Seminář k limitům těžby uhlí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Hnědé uhlí v České republice: DNES a ZÍTRA
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Reporting udržitelného rozvoje - nový pohled na těžební činnost.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Obecná část rozpočtového práva III
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Stavební zákon a územní plánování
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Skupina Czech Coal a její místo v regionu září
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Zpráva pracovní komise pro teplárenství Scénáře vývoje teplárenství Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Oldřich Vojíř předseda pracovní komise.
Limit těžby důl Bílina Hranice DP Uhlí Uhlí.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Desatero problémů Chrudimi Vybudovat obchvat města Chrudim jednání s náměstkem ministra a zákonodárci za chrudimský region jednání v Poslanecké.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Trh bez konkurence neexistuje Energetická bezpečnost - pohled lídra na trhu s hnědým uhlím.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Nový zákon o ochraně ovzduší
Surovinová politika ČR z pohledu Severočeských dolů Chomutov
Trh bez konkurence neexistuje
Plánované rozšíření na dole Turów Podzimní setkání těžařů Seč, 14. – 16. listopadu 2018 Mgr. Petra Bachtíková odbor ochrany vod
Transkript prezentace:

Seminář k limitům těžby uhlí Praha – Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 23.4.2014 Ing. Vladimír Vlk, poradce ministerstva průmyslu a obchodu 1

Obsah přednášky Dodávky uhlí pro energetické využití Územně ekologické limity těžby uhlí Úhrady z vydobytého hnědého uhlí 2

Dodávky uhlí pro energetickévyužití 3

Vývoj těžby uhlí v ČR 4

Využití hnědého uhlí Energetické uhlí je využíváno v energetických provozech na výrobu elektrické energie – kondenzační elektrárny. Energetické uhlí lze využít rovněž v teplárnách, které v průběhu 70. a 80. let minulého století přešly z kondenzační výroby elektrické energie na dodávky tepla do CZT. Z velkých tepláren přicházejí v úvahu takové zdroje, které mohou spalovat uhlí v kotlích s práškovými hořáky (tzv. granulační kotle) anebo ve fluidních technologiích. K zachování provozu tepláren bude nezbytně nutné najít cestu, ve které bude dodávka hnědého uhlí přednostně dodávána v zájmu plynulé výroby tepla do systému CZT. 5

Aspekty k dodávkám uhlí pro účely teplárenství V právním rozboru ze dne 3. března 2009 veřejnou obchodní společností Becker&Poliakoff vyplývá, že vydobyté uhlí (nerost) je ve vlastnictví těžební společnosti. Základní zásady posuzování dané problematiky byly formulovány například ve stanovisku Českého báňského úřadu ze dne 7. 10. 2005, podle kterého teprve oddělením nerostu od ložiska získá těžební organizace možnost fyzicky plně disponovat s nerostem. Z hlediska právního jsou ve vlastnictví státu pouze ložiska vyhrazených nerostů nikoli vyhrazené nerosty jako takové. Oddělením nerostu od ložiska přestává být nerost vlastnictvím státu a vlastnictví tak přechází na subjekt, který je státem (vlastníkem ložiska) oprávněn toto provést, tj. na těžební organizaci oprávněnou si přisvojit nerost z vyhrazeného ložiska stanovením dobývacího prostoru. Přechod vlastnických práv na soukromý subjekt je dovozován také z existence institutu úhrad, které jsou povinny těžební organizace platit, jež jsou vlastně „cenou“ placenou těžebními organizacemi státu za to, že jim umožňuje přivlastnění si nerostů z výhradních ložisek. 6

Územně ekologické limity těžby hnědého uhlí 7

Územní limity Územně ekologické limity těžby hnědého uhlí v Severočeské hnědouhelné pánvi byly jako závazné linie omezení těžby vyhlášeny usnesením vlády České republiky č. 444 /1991. Ve vládním usnesení je mimo jiné uvedeno, že je nutné při koncipování státní energetické politiky České republiky do roku 2005 vycházet z tohoto vládního usnesení. Státní energetická koncepce, schválená usnesením vlády ČR č. 211/2004, řeší období do roku 2030. Podle schváleného scénáře státní energetické koncepce („zelený – U“) by tepelné elektrárny v pánevní oblasti měly po roce 2010 postupně projít obnovou s cílem dosažení vyšší energetické účinnosti a příznivějšího vlivu na životní prostředí. 8

Prognózní lokality ČSA II. etapa - je předpokládáno s vytěžitelností 255 mil. tun hnědého uhlí. Odhady vytěžitelných zásob se různí v rozmezí 250 mil. tun až 280 mil. tun, podle vymezení linie II. etapy na lomu ČSA. Hodnota 255 mil. tun je v tomto materiálu uvedena na podkladě materiálu zpracovaného v roce 2008 Geologickou službou pro NEK. Bílina - při uvolnění limitů dalších 120 mil. tun. Podlešice – Veliká Ves nacházející se jižně od Kadaně s vytěžitelnými zásobami cca 124 mil. tun o průměrné výhřevnosti 9,64 MJ.kg-1 . Zahořany ležící jižně od Kadaně s využitelnými zásobami 164 mil. tun s průměrnou výhřevností 9,9 MJ.kg-1 . Bylany, které jsou situovány jihozápadně od Mostu s vytěžitelnými zásobami 163 mil. tun o průměrné výhřevnosti 9,24 MJ.kg-1 . 9

Post prognózní lokality Post prognózní lokalitou je lom Československé armády ve III. a IV. etapě, která představuje 486 mil. tun vytěžitelného uhlí o průměrné výhřevnosti 18,11 MJ.kg-1. Těžba v této lokalitě se váže na vytěžení zásob hnědého uhlí ve II. etapě a na uvolnění ochranného pilíře rafinérie v prostoru Litvínov – Záluží za podmínky likvidace nebo přemístění areálu rafinérie a přeložky regionálně významného koridoru dopravní a technické infrastruktury. 10

Úhrady z vydobytého hnědého uhlí 11

Současný stav úhrad Úhrada z dobývacího prostoru je 100% příjmem obcí, kde se dobývací prostor nachází. Úhrady z vydobytých nerostů jsou formu náhrady za majetek České republiky, který stát jinak zcela bezúplatně přenechává soukromoprávnímu subjektu. 12

Stávající úhrady skupiny Czech Coal 13

Úhrady z těžby uhlí 14

Děkuji za pozornost 15