Ing. Andrea Hošáková Daňové poradenství Tomáš Paclík, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. října 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Daň z příjmů právnických osob
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
DPH v účetnictví města Přeštice od Přeštice Obec s rozšířenou působností obyvatel, obyvatel správního obvodu ve 30 obcích Nevykonává.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
Druhy daní Daně FO.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1150Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Daň z příjmů právnických osob zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů Ing.Pavla Kvapilová
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Základní prvky daňové techniky
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Úvod k účetnictví ÚSC.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
1 ZDAŇOVÁNÍ PŘÍJMŮ NADACÍ A NADAČNÍCH FONDŮ V ROCE 2014 KULATÝ STŮL Zpracoval: Bachor, 26. února 2014.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Daň z příjmů právnických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
DARY – BEZÚPLATNÉ PŘÍJMY 1. Osnova prezentace 1. Přijímání darů (z.č. 250/2000 Sb.) 2. Zdaňování darů (z.č. 586/1992 Sb.) 3. Ocenění darů (z.č. 586/1992.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Problematika bezúplatných příjmů
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň z příjmů právnických osob
Zdaňování ostatních příjmů
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Daň z příjmů právnických osob za rok 2017 a DPH pro neplátce
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Daň z příjmů fyzických osob
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Daň z příjmů fyzických osob
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Ing. Andrea Hošáková Daňové poradenství Tomáš Paclík, a.s. Daňová problematika měst a obcí z hlediska daně z příjmů 2013 a 2014 Ing. Andrea Hošáková Daňové poradenství Tomáš Paclík, a.s.

DPPO 2013 Rozdělení výnosů Výnosy, které nejsou předmětem daně: Příjmy (výnosy) vyplývající z poslání obce vymezené zákonem o obcích (§ 18 odst. 4 písm. a), pokud jsou tyto příjmy vymezené tímto předpisem Dotace, veřejná podpora obecně (§ 18 odst. 4 písm. b) Daně, poplatky (soudní, správní, místní) Úroky z vkladů na BÚ

DPPO 2013 Rozdělení výnosů Dary- vazba na § 20 odst.1 písm.b) zákona č. 357/1992 Sb.- bylo do 31.12.2013 osvobozeno od daně darovací, DAP se nepodávalo !! Nově jsou dary řešeny v dani z příjmů, lze je dle §19b osvobodit za podmínky, že jsou použity pro veřejně prospěšnou činnost

DPPO 2013 Rozdělení výnosů Výnosy, které jsou vždy předmětem daně: Výnosy z hospodářské činnosti (HV po úpravě) Výnosy z reklam, z nájemného ( i když bude v hlavní činnosti) (§ 18 odst. 3 ) Výnosy z prodeje majetku (dlouhodobého hmotného i nehmotného), pozor prodej svěřeného majetku PO !! Vazba na účt. tř. 6, u plátce daně ekonomická činnost pro účely DPH

Náklady je nutné rozdělení v návaznosti na uvedené výnosy v hlavní činnosti i náklady na jednotlivé činnosti – pro posouzení ziskové nebo ztrátové činnosti musí to být zajištěno již v rámci účetní závěrky - § 18 odst. 6 , 7 ZDP – nelze mimoúčetně !! Vazba na analytické členění tř. 6 a 5 Sazba daně 19 %

Snížení základu daně Přestože lze dle § 20 odst. 7 ZDP uplatnit snížení daňového základu až o 30 %, 300 000 Kč, maximálně však o 1 000 000 Kč. Pokud ZD nedosahuje 300 000 Kč, lze odečíst částku ve výši ZD nedoporučujeme povinnost použít takto získané prostředky ke krytí nákladů (výdajů) souvisejících s činnostmi, z nichž získané příjmy nejsou předmětem daně pokud je obce příjemcem vlastní daně, vykázané daňové povinnosti, není důvod snižovat daňovou povinnost (novela zákona o dani z příjmů - od roku 2014 obce NEMOHOU toto snížení ZD uplatnit)

Zaměstnávání osob se ZPS § 35 ZDP: Zákon nerozlišuje druh právnické osoby, možnost snížit daň mají všechny subjekty, tedy i obce. Zaměstnanec se sníženou pracovní schopností (OZZ, invalidita I.a II.stupně) 18 000 Kč za celý pracovní úvazek, 60 000 Kč u zaměstnance s těžším zdravotním postižením Použití – na rozhodnutí obce ?!

Zaúčtování daně Vypočtený předpoklad: MD 591/D 341 MD 341/ D 682 Rozdíl oproti předpokladu při podání DAP: MD 595 /D 341

Daň z příjmů právnických osob od 1.1.2014 Obec - veřejně prospěšný poplatník Veřejně prospěšným poplatníkem je poplatník, který v souladu se svým zakladatelským právním jednáním, statutem, stanovami, zákonem nebo rozhodnutím orgánu veřejné moci jako svou hlavní činnost vykonává činnost, která není podnikáním. ZDP i definuje poplatníky, kteří nejsou VPP /SVJ, nadace, ZP,ČT,ČR../

Daň z příjmů právnických osob od 1.1.2014 V souvislosti se zrušením daně dědické a daně darovací jsou nově od 1. 1. 2014 bezúplatné příjmy předmětem daně z příjmů právnických a fyzických osob. Příjmy získané děděním jsou od daní z příjmů osvobozeny. Bezúplatné příjmy jsou u právnických osob předmětem daně s výjimkou veřejně prospěšných poplatníků, u nichž je lze za splnění podmínek od daně osvobozeny.

