Význam SJM pro inkaso pohledávek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření30.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Evropská soukromá společnost s r. o
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 18. září 2012
Ustavení a vznik.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Mgr. Jan Siostrzonek Rodinné právo Vztahy mezi manžely Mgr. Jan Siostrzonek
Základní právní předpisy
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Subjekty obchodního práva
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Předmanželská smlouva
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Osobní bankrot - Insolvence -
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Právní procesy.
Základní pojmy a instituty:
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
JUDr. Jaroslav Stránský
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Práva a povinnosti mezi manželi
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Závazkové právo Změna závazků
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Další vnitrostátní předpisy
Subjekty obchodněprávních vztahů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Insolvence - oddlužení
10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem
Insolvence - oddlužení
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Insolvence - oddlužení
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

Význam SJM pro inkaso pohledávek JUDr. Zdeňka Prudilová Koníčková, advokátka a insolvenční správkyně

Společné jmění manželů § 143 zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku (1) Společné jmění manželů tvoří a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkou majetku získaného dědictvím nebo darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka

Společné jmění manželů b) závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého. (2) Stane-li se jeden z manželů za trvání manželství společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva, nezakládá nabytí podílu, včetně akcií, ani nabytí členských práv a povinností členů družstva, účast druhého manžela na této společnosti nebo družstvu, s výjimkou bytových družstev.

Které závazky jsou součásti SJM a které nikoliv? Viz. rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 20 Cdo 4291/2010 Vznikl-li za trvání manželství dluh, z něhož byl zavázán jenom jeden z manželů, který např. uzavřel vlastním jménem smlouvu o půjčce, a bylo-li takto získaných peněz použito na koupi určité věci, tj. byla-li za ně získána určitá majetková hodnota, náleží i tato hodnota - za splnění ostatních podmínek uvedených v § 143 obč. zák. a bez ohledu na to, zda byla smlouva o půjčce platně uzavřena - do bezpodílového spoluvlastnictví. K závazku manžela, který takto opatřil peníze a je povinen je vrátit (ať již jako plnění ze smlouvy o půjčce či jako neoprávněný majetkový prospěch v případě, že smlouva o půjčce nebyla platně uzavřena) a který je vynaložil ve skutečnosti na společný majetek ze svého, se přihlédne při vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví. Tentýž závěr je použitelný i na institut společného jmění manželů upravený v občanském zákoníku ve znění po novele provedené zákonem č. 91/1998 Sb. v těch případech, kdy jde o závazky, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého.

Které závazky jsou součásti SJM a které nikoliv? 22 Cdo 153/2009, v němž bylo uvedeno, že Závazky převzaté jedním z manželů bez souhlasu druhého a přesahující míru přiměřenou majetkovým poměrů manželů nejsou neplatné, ale netvoří součást společného jmění manželů a jsou výlučným závazkem manžela, který je převzal.

Inkaso pohledávek v SJM za manžely v oddlužení Postup stejný, jako při inkasu pohledávek mimo insolvenční řízení viz. rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ze dne 15. 12. 2009 sp. zn. 1 VSPH 660/2009, tedy: Závazek je součásti SJM je možné jej přihlásit do insolvenčního řízení probíhajícího na majetek každého z manželů

Inkaso pohledávek v SJM za jedním z manželů v oddlužení Opět viz. rozhodnutí Vrchního soudu v Praze sp. zn. 1 VSPH 660/2009 Jestliže je závazek součástí SJM není rozhodné, který z manželů je v insolvenčním řízení. Pohledávku je třeba přihlásit vždy!

Oddlužení není pro podnikatele? Kdo je podnikatelem? Viz. § 3 odst. 2 zákona č. 513/1991 Sb., obchodního zákoníku, osoba, která je zapsaná v obchodním rejstříku, podniká na základě živnostenského nebo jiného oprávnění a nebo provozuje zemědělskou výrobu a je zapsaná do příslušné evidence. V rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. KSOS 34 INS 625/2008, 29 NSČR 3/2009-A ze dne 21. 4. 2009 (R 79/2009) byl akceptován závěr, že „dlužníkem, který není podnikatelem", se ve smyslu ustanovení § 389 odst. 1 insolvenčního zákona rozumí taková fyzická nebo právnická osoba, která není zákonem považována za podnikatele a současně nemá závazky (dluhy) vzešlé z jejího podnikání.

Oddlužení není pro podnikatele? V R 79/2009 Nejvyšší soud na dané téma uzavřel, že insolvenční soud přihlédne vždy především k následujícím okolnostem: 1) době vzniku konkrétního dlužníkova závazku (dluhu) z podnikání, 2) době ukončení dlužníkova podnikání, 3) četnosti neuhrazených dlužníkových závazků (dluhů) z podnikání, 4) výši konkrétního dlužníkova závazku (dluhu) z podnikání v porovnání s celkovou výší všech dlužníkových závazků, 5) tomu, zda věřitel, o jehož pohledávku jde, je srozuměn s tím, že tato pohledávka bude podrobena režimu oddlužení

Dluhy z podnikání jako překážka schválení oddlužení? Rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 39 INS 4221/2008, 29 NSČR 20/2009-B-32. Věřitelé s pohledávkou z podnikání se včas do ins. řízení nepřihlásili Všichni věřitelé budou uspokojení ve výši 100% Je možné, aby dlužník po schválení oddlužení začal podnikat?

Podání insolvenčního návrhu Účast na přezkumném jednání Jak a kdy využít věř. oprávnění v ins. řízení pro efektivní inkaso pohledávek? Zajištěný věřitel Podání insolvenčního návrhu Účast na přezkumném jednání Účast ve věřitelských orgánech Nezajištěný věřitel Přihláška pohledávky Hlasování o způsobu oddlužení