Soudy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Advertisements

Nakládání s písemnými dokumenty a datovými zprávami a skartační řízení
Problematika základního vzdělávání Mgr. Hana Pochobradská
Správní právo Pojem správního práva.
Elektronická podoba GP a ZPMZ
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Organizace soudnictví v ČR
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Mgr. Jan Kozák Krajský soud v Brně
Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Rybá ř  U č itelka  Policista  Zedník  Bankovní ú ř edník  ICT technik  Uklíze č ka  …
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Správní činnosti.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Život na dluh...aneb zadluženost českých domácností, Praxe českých soudů s „hromadnými“ žalobami. JUDr. Stanislav Sviták Okresní soud Chomutov.
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
2012 / 2013 Ordo et Iustitia Odpov ě dnost za p ř estupky a jiné správní delikty Ř ízení p ř ed ú ř ady Trestní odpov ě dnost právnických osob - pojem.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Právo je minimem morálky
Zdravotní péče v souvislosti s použitím zdravotnických prostředků.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
2012 / 2013 Trestní právo Trestn ě právní odpov ě dnost Metodica.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Dělba moci Moc soudní.
Procesní subjekty.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Správa místních poplatků
Jednotlivé projekty MSp
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
Organizace soudů v ČR a základní principy soudní organizace
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
OBCE A KRAJE VE FINANČNÍ SPRÁVĚ. DECENTRALIZACE VEŘEJNÉ SPRÁVY 1990 – obnovení ve ř ejné samosprávy; obecní z ř ízení 1990 – obnovení ve ř ejné samosprávy;
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
DO PODAT P Ř IHLÁŠKU NA SŠ  2 p ř ihlášky na dv ě SŠ  2 p ř ihlášky na 1 SŠ - dva obory – vzor vypln ě né p ř.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Veřejnoprávní smlouvy
Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Základní registry- základní informace
Úřad práce České republiky
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Název vzdělávacího materiálu
Občanské soudní řízení I.
Informace k registraci PhDr. Michaela Hofštetrová Knotková
Správní právo procesní
Realizace Vnitřních grantů 2015
Soutěsky civilního procesu
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.
Elektronizace v prostředí justice
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Přijímací řízení, odvolací řízení
Transkript prezentace:

Soudy

www.justice.cz Portál ministerstva spravedlnosti, vstupní brána na stránky soudů, státních zastupitelství a na e-justici.

Právní rámec fungování soudnictví Ústava ČR OSŘ- Zákon č. 99/1963 Sb. Jednací řád- Vyhláška č. 37/1992 Vnitřní a kancelářský řád- instrukce min. spravedlnosti č. 505/2001

Hierarchie soudu Ředitel správy Řidič, účtárna, technický personál Předseda Místopředseda pro C Soudce Podatelna, Nadpodatelna Místopředseda pro T Vedoucí soudní kanceláře VSÚ Zapisovatel, Vykonavatel Asistent soudce Justiční čekatel

Struktura soudu Dělení na soudní oddělení pro jednotlivé senáty a samosoudce Soudní kanceláře- administrativní úkony

Senát Označení určité specifické agendy na soudu C- civilní E- exekuční T-trestní P-opatrovnický Přidělení agendy jednotlivému soudci na základě rozvrhu práce Senát rovněž ve významu 3 soudců nebo soudce a 2 přísedících.

Rozvrh práce Prostředek k zajištění zásady zákonného soudce dle Listiny LZPS Sestavuje se na každý kalendářní rok Je veřejně přístupný každému Viz. Justice.cz

Podatelna Místo pro převzetí návrhů od F a P osob osobně i poštou. Podací razítko- náležitosti, kopie pro podatele- § 135 VKŘ Elektronická verze podacího razítka- potvrzení o přijetí el. Zprávy el. podatelnou Lhůty hmotněprávní a procesní- zachování lhůt prokazatelné podacím razítkem

Soudní poplatky Zákon 549/1991 Sb., o soudních poplatcích+ připojený sazebník Novela od 01. září 2011!! Výše poplatků dle sazebníku,podle druhu a výše plnění Kolky do 5.000,- Kč- znehodnocení razítkem v podatelně Možnost výzvy k zaplacení- riziko chyby přeneseno na soud Kolky seženete v trafice nebo na poště, nespoléhejte na to, že je lze zakoupit u soudu; i když je tato služba u některých soudů zavedena, pravidlo to není. Kolky na žalobu (odvolání) prostě vylepíte a v podatelně je pracovnice všechny označí (znehodnotí) kulatým úředním razítkem.  Jinak můžete platit SP na účet soudu, jeho číslo vám sdělí v účtárně soudu nebo vám bude doručena složenka na zaplacení.    Pokud vezmete žalobu zpět, soud vám SP ze svého účtu vrátí. SP tvoří vaše náklady řízení a pokud budete ve sporu úspěšní, nahradí vám je protistrana. 

Nadpodatelna- vyšší podací oddělení Rozcestník pro došlé materiály Orientace v rozvrhu- dělení dokumentů dle agendy do jednotlivých senátů a přidělování konkrétním soudcům- dnes automatizováno v ISAS

Označení soudních dokumentů Spisová značka x číslo jednací Druhy věcí OS, KS- věcná a funkční příslušnost soudu Spisová značka - význam zkratek druhů řízení Spisovou značku používá soud ve veškeré komunikaci v souvislosti s řízením. Má čtyři části: číslo senátu (vždy číselný údaj), druh věci (text např. "T", "C", "E", "Nc"), běžné číslo (číselný údaj) a za lomítkem ročník (číselný údaj). Jednotlivé části spisové značky mohou, ale nemusí, být odděleny mezerami. Zápis 2T213/2007 znamená totéž co 2 T 213 / 2007. Tato spisová značka obsahuje číslo senátu 2, druh věci T, běžné číslo 213 a ročník 2007. V běžné komunikaci soudy používají také číslo jednací, to se skládá ze spisové značky a čísla listu konkrétní písemnosti. V případě 2T213/2007-13 se tedy jedná o písemnost založenou ve spise pod číslem 13. Význam jednotlivých zkratek druhu věcí je uveden zde: Cm – obchodněprávní řízení C – občanskoprávní řízení E – exekuce Nc – některá opatrovnická řízení, nejasné návrhy a další P – opatrovnické řízení a řízení ve věcech nezletilých dětí U – řízení o umoření listin D – dědické řízení Cd – dožádání jiných soudů ve věcech občanskoprávních Sd – řízení o vydání směnečného (šekového) platebního rozkazu K – konkurzní řízení INS - řízení o návrzích podle insolvenčního zákona Co – řízení o opravných prostředcích v občanskoprávních věcech Tm – trestní řízení ve věcech mladistvých T – trestní řízení Kv – řízení o návrzích na vyrovnání podle zákona o konkurzu a vyrovnání Rod- řízení ve věcech dětí mladších 15 let podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže Ntm - některé věci související s trestním řízením proti mladistvým, např. rozhodování soudu v přípravném řízení trestním Nt – některé věci související s trestním řízením, např. rozhodování soudu v přípravném řízení trestním PP – podmíněné propuštění To – řízení o opravných prostředcích v trestních věcech Td – dožádání jiných soudů ve věcech trestních L - řízení o vyslovení přípustnosti převzetí nebo držení v ústavu zdravotnické péče Tmo – řízení o opravných prostředcích v trestních věcech mladistvých kompletní seznam zkratek Encyklopedie Iuridicum - soudní rejstřík, další info Encyklopedie Iuridicum - spisová značka.

Soudní spis Veškeré dokumenty k jedné věci- spisové značce Oddíl IV VKŘ- tvoření a oběh spisů Spisový obal- náležitosti Postupné číslování listů Přílohy- vrácení originálů Spisový přehled Nahlížení do spisů- §188 VKŘ

Soudní spis Legislativně vše připraveno pro vedení spisů v elektronické podobě Díky nedostatku financí na zajištění elektronických zařízení není doposud využíváno Některé dokumenty se netisknou, pokud doručeny soudu elektronicky s ověřeným el. Podpisem

Soudní razítka a) podací razítko (§ 135), b) podlouhlé (adresní) razítko soudu (§ 37 odst. 4, § 170), c) razítka s malým státním znakem: 1. malé o průměru 20 mm, 2. velké o průměru 36 mm; d) razítka pro vyznačení doložky o právní moci a vykonatelnosti, jejichž součástí je úřední razítko s malým státním znakem (§ 18 odst. 1, § 19).

Spisovna Úschovna skončených spisů do doby jejich skartace Dokud je spis nevyřízený, tj. „živý“ ponechává se v soudní kanceláři, kde čeká na lhůty, jednání apod. Ze spisovny lze vydat spisy jen za součinnosti zaměstnance spisovny a jen na řádně vyplněný a vedoucím soudní kanceláře podepsaný dvoudílný tiskopis- § 199 VKŘ

Skartace spisů Instrukce Ministerstva spravedlnosti ze dne 19. prosince 2008 č. j. 94/2007-OIS-ST, kterou se vydává skartační řád pro okresní, krajské a vrchní soudy. Přesné určení doby, po kterou je potřeba spis uchovávat, rozhodnutí zpravidla déle Skartaci provádí Oblastní archiv, přebírá případné dokumenty k archivaci

Úřední deska soudu Dnes ze zákona vedena i el. podobě Možno přihlásit k odběru informací na e-Deska Zveřejňování dokumentů a doručování vyvěšením na úř. desku. soudu

E-Justice Elektronický přístup na: + OR, InsR, RT ePlatební rozkaz ePodatelna eTrestní řízení InfoDeska InfoSoud InfoJednání InfoData + OR, InsR, RT

Soudní jednání OSŘ- procesní postup soudu a soudce Právní úprava provádění administrativy jednání v JŘ a VKŘ. Pokyny pro účastníky- vyvěšeny na dveřích do jednací síně Závazná úprava jednací síně Zasedací pořádek

Průběh jednání Předvolání účastníků- lhůty k přípravě Vyvěšení seznamu projednávaných věcí na dveřích jednací síně Osoby zúčastněné na jednání- znalec, tlumočník, svědek Přítomnost veřejnosti a možnosti jejího vyloučení

Protokol o jednání Soudní písemnost která zaznamenává průběh úkonu Ústní protokolace soudcem- přeříkávání Zvukový záznam z jednání- protokol vyhotoví tzv. Protokolující úřednice- zapisovatelka s kvalifikací Protokol se zakládá do spisu ihned po jednání Protokol možno účastníky a jejich zástupci vyžádat Ukázka protokolu

Rozsudek Vyhlášení vždy veřejně Závaznost vyhášením- nelze se odchylovat v písemném vyhotovení Písemné vyhotovení- lhůty v T a C Právní moc- den po dni marného uplynutí lhůty k podání odvolání- posuny dle kalendáře Vykonatelnost- po uplynutí pariční lhůty

Výkon rozhodnutí x Exekuce Soudní výkon rozhodnutí Nařízení výkonu rozhodnutí-realizace pomocí Vykonavatele