Daň z příjmů právnických osob od 1.1.2014 Obce a kraje nemohou osvobození uplatnit. Bezúplatné převody majetku u VPP dle §19b ZDP - osvobození těchto příjmů na stanovené činnosti je nutno uvést v daňovém přiznání. Rozhodnutí poplatníka o uplatnění či neuplatnění bezúplatných příjmů nelze zpětně měnit. Pokud poplatník uplatní osvobození takového příjmu, nebudou výdaje z něho financované daňovým výdajem (budou vyloučeny z nákladů)

Daň z příjmů právnických osob od 1.1.2014 dary (od kohokoliv) jsou osvobozeny do výše 15.000 Kč. Případné zdanění bezúplatných příjmů je realizováno v daňovém přiznání k dani z příjmů právnických osob. Svěření majetku PO vrs. bezúplatné předání majetku PO (dar) Zákaz odčitatelné položky podle §20 odt.7 ZDP pro ÚSC (obec i kraj)

Daň z příjmů právnických osob od 1.1.2014 U veřejně prospěšného poplatníka je předmětem daně vždy příjem a) z reklamy, b) z členského příspěvku, c) v podobě úroku, d) z nájemného s výjimkou nájmu státního majetku

Daň z příjmů právnických osob od 1.1.2014 VPP může i nadále čerpat daňové benefity ve formě příjmů od daně osvobozených, do kterých nově přibyly příjmy z nepeněžního plnění Příjmy v podobě úroků z běžného účtu jsou nově předmětem daně (do 31.12.2013 nebyly úroky z běžného účtu předmětem daně a banky je připisovaly v brutto výši)

Daň z příjmů právnických osob od 1.1.2014 Nový občanský zákoník, který platí od 1. 1. 2014, již nerozlišuje smlouvy o běžném účtu a smlouvy o vkladovém účtu. Proto od 1. 1. 2014 jsou úroky z účtu u VPP předmětem daně z příjmů U obce a kraje budou připisovány v brutto výši a zahrnovány do obecného ZD x u přísp.org. budou zdaňovány srážkovou daní a toto zdanění bude konečné

Daň z příjmů právnických osob od 1.1.2014 U VPP nejsou předmětem daně - příjmy z nepodnikatelské činnosti za podmínky, že výdaje (náklady) vynaložené podle tohoto zákona v souvislosti s prováděním této činnosti jsou vyšší, - dotace, příspěvek, podpora nebo jiná obdobná plnění z veřejných rozpočtů, - výnos daně, poplatku nebo jiného obdobného peněžitého plnění

Daň z příjmů právnických osob od 1.1.2014 VPP je povinen vést účetnictví tak, aby nejpozději ke dni účetní závěrky byly vedeny odděleně příjmy, které jsou předmětem daně, od příjmů, které předmětem daně nejsou, nebo předmětem daně jsou, ale jsou od daně osvobozeny. Obdobně to platí i pro vedení výdajů (nákladů).

Věcná břemena od 1.1.2014 Účet 029 – Ostatní dlouhodobý hmotný majetek věcná břemena k pozemku a stavbě s výjimkou užívacího práva, pokud nejsou vykazována jako součást ocenění položky „A.II.3. Stavby“ nebo jako součást ocenění v rámci položky „B.I. Zásoby“. Příklady: Obec přijímá platbu za poskytnutou služebnost (věcné břemeno) od ČEZ - Výnos na účtu 602, příjem na položce 2119 Obec platí za zřízení věcného břemene v souvislosti s výstavbou nové trasy kanalizace – zaúčtování na účtu 021, výdajová položka 6121

Věcná břemena od 1.1.2014 Obec platí za zřízení věcného břemene – „právo chůze“ – toto ve vztahu k přístupu do objektu obce - náklad na účtu 029 výdajová položka 6129 Na účtu 029 se budou evidovat jen věcná břemena vzniklá od 1.1.2014. Není zatím sdělena kategorizace ani doba odpisování, dotazy jsou na MF. Dále bude možné dávat věcná břemena, kde je obec oprávněná i do ceny stavby, pokud budou vznikat v době výstavby, tj. 042… Věcná břemena vznikající až po vzniku stavby – např. vybudujeme kanalizaci a zařadíme ji do majetku. Např. za rok po zařazení stavby dosáhneme po zaměření zřízení věcného břemene ….bude hmotným majetkem na účtu 029.

Další změny od 1.1.2014 uplatnění srážkové daně z příjmů ze závislé činnosti v § 6 odst. 4 zákona o daních z příjmů. Srážková daň se uplatní pouze z příjmů plynoucích na základě dohody o provedení práce, jejichž úhrnná výše u téhož plátce daně nepřesáhne za kalendářní měsíc částku 10.000 Kč v případě, že zaměstnanec u zaměstnavatele nepodepíše Prohlášení k dani.

Další změny od 1.1.2014 V případě, že poplatník poskytne za stanovených podmínek dar na stanovené účely, zvyšuje se snižující položka od základu daně z částky 5 % na 10 % ze ZD z příjmů PO a u fyzických osob z 10% na 15%.

Další změny od 1.1.2014 Dnem 1. ledna 2014 vstoupilo v účinnost zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, kterým je nahrazena stávající daň z převodu nemovitostí upravená zákonem č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů

Další změny od 1.1.2014 změna názvu daně z nemovitostí na daň z nemovitých věcí, která se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb a jednotek změny názvů předmětů daně ze staveb a jednotek: - zdanitelná stavba, tj. budova nebo vybraná inženýrská stavba, - jednotka (v daňovém přiznání se uvádí jako byt nebo nebytové jednotky členěné podle využití)

Děkuji za pozornost DAŇOVÉ PORADENSTVÍ TOMÁŠ PACLÍK, a.s. nám. Osvobození 277/18, 789 01 Zábřeh Ing. Andrea Hošáková, daňový poradce č. 004089 Tel. 602 775 568 E-mail: hosakova@tomaspaclik.cz