Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Projektové řízení Modul č.1.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Vlastní hodnocení školy
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Didaktické prostředky
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Organizační struktura
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Rámcové a školní vzdělávací programy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Pedagogická diagnostika
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
STANDARDIZACE PROFESNÍCH ČINNOSTÍ UČITELE Projekt MŠMT ČR pro rok 2008.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Didaktické prostředky
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Standardy pro základní vzdělávání
Kurikulum: obsah školní edukace
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Edukační standardy Beharková Natália.
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Organizační struktura
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky Mgr. Ondřej Bárta Ústav pedagogických věd FF MU

Evaluace: Vymezení pojmu Teoretický přístup… Metodologie… Proces… …hodnocení, monitorování a měření určitých jevů.

Druhy pedagogické evaluace Evaluace vzdělávacích potřeb Evaluace vzdělávacích programů Evaluace učebnic Evaluace reálné výuky Evaluace edukačního prostředí Evaluace vzdělávacích výsledků (Průcha, 1996) Metaevaluace (Scriven, 1994)

Evaluace vzdělávacích potřeb „Zjišťování, monitorování a analýza vzdělávacích potřeb jednotlivců, různých skupin populace.“ (Průcha, 1996, s. 23) Jaké vzdělávání potřebují matky na mateřské dovolené?

Evaluace vzdělávacích programů Evaluace osnov, kurikula, vzdělávacího plánu, projektu apod. Proč, koho, co, kdy, jak učit? Obsah, časová dotace, organizace, participanti, proveditelnost, efektivita.

Evaluace učebnic Hodnocení učebních textů, knih a jiných materiálů. Struktura, rozsah, obtížnost, obrázky, použití ve výuce

Evaluace reálné výuky Hodnocení zaměřené na charakteristiky a podmínky vzdělávacích procesů. Observace (objektivní), participace (subjektivní)

Evaluace edukačního prostředí Hodnocení fyzického a psychosociálního prostředí vyučování. Uspořádání a umístění učebního prostoru Klima učební skupiny

Metaevaluace Evaluace evaluace. Příklad: Byl evaluační výzkum proveden podle potřeb zadavatele? Byly závěry evaluačního výzkumu správně interpretovány?

Výsledky a efekty Výsledek: Okamžitě měřitelná skutečnost. Efekt: Dlouhodobě pozorovatelná změna.

Model efektivnosti vzdělávacích procesů 1) Vstupní determinanty (žák, učitel, prostředí) 2) Procesuální determinanty (reálná výuka) 3) Výsledky (kognitivní a afektivní) 4) Efekty (ekonomické a mimoekonomické)

Evaluace vzdělávacích výsledků „Jde o … zjišťování, měření a vyhodnocování vzdělávacích výsledků žáků či jiných subjektů vzdělávání, které jsou dosahovány působením vzdělávacích procesů.“ (Průcha, 1996, s. 24) Příklad: Test po skončení vzdělávací aktivity. (Kolik se toho naučili?) Kognitivní (vědomosti) a afektivní (postoje) složka

Evaluace vzdělávacích výsledků: Příklady možných přístupů Srovnání výsledků stejných předmětů na různých školách Srovnání výsledků stejných předmětů na jedné škole Hodnocení vzdělávacích výsledků absolventů škol Komplexní evaluace vzdělávacích výsledků

Evaluace vzdělávacích efektů Hodnocení dlouhodobých dopadů vzdělávací aktivity. Příklad: Skupinový rozhovor půl roku po ukončení vzdělávací aktivity. (Kolik toho doposud používají? Kolik toho bylo použitelného v praxi?)

Evaluace vzdělávacích efektů Ekonomické efekty: Spojitost mezi délkou vzdělání a platovým ohodnocením pracovníka. Mimoekonomické efekty: Životní úroveň a uspokojení, vliv vzdělání na spotřebu, změny v sociální struktuře společnosti.

Sumativní versus formativní evaluace Souhrnná, celková. Obvykle po skončení aktivity, nemá vliv na její průběh. Formativní: Průběžná, korektivní. Obvykle v průběhu aktivity, může mít dopad na další průběh aktivity.

Úrovně evaluace Na úrovni školy Meziškolní (města, kraje…) Národní Mezinárodní

Evaluace pomocí standardů Cílové standardy → Učební látka Hodnotící standardy → Evaluační postup

Praktické aplikace: Evaluace programu Mládež v akci – RAY project Metodologie: Dlouhodobý mezinárodní komparativní kvantitativní výzkum. Výhody: Více pokrytých témat v průběhu času (neformální vzdělávání, vliv na účast na trhu práce apod.), velká variabilita sesbíraných dat, možnost mezinárodní komparace. Nevýhody: Finanční, personální a logistická náročnost.

Praktické aplikace: Evaluace seminářů pro školitele mládeže Metodologie: Univerzální a dynamický online dotazník s periodickým cyklem vyhodnocování. Výhody: Univerzálně použitelný nástroj pro různá školení, upravitelný do podoby feedbacku pro organizační tým. Nevýhody: Špatné zacházení s dotazníkem (lidský faktor), absence okamžité analýzy.

Praktické aplikace: Evaluace konkrétního vzdělávacího kurzu Metodologie: Pre-test, post-test dotazník a po určitém časovém odstupu ohnisková skupina. Výhody: Možnost porovnat okamžité a obecné výsledky s konkrétními a dlouhotrvajícími efekty. Nevýhody: Nepřítomnost kontrolní skupiny v pre- a post-testu.

Závěrem… Propojujte teorii s praxí! Buďte upřímní! Počítejte s evaluací dopředu! Berte výsledky evaluace v potaz! Nebojte se negativ, svět je jako šachovnice!

Použité zdroje Knox, A.B. 2002. Evaluation for Continuing Education. Looney, J. 2008. Teaching, Learning and Assessment for Adults. Průcha, J. 1996. Pedagogická evaluace.

Díky za pozornost!