Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KAZUISTIKY MUDr. Jiřina Little

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KAZUISTIKY MUDr. Jiřina Little"— Transkript prezentace:

1 KAZUISTIKY MUDr. Jiřina Little
Radiologická klinika LF MU a FN Brno - Bohunice

2 KAZUISTIKA 1 + 2 KAZUISTIKA 1 KAZUISTIKA 2
Obě ženy přijaté pod obrazem akutní pyelonefritidy. Z duvodu které pozdeji. Otaazka zda se jedna o abscesy, cyty, tu .Vstupní CT vyšetření, cystoidní formace a prosáknutí okolí. Nyní nastává otázka zda můžeme říci - se jedná jistě o zánětlivé změny nebo zda je možná i jiná etiologie, nádor.

3 KAZUISTIKA 1 40 letá pacientka přijata pod obrazem pravostranné pyelonefritidy, bolesti zad, pozitivní tapottment, febrilie, CRP 199. Obdobné obtíže již v minulosti. Dále v anamnéze časté infekce močových cest, před rokem diagnostikované cysty ledvin. Sonograficky na jiném pracovišti v den přijetí - dif. dg. nesimplexní cysta či absces pravé ledviny.

4 KAZUISTIKA 1 MDCT ledvin 2.den hospitalizace
Nesimplexní, septovaná cysta ventrálního rtu pravé ledviny typu Bosniak III/IV - vzhledem ke klin.nálezu v rámci dif. dg.: infikovaná cysta, absces. Vhodná kontrola po léčbě.

5 KAZUISTIKA 1 Kontrolní MDCT o měsíc později, po zaléčení, regrese zánětlivých změn v okolí Poděkování Surgal Clinic za obrazovou dokumentaci

6 KAZUISTIKA 1 Radikální nefrektomie.
Multilokulární cystický renální karcinom Vstupní vyšetření Kontrola

7 KAZUISTIKA 2 51 letá pacientka s týdenní anamnézou pálení a řezání při močení. Nyní bolesti zad, vlevo pozitivní tapottment, febrilie přes 39°C, CRP 311 Klinicky akutní pyelonefritida.

8 Sonografie levé ledviny v den přijetí
KAZUISTIKA 2 Sonografie levé ledviny v den přijetí

9 SonoVue i.v., 2. den hospitalizace
KAZUISTIKA 2 SonoVue i.v., 2. den hospitalizace nelze vyloučit diskrétní sycení části stěny.

10 MDCT vyšetření ledvin 6. den hospitalizace
KAZUISTIKA 2 MDCT vyšetření ledvin 6. den hospitalizace Cystoidní formace v dolním pólu levé ledviny, s okolním jemným prosáknutím a infiltrací přilehlé partie m.psoas vlevo -v diff. dg.komplikovaná, zabscedovaná cysta na 1. místě, maligní charakter méně pravděpodobný.

11 KAZUISTIKA 2 Sonografická kontrola po zaléčení, odstup 14 dní, podáno SonoVue i.v. regrese zánět. kolekce při dolním polu levé ledviny, dnes zcela minim. spíše již incip. jizevnaté změny při mediokaud. okraji ledviny.

12 KAZUISTIKA 2 Při kontroním sonografickém vyšetření po roce již změny zcela vymizely. Jednalo se o absces.

13 KAZUISTIKA 1 + 2 Kazuistika 1 Kazuistika 2
Nádorový proces jako náhodný nález/ infekční komplikace nádoru CEUS může v některých případech nahradit CT vyšetření Kazuistika 1 Kazuistika 2 Na zaver opet srovnani. Definitní rozhodnutí. Důvodem uvedení kazuistik byla zajimavě stejná klinika a jiná dg, Skutečně musime pamatovat na možnost náhodného nálezu tumoru či nádoru s infekční komplikací, a přivest k rozpakum, kontrola vhodna. Druhá kazuistika ukazuje, že Sonovue může být nápomocno, nahradit CT vyš při kontrolách

14 KAZUISTIKA 3 67. letý pacient hospitalizovaný na urologii pro plánovanou lithotrypsi Operace - zaveden nefroskop, provedena sonolithorypse kladívkovou sonotrodou, zavedena nefrostomie 3. pooperační den - podkožní emfyzém v levém hemiskrotu a ingvině, postupně i podkožní emfyzem kolem nefrostomie vlevo. V nefrostomii podezření na přítomnost stolice. RARITNI, S TOU TO EPIKRYZOU PRICHAZI NA SNIMEK

15 KAZUISTIKA 3 Snímek břicha vstoje 3. pooperační den

16 KAZUISTIKA 3 MDTC vyšetření břicha 3. pooperační den

17 KAZUISTIKA 3 Operační protokol:
na zadní straně lienální flexury je perforační otvor asi l cm velký lehčí hematom a asi 2 ml sterkorálního obsahu v retroperitoneu, není flegmona

18 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "KAZUISTIKY MUDr. Jiřina Little"

Podobné prezentace


Reklamy Google