Periferní zařízení počítače

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC Výstupní periferie.
Advertisements

Jehličkové tiskárny.
Laserová tiskárna barevná
Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Inkoustové tiskárny.
Periferní zařízení počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY VY_32_INOVACE_E3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_153_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren.  8, 9 nebo 24 jehliček  Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body, čímž vzniká na papíře obraz.
Počítačové tiskárny.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Informační a komunikační technologie
Výstupní zařízení počítače
Počítačová grafika.
Tato prezentace byla vytvořena
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Periferní zařízení.
Rozdělení podle principu tisku
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_149_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Informatika - Tiskárny akademický rok 2013/2014
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
POČÍTAČOVÝ TISK.
Skener.
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ II
TISK. TEPELNÉ TISKÁRNY Tiskárny malých rozměrů PROVOZ TISKÁREN n probíhá pomocí zahřátých miniaturních odporových tělísek, které se dotknout tepelně.
Laserové tiskárny.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
VY_32_INOVACE_E3-02 POČÍTAČOVÝ TISK AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÝ TISK Časová náročnost:
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Počítače XVIII – tiskárny
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny.
Tiskárny Josef Maleček učo:
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vendula Smékalová VŠLG
Laserové tiskárny Laserová tiskárna pracuje na obdobném principu jako kopírka – využívá fotoelektrických vlastností polovodičů (selenu), který je nanesen.
TISKÁRNY-HISTORIE AŽ SOUČASNOST
Podle principu tisku se dělí na:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 2. část Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čeština Datum vytvoření:21.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.
Tiskárny, skener NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Autor:Lea Bučková. KKdybychom se měli dozvědět něco o tisku musíme zabrousit do minulosti 15 století.V tomto století vynalezl brusič drahokamů Johannes.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
Periferní zařízení počítače - opakování
Tiskáry Jse dělí na 3 druhy: Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna
PC Výstupní periferie.
Tistarna ingoustová a laserová
Tiskárny Urbanová Nicola 1.A.
Výstupní zařízení počítače - skener
LASEROVÉ TISKÁRNY.
Inkoustové tiskárny.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Laserová tiskárna
Transkript prezentace:

Periferní zařízení počítače Principy fungování, použití, zapojení, údržba. Periferní zařízení počítače

...JEHLIČKOVÁ TISKÁRNA... Jsou historicky nejstarší technologií. Dnes se používají jen pro tisk nenáročných tisků. Nevýhodou je pomalost a hluk tisku.

...Princip tisku a konstrukce tiskárny:... Ve vodorovné ose tisku se pohybuje tisková hlava, pod níž se svisle posunuje papír. (Hlava obsahuje matici jehliček). Vystřelování jehliček má na starosti miniaturní elektromagnet. Otáčením válce se listy nasunují pod tiskovou hlavu. Tisk začíná z levé strany a postupně se tiskne celý řádek. Hlavy prvních jehličkových tiskáren byly obsazený devíti jehličkami. Postupem času se počet zvyšoval. Čím více jehliček hlava obsahuje, tím je tisk kvalitnější.(Na trhu se objevovaly tiskárny s 9,18 nebo 24 jehličkami).

...Výhody a nevýhody jehličkové tiskárny... - Malé náklady na tisk. Jsou spolehlivé a použitelné tam, kde tolik nezáleží na kvalitě tisku. Nevýhody - V případě tisku grafiky dosti pomalé.(V případě tisku prostého textu mohou dosahovat až rychlosti 1000 znaků/sek). - Nevýhodou je také jejich hluk.

...Princip tisku jehličkové tiskárny...

...INKOUSTOVÁ TISKÁRNA... Historie: Princip inkoustového tisku byl vynalezen v sedmdesátých letech( inženýři se snažili nahradit nekvalitní grafický jehličkový tisk něčím kvalitnějším).

...Princip tisku... Nad svisle se pohybujícím papírem přejíždí ve vodorovném směru tisková hlava. Hlava je však jiná, než u jehličkové tiskárny: Místo jehliček jsou miniaturní trysky -> Do nich se přivede speciální inkoust, ten je z trysek vypuzen velkou rychlostí(50 až 100km/h) a miniaturní kapička inkoustu pak vystříkne na papír(kapka o velikosti cca 35 pikolitrů). Obraz nebo text jsou na papíře složeny z drobných teček. Mechanická část tiskárny se podobá jehličkovým strojům. Z podavače je médium nasunuto pod tiskovou hlavu. Ta je většinou řemenem posouvána po vodící tyči. Z trysek stříká inkoust a postupně tvoří řádek po řádku.

...Dělení inkoustové tiskárny... Termální pracuje tisková hlava s tepelnými tělísky zahřívajícími inkoust. Při zahřátí vznikne v trysce bublina, která způsobí vymrštění inkoustové kapky na papír.  Piezoelektrické tisková hlava pracuje s piezoelektrickými krystaly. Trysky jsou uloženy v komůrkách z piezoelektrických krystalů. Tyto komůrky jsou roztahovány a zužovány a tryska podle toho vystřikuje inkoust.  Voskové místo tekutého inkoustu je užíván speciální vosk . Dokáží namíchat potřebnou barvu bodu i bez nutnosti překrývání rastrů. Tisk je kvalitnější a také podání barev je živější  

...Inkoust... Systém CMYK – azurová, purpurová, žlutá a černá. Typy inkoustu:A).......Homogenní inkoust B).......Pigmentový inkoust A) Ředěný vodou B) Obsahuje nerozpustné částice, které zůstávají na povrchu papíru. (je nejvhodnější pro tisk textu, neboť vytváří ostré hrany).

...Výhody, Nevýhody... Výhody Klidnější provoz,jemnější tisk, kvalitní fotografický tisk, černobílý i barevný tisk, hladší detaily a relativně nízká pořizovací cena. Nevýhody Inkoust je velmi drahý, trysky jsou náchylné k ucpání uschlým inkoustem. Inkoustový potisk je rozpustný ve vodě, a proto je třeba chránit dokumenty před každou kapkou. Životnost inkoustů je časově omezená – časem vyblednou.

...Princip tisku inkoustové tiskárny...

...LASEROVÁ TISKÁRNA... Základní části laserové tiskárny: - generátor laserového paprsku - selenový válec, který na místě ozáření laserovým paprskem udržuje elektrický náboj - zásobník s barvícím práškem

... Průběh tisku... Na očištěný selenový válec je laserovým paprskem vykreslena předloha, která se má vytisknout. Válec se při otáčení dostane do styku s barvícím práškem (TONER), který se zachytí na válci v těch místech, kde byl osvícen laserem a vznikl tam elktrický náboj. Když se prášek přichycený na válci dostane nad papír, který je posouván pod otáčejícím se válcem, přemístí se z válce na papír. Papír je posouván do části tiskárny, kde je barvící prášek pomocí vysoké teploty zažehlen do papíru.

...Paprsek laseru a válec z polovodiče v laserové tiskárně...

...Průběh barevné laserové tiskárny... Barevná tiskárna vytváří barvy ze tří základních barev (azurová( C), purpurová (M), žlutá ( Y)) + černá ( B)... CMYK. