2014 - 2020. Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Daniel Braun 22. listopadu 2012, Praha
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Daniel BRAUN Příprava Dohody o partnerství pro programové období
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Olga Letáčková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 4. prosince 2012 Podpora inovací v rámci kohezní politiky.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
FONDY EU Programové období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
11 Praha 20. listopadu 2012 Výroční konference OPPI Aktuální úkoly v oblasti kohezní politiky se zaměřením na současnost a budoucnost.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Strukturální politika
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Obsah 1. Příprava na národní úrovni 2. Úloha MAS 3. Návrh operačních programů 4. Podmínky 5. Harmonogram 6. Finanční zajištění přípravy 7. Finanční zajištění MAS

1.Příprava na národní úrovni Kde se nyní nacházíme? 2014Listopad Říjen 2011 Červen 2011 Březen Zpráva o ekonomické, sociální a územní soudržnosti a veřejné konzultaci Dohoda o víceletém finančním rámci a přijetí nového legislativního balíčku Vstup v platnost a přijetí programů Společný strategický rámec Návrhy nařízení k olitice soudržnosti Návrh Komise na víceletý finanční rámec (VFR) Přijetí strategie Evropa 2020 EU ČR Realizace operačních programů Národní rozvojové priority pro budoucí PS Národní Program reforem Tematické okruhy Vymezení budoucích OP Příprava Partnerské smlouvy a OP

Schéma přípravy národních dokumentů 2014 – 2020

Principy pro nové období 1 - Princip strategického zaměření a propojování: - OP budou podporovat priority naplňující rozvojové strategie ČR - musí mít reálné a měřitelné výsledky - musí se vzájemně doplňovat a podporovat, a to nejen tematicky, ale také územně 2 - Princip podpory fungujícího trhu: -OP budou podporovat pouze ta odvětví a sektory, kde dochází k selhání trhu, či kde tržní prostředí neexistuje - dotace či návratné zdroje - pro konkrétní intervence či pro dané území - podpora zapojení privátního kapitálu 3 - Princip podpory kvalitních projektů: -projekty, jež budou měřitelně naplňovat stanovené priority a cíle - důraz na udržitelnost projektu - využívání výstupů a dosahování výsledků 4 - Princip snadnější přípravy a realizace projektů: -elektronizace agend a zjednodušování (sjednocování) pravidel - zvyšování kvality a výkonu implementační struktury

Tématické okruhy 1)TRH PRÁCE A VZDĚLÁVÁNÍ 2)FUNKČNÍ VÝZKUMNÝ A INOVAČNÍ SYSTÉM 3)KONKURENCESCHOPNÉ PODNIKY 4)MOBILITA, DOSTUPNOST, SÍTĚ, ENERGIE 5)EFEKTIVNÍ SPRÁVA A INSTITUCE 6)INTEGROVANÝ ROZVOJ ÚZEMÍ 7)BOJ S CHUDOBOU, SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A ZDRAVÍ 8)ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

2. Nová úloha MAS  Na úrovni EU je prosazováno, aby MAS plnily v dalším programovacím období důležitější úlohu a rozdělovaly více financí.  V každém z operačních programů by měla být navržena osa LEADER tak, jako v současném PRV. Tzn., že MAS by rozdělovaly finance na projekty cca do 5 mil. Kč z jednotlivých OP, do kterých by se zapojily.

3. Operační programy  Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (EFRR) – MPO  Výzkum, vývoj a vzdělávání (EFRR+ESF) – MŠMT  Doprava (EFRR, FS) – MD  Životní prostředí (EFRR, FS) – MŽP  Zaměstnanost (ESF) – MPSV  Integrovaný regionální operační program (EFRR) – MMR  Praha - pól růstu ČR (EFRR a ESF) - Magistrát hlavního města Prahy  Technická pomoc (EFRR či kombinace všech fondů) - MMR  Přeshraniční spolupráce   Česká republika – Polsko  o Liberecký, Pardubický, Královehradecký, Olomoucký, Moravskoslezský   Svobodný stát Sasko - Česká republika  o Liberecký, Ústecký, Karlovarský   Svobodný stát Bavorsko - Česká republika  o Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský   Rakousko - Česká republika  o Jihočeský, Vysočina, Jihomoravský   Slovensko - Česká republika  o Jihomoravský, Zlínský, Moravskoslezský  Nadnárodní spolupráce  Meziregionální spolupráce  Program rozvoje venkova 2014–2020 (EZFRV)  Operační program Rybářství 2014–2020 (ENRF)

4. Podmínky  Nová ISRÚ MAS zpracovaná bez ohledu na dostupný finanční rámec;  Programové rámce - strategie MAS řešící konkrétní potřeby financovatelné z daného OP.  Hodnocení SEA??

Podmínky  Certifikace MAS od : Složení členské základny a orgánů MAS; Přehlednost a průhlednost principů a pravidel, na základě kterých MAS fungují; Personální, technické a prostorové zajištění všech požadovaných činností – zvýšená činnost MAS – lze naplňovat postupně;

5. Harmonogram  ISRÚ a programové rámce – do konce roku 2013 vč. schválení  Certifikace MAS – od  PRV – dle výzvy – možná již 2013, spíše 2014;  Další OP – dle výzev – nejspíše 2015 – 2017;

6. Finanční zajištění přípravy strategie  Projekt MSK na zpracování ISRÚ a programových rámců: Celkové náklady projektu: Kč Dotace 70%: Kč Podíl obcí 30%: Kč Náklady na 1 obec Kč Pokud bude nutné hodnocení SEA strategie – dalších cca Kč

7. Finanční zajištění MAS  MAS nemůže po roce 2013 přestat fungovat, musí se připravovat na nové období, ucházet se o certifikaci a procházet dalším hodnocením - prokázání schopnosti administrace veřejných financí.  Je tedy nutné zajistit financování na její fungování v roce 2014, resp do rozjezdu nového programovacího období – náklady min. mzdy, kancelář, cestovné, telefon, účetní, poplatky, pojištění.  Financování MAS: Končí rokem 2013 Min. potřeba 2014 – – Kč Pokud dojde ke zpoždění rozjezdu i rok 2015

 Děkuji za pozornost!