OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC založena 1851 Aktivní motivace žáků základních škol = jistota pro budoucnost řemesel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Advertisements

1 HK ČR, workshop a 2. exkurze Integrovaná střední škola Cheb Projekt AKONA (Výstavba kooperační sítě v oblasti automatizace za.
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Okresní hospodářská komora Louny Datum vzniku:
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
příspěvek pro 5. workshop k projektu „Řemesla“
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
14. září Jihočeská hospodářská komora (JHK) byla založena JHK je sdružení podnikatelů, které působí nezávisle na politických stranách,
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
POHLED PODNIKATELSKÉ SFÉRY NA SOUČASNOU SITUACI V OBLASTI ŘEMESEL
PROJEKT: Co nám přinesl tento projekt? 1) Exkurze a)do firem - interaktivní přenos informací do výuky (ZKL Hanušovice, a.s.; Ondřejovická strojírna,
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Školy a zaměstnavatelé u jednoho stolu
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Představení klubu manažerů
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Studijní obory  M/001 Strojírenství se zaměřením:  počítačová podpora konstruování  management jakosti  denní forma vzdělávání pro žáky 9. tříd.
1 HK ČR, E x p o r t n í s e m i n á ř Hradec Králové 6. září 2011 Služby poskytované exportérům sítí složek HK ČR.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
KONFERENCE „Konkurenceschopnost okresu Hodonín“ , PRUŠÁNKY
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Realizované aktivity v roce 2013 Komise pro technické vzdělávání Sekce Marketing Ing. Pavel Duchek.
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Základní informace o Krajské hospodářské komoře Střední Čechy  Regionální hospodářská komora  Princip dobrovolného.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
„Okna technickým oborům dokořán“
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
10. ročník Veletrhu odborného vzdělávání
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Setkání kariérových poradců
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC založena 1851
Kariérové poradenství a podnikavost
Systémové řešení – Motivace a vzdělávání pedagogů aktivita Společně na trhu práce CZ /0.0/0.0/16_034/
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Transkript prezentace:

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC založena 1851 Aktivní motivace žáků základních škol = jistota pro budoucnost řemesel

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC Řemeslo mívalo zlaté dno! A zase bude mít! Nad lidskou blbostí se nedá zvítězit. Nikdy se proti ní nesmí přestat bojovat. Jan Werich OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC

6. května 1851 byla zahájena činnost Obchodní a živnostenské komory v Olomouci. V listopadu 1991 byla obnovena činnost Podnikatelské komory v Olomouci. Olomoucký kraj :  rozloha: km 2  počet obyvatel:  počet obcí: 397 z toho 27 měst  počet ek. subjektů:  býv. okresy: Jeseník, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šumperk Komora je prestižní organizací, která má své sídlo v historickém centru města Olomouce na náměstí přímo naproti radnice. OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC

AKTIVITY HK Olomouc :  poradenské a konzultační služby, informační servis  šíření informací o podnikatelské činnosti, dozor nad odborností podnikatelské činnosti  rozvoj styků s obdobnými organizacemi v zahraničí  výkon vlastní hospodářské činnosti  Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, který působí jako nezávislý orgán pro rozhodování majetkových sporů nezávislými rozhodci (zákon č. 216/1994 Sb.) s možností využití sudiště Olomouc.  spolupráce s bankovními domy (zprostředkování úvěru, dotace při získání certifikátu ISO)  poradenská činnost ve věci zákona č. 22/1997 Sb. a souvisejících vládních nařízení  pojištění podnikatelských subjektů, pojištění zásob, staveb, zodpovědnosti  Klub personalistů regionu Olomouc Činnosti HK Olomouc :  ověřování certifikátů o původu zboží, vystavování ATA karnetů pro dočasný vývoz zboží  právní poradenská činnost, vzdělávací aktivity, zvyšování informační gramotnosti  poskytování informací pro podnikatele o firmách (SEIF, AXIS4, ABO, Podnikatelská burza)  ekonomická analýza, provádění školení odborných pracovníků  zprostředkovatelské služby, pořádání seminářů, setkávání s podnikateli a národohospodáři  odborné vzdělávání dle zák. č. 301/1992 Sb. §4, písm. c)  spolupráce s pojišťovacími ústavy, podnikatelské mise do zahraničí a další aktivity  činnost Regionálního informačního místa pro podnikatele  Rating MSP  CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU v Bruselu OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC

Snažili jsme se poučit: •Komunikace s Komorou v Londýně na téma řemeslníci, výdělky •Primátor Severního Amsterodamu •Švédsko OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC

Odborné školství Odborným školstvím a požadavky trhu práce se zabývám od počátku školního roku 1997 – 98 Jako odborník z praxe se zúčastňuji závěrečných zkoušek a maturit na odborných školách technického zaměření. Tehdy jsme tomu neříkali krize, však pomalu ubývaly profese na trhu práce. Na základě požadavku podnikatelů, Komora spolupracovala s vedením Úřadu práce v Olomouci na tvorbě programů rekvalifikací nezaměstnaných.

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC V evidenci ÚP byli sice evidováni zámečníci, obráběči, kováři, elektrikáři, chemici a další profese, však díky dlouhé době nezaměstnanosti nebo díky tomu, že vykonávali jiné profese (řidiči, dealeři …), přišli o odbornost. Tak se vzdělávalo a rekvalifikovalo u firem, ve školách. Další kritérium byl zdravotní hendikep, pro nějž toto povolání nezaměstnaní nemohli vykonávat. Nebo jen neměli vůli pracovat. Samostatnou kategorií byli lidé 50+ (projekty). Tady byl složitý přístup zaměstnavatelů, situaci, pro ty, kteří chtějí pracovat, patrně vyřešila současná složitá ekonomická situace

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC Po několik roků jsem členem komise rekvalifikačních vzdělávacích programů, kde nezaměstnaní, pod vedením odborníků z oblasti psychologie, sociologie, práva aj. se vzdělávali a vytvářeli podnikatelské záměry. Měli příležitost získat dotaci ÚP a začít podnikat. Nicméně celý tento proces neřešil potřeby podnikatelů. Trh práce reaguje okamžitě, pokud podnikatel získá zakázku, potřebuje obratem pracovníky – střední technický personál a řemeslníky! Podpora řemesla z mnoha stran se blížila nule. Nepoučili jsme se ani z vývoje ve zbytku EU a opakovali jsme stejné chyby.

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC Jestliže pedagog na ZŠ vyhrožuje žákovi: “když se nebudeš učit, půjdeš na učňák!!!“ je fatální chybou. Řemeslo v mnoha případech začíná mít zlaté dno. Je nedostatek kvalifikovaných a řemeslo často trpí a naříká. Konečně všichni máme možnost si tuto zkušenost vychutnat při nákupu různých „kvalitních“ výrobků a jejich opravách, při řadě rekonstrukcí... Když jsem před 5 lety pozval výchovné poradce, abychom si řekli jaké jsou pracovní, platové, sociální, aj. podmínky na technicky orientovaných pracovištích, z 80 oslovených jich přišlo 8! Snažil jsem se vysvětlit, jak vypadá výrobní firma dnes, že to není jen špína a dřina, že sociální zařízení v mnoha firmách je na vyšší úrovni, než mají mnozí doma a jaké výdělky jsou v prosperujících firmách. Uspořádali jsme řadu následujících akcí:

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC – konference „Posílení pozice odborného školství, výchova odborníků dle požadavků regionálního trhu práce“, pod záštitou náměstka hejtmana KÚ OK pro školství, Ing. Pavla Sekaniny a za účasti zástupců senátu, MŠMT, KÚ OK, MMO, ÚP, ZŠ a SŠ a podnikatelů

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC – setkání podnikatelů s náměstkem hejtmana OK pro školství, Ing. Pavlem Sekaninou na téma odborné školství

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC – založení „Sekce na podporu odborného vzdělávání a řemesel“ při OHK Olomouc

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC – pracovní zasedání „Sekce na podporu odborného vzdělávání a řemesel“ při OHK Olomouc, dohodnuta spolupráce na projektu „Podpora odborného školství na základních školách“ s primátorem města Olomouc, panem Novotným – konference o odborném školství „Podpora MSP v Olomouckém a Zlínském kraji“ ve spolupráci s předsedou PS P ČR, panem Miroslavem Vlčkem a Waltrem Komárkem

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC -podzim jaro 2009 – projekt „Podpora odborného školství na základních školách“ – vytvoření propagačního letáku na podporu odborných středních škol a distribuce na základní školy v Olomouckém kraji (financování OHK Olomouc a město Olomouc) pracovní zasedání „Sekce na podporu odborného vzdělávání a řemesel“ při OHK Olomouc, domluveno pořádání konference s řediteli a výchovnými poradci ZŠ a SŠ na podporu odborného školství 26. – – prezentační stánek na prezentační výstavě středních škol Scholaris 2008 na podporu odborného školství. Oslovování žáků ZŠ a prezentace řemesel a technických oborů

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC konference „Podpora odborného školství na základních školách“ za účasti ředitelů a výchovných poradců ZŠ a SŠ, podnikatelů, zástupců KÚ OK a MMO, úřadu práce

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC – v rámci 1. Evropského týdne MSP, OHK Olomouc pořádala pod záštitou předsedy PS P ČR, Ing. Miroslava Vlčka, společně se členskými firmami, ČKAIT, městem Olomouc a Olomouckým krajem konferenci na téma „Odborné školství“, dále zorganizovala ve členských firmách a ČKAIT dny otevřených dveří pro žáky základních a středních škol

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC - srpen – listopad 2009 – vyhlášení soutěže pro žáky ZŠ a SŠ v rukodělné činnosti – vystavení soutěžních exponátu na prezentační výstavě SŠ Scholaris 2009

OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC

Na celkové situaci se podílí: •Úroveň procesu a vstupů •Vývoj demografické křivky •Zájem o technické obory •Legislativa /pořadí volně zaměňujte/ •Podpora centra •Práce výchovných poradců na ZŠ, zájem rodičů •Přijímací proces na SŠ OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC

Kontakt: Opletalova 1, tel.: Olomouc fax: OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC založena 1851 OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA OLOMOUC