Evropa 2020 Integrované směry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Evropský sociální fond Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
FONDY EU Programové období
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika EU v období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
SPP124, SPP125, SPR125, VPL124 – jaro 2012 Markéta Horáková
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Nástroj změny v místním prostředí
Koordinační výbory NSRR
Transkript prezentace:

Evropa 2020 Integrované směry

EU 2020: 5 hlavních cílů Zvýšení zaměstnanosti (zaměstnanost 75% ), Intenzivnější investice do výzkumu a vývoje (3 % HDP), Klima a energie („20+20+20“, včetně zvýšení závazku na snížení emisí na 30 %, pokud budou příznivé podmínky), Zlepšení situace mládeže na trhu práce (podíl žáků a studentů předčasně ukončujících školní docházku by měl být pod 10 % a nejméně 40 % mladší generace by mělo dosáhnout terciárního vzdělání), Boj proti chudobě (počet lidí ohrožených chudobou snížit o 20 miliónů)

Inteligentní, udržitelný a inklusivní růst: 7 stěžejních iniciativ Inteligentní růst: Inovace v Unii Mládež v pohybu Digitální program pro Evropu Udržitelný růst: Evropa méně náročná na zdroje Průmyslová politika v době globalizace Inklusivní růst – růst podporující začlenění: Nové dovednosti pro nová pracovní místa Evropská platforma pro boj proti chudobě

Inteligentní růst Dokončit Evropský výzkumný prostor Zlepšit rámcové podmínky pro inovace v podnicích Posílit a dále rozvíjet úlohu nástrojů EU (SF, rámcové programy) Reformovat vnitrostátní systémy výzkumu a vývoje Zajistit větší počet absolventů vědeckých, matematických a technických studií Investice do znalostí Zlepšit výsledky a mezinárodní aktivitu evropských vysokoškolských institucí Integrovat a zlepšit programy EU pro mobilitu, univerzity a vědce Zajistit účinné investice do systémů vzdělávání a odborné přípravy Zlepšit přístup mladých lidí na trh práce prostřednictvím integrovaných aktivit Zajistit udržitelný hospodářský a sociální přínos digitálního trhu

Udržitelný růst Společnost méně náročná na zdroje a s nízkou produkcí uhlíku Mobilizovat finanční nástroje EU Modernizace dopravy a snížení produkce uhlíku v dopravě Dokončit zavedení vnitřního trhu s energiemi a provést strategický plán pro energetické technologie (SET) Předložit iniciativu na modernizaci evropských sítí, mj. transevropských energetických sítí, do podoby evropské supersítě Implementovat revidovaný akční plán energetické účinnosti a podpořit zásadní program na zvýšení účinnosti využívání zdrojů Připravit vizi strukturálních a technologických změn nezbytných pro přechod do roku 2020 na nízkouhlíkovou ekonomiku méně náročnou na zdroje Udržení a rozvoj silné, konkurenceschopné a diversifikované průmyslové základny v Evropě Podpořit internacionalizaci MSP

Inklusivní růst Společně se sociálními partnery provádět druhou fázi konceptu flexikurity Přizpůsobit legislativní rámec měnícím se formám práce (pracovní doba, BOZP) Usnadnit mobilitu pracovních sil Posílit kapacitu sociálních partnerů a využít potenciál sociálního dialogu Vytvořit strategický rámec pro spolupráci ve vzdělávání a odborné přípravě Vyvinout Evropský rámec dovedností, kvalifikací a pracovních míst (ESCO) Přetvořit otevřenou metodu koordinace na otevřenou platformu pro spolupráci, vzájemné hodnocení a výměnu osvědčených postupů Navrhnout programy na podporu sociální inovace zaměřené na nejohroženější skupiny a provádět je

Hlavní směry pro hospodářské politiky členských států a EU 1. Zajistit kvalitu a udržitelnost veřejných financí 2. Vyřešit makroekonomické nerovnosti 3. Snížit nerovnosti v eurozóně 4. Optimalizovat podporu pro V&V a inovace, posílit znalostní trojúhelník a rozvinout potenciál digitální ekonomiky 5. Zlepšit účinnost zdrojů a snížit emise skleníkových plynů 6. Zlepšit prostředí pro podnikatele a spotřebitele a zmodernizovat průmyslovou základnu

Hlavní směry pro politiky zaměstnanosti 7. Zvyšování participace na trhu práce a snižování strukturální nezaměstnanosti 8. Rozvoj kvalifikované pracovní síly, podpora kvality pracovních míst a celoživotní vzdělávání 9. Zlepšování výkonnosti systémů vzdělávání na všech úrovních a zvyšování účasti v terciárním vzdělávání 10. Boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení

Pracovní program Komise 2010: Iniciativy zásadní pro podnikatele EU Sdělení EK k vytvoření systému posílené spolupráce v Eurozóně – Pakt stability a růstu 2020 Sdělení k průmyslové politice v globalizované éře Iniciativa „Mládež v pohybu“ a sdělení „Mládež a zaměstnanost“ Zelená kniha o penzích Agenda pro nové znalosti a nová pracovní místa Revize rozpočtu Nová obchodní politika pro Evropu 2020 Znovunastartování jednotného trhu Bílá kniha o dopravě Digitální agenda

Pracovní program Komise 2010: Iniciativy s dopadem na konkurenceschopnost Revize směrnice o pracovní době Revize směrnice o vysílání pracovníků Návrh na zlepšení ochrany pracovníků před působením elektromagnetického pole Zvažovaná iniciativa Komise směřující k navýšení závazku EU na snížení emisí z 20 % na 30 % Revize Akčního plánu pro energetickou účinnost Revize pro regulaci státní pomoci v uhelném průmyslu Platforma pro boj proti chudobě