Do not scream and shout at the children – kodifikovaná pravidla pro chování rodičů Mgr. Kamil Janiš Ústav pedagogických a psychologických věd FVP SU v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum
Advertisements

Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
KOPANÁ.
Proměny rodiny II. Ohrožující dítě, ohrožující rodina.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
ZMĚNY V SOUTĚŽÍCH PŘÍPRAVEK. Motto:,,Neberme dětem radost ze hry, oni nám to vrátí“ Proč změny v soutěžích přípravek?  zapojení všech hráčů do hry 
ETIKA V LEDNÍM HOKEJI Požadavky trenérů ČSLH. CÍLE Rozvoj a růst mladých hráčů Zvýšení účasti, nábor nov Rozvoj dovedností Bezpečné a pozitivní prostředí.
Nepropásni svou šanci a staň se SPARŤANEM!. Pokračuj i Ty ve stoleté a Zlaté tradici…
Vyhledávácí rozcvička
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Piaget, Kohlberg, Selman, Gilliganová
Vítejte sportovní fanoušci Předvedu Vám desatero pravého sportovního fanouška. Snažil jsem se, aby tato pravidla byla využitelná nejen pro fotbal či hokej.
Kondiční příprava hráče baseballu
Evropský rozměr informačních služeb pro mládež …nejsme v tom sami!
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Fotbalové stadiony mohou být místem dobré zábavy a bezpečí
Metodický list Se sportem je pojem fair play nerozlučně spjat. Patří k základním kamenům výchovy sportovců všech výkonnostních úrovní a každého věku.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Benjamínci TJ SOKOL Dub nad Moravou
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
I ve škole s pravidly Petr Machala.
BUSINESS VOCABULARY IN USE INTERMEDIATE UNIT 41 Business ethics VOCABULARY.
Přítomný průběhový čas
Prezentace pro borce Trenéři: Kulatka, Kain FK Brandýs-Boleslav roč FK Brandýs-Boleslav roč Březen 2010.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vědomostní kvíz Medvídka Pú Zde vložte obrázek dostupný z Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Etické aspekty vedení rozhovoru a pozorování
Dopravní kampaň pro základní školy „Oblékáme hada edu“
Lední hokej Je kolektivní hra. Jde o jeden z nejrychlejších sportů na světě. Hraje se na 3 třetiny po 20 minutách. Na hru dohlížejí 2 hlavní rozhodčí.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
SLOVNÍ FOTBAL Tato hra je výborná na trénování a rozvoj fonematického sluchu. Jedná se o řazení kartiček podle začátečních a koncových hlásek slova tak,
Doprava na kartičkách Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
LOTO – ROČNÍ OBDOBÍ Hra je určena pro čtyři hráče. Před započetím hry vystřihněte kartičky označené k vystřižení. Kartičky doporučujeme zalaminovat. Hra.
Specifické adopce a judikatura ESLP
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.1.
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Bc. Lucie Ševčíková Datum : Název : VY_22_INOVACE_2.2.2.
Prague is the capital and largest city of the Czech Republic The city is home to about 1.3 million people Flag of Czech Republic.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
1. Na fotbalovém stadionu není vhodné místo na vedení konverzace. 2. Neházíme dýmovnice, dělobuchy, pyrotechniku. 3. Do řady vchází první muž čelem k.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
Vítejte v klubu HC Bobři Valašské Meziříčí
Práva a povinnosti mezi manželi
Pravidla volejbalu, rozhodčí
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CHODEC JAK SE CHOVAT NA CHODNÍKU
Jak zažádat o poradenskou službu
ROZVOJ ŽENSKÉHO FOTBALU
Projekt „Létající trenéři“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Vztahy a pravidla soužití - rodina
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Pedie Co mají společné?.
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
DOBBLE LOGOPEDIE Hláska K
Pravidla citování v absolventské práci
Požadavky trenérů ČSLH
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_07_ Rodina Téma: Rodina
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Do not scream and shout at the children – kodifikovaná pravidla pro chování rodičů Mgr. Kamil Janiš Ústav pedagogických a psychologických věd FVP SU v Opavě

Kde se kodifikovaná pravidla využívají? Fotbal (soccer) Americký fotbal (soccer) Hokej

Jaká zajímavá pravidla tam nalezneme? Příklad z Austrálie Rodič nepřijde opilý. Rodič nebude pít alkohol během zápasu.

Jaká zajímavá pravidla tam nalezneme? Příklad z USA Rodič nebude své dítě „trénovat“ v autě po cestě na a ze zápasu. Rodiče budou „cheerleaders“.

Všechny kodexy obsahují: Respekt (i k soupeři). Podpora. Nevměšování se do práce trenéra a rozhodčího. Sport jako zábava.

Jaká zajímavá pravidla tam nalezneme? Příklad z VB Neřvěte a nekřičte na děti

Situace v ČR Žlutá karta pro rodiče (ČMFS, dnes FAČR). Upravené kodexy obsahují i body typu: Včas zaplatím příspěvek Včas dovezu dítě na trénink

Rozdíly mezi kodexy Napsány stroze s větami začínajícími budu …. nebudu. Napsány s vysvětlením. Napsány i vtipně.

Proč o to mluvím? V ČR mají některé školy zpracován etický kodex chování rodičů. Spíše však etický kodex školy, pedagoga, žáka nebo explicitně uvedeny povinnosti zákonných zástupců žáka. Nevytvářet národní etický kodex!!! Napsat ho s určitou mírou nadsázky, ale ne pro srandu. Společně s rodiči.

Zdroje Code of Conduct – Parent. [online][cit. 2012-9-15]. Dostupné z: < http://www.esfa.com.au/LinkClick.aspx?fileticket=fTvg-mLh67A%3D&tabid=1079>. Code of Conduct - Parents and Spectators. [online][cit. 2012-9-15]. Dostupné z: < http://www.westburysportsclub.co.uk/index.html/index.php/parents>. Kartička RESPEKT pro rodiče a fanoušky. [online][cit. 2012-9-15]. Dostupné z: <http://nv.fotbal.cz/scripts/detail.php?id=79390&tmplid=1292>. Parent's / Spectator's Code of Conduct. [online][cit. 2012-9-15]. Dostupné z: <http://www.stvrainyouthfootball.org/parentcode.html>. PARENTS CODE OF CONDUCT SHAKOPEE YOUTH HOCKEY ASSOCIATION. [online][cit. 2012-9-15]. Dostupné z: <http://assets.ngin.com/attachments/document/0000/7920/Parents_Code_of_Conduct.pdf>. Soccer Parents Code of Conduct.[online][cit. 2012-9-9]. Dostupné z: < http://www.riversoccerclub.com/parents-code-of-conduct.html>. The Sport Parent Code of Conduct.[online][cit. 2012-9-9]. Dostupné z: <http://www.parenthood.com/article-topics/the_sport_parent_code_of_conduct.html>.