrasonografie rekta je rutinní metodou která má nezastupitelnou roli v lokálním stagingu nádorů. V současné době je poněkud opomíjenou metodou – nejedná se o průlomové vyšetření skýtající možnosti publikace či jiného zviditelnění. Proto není v ČR rutinně využívána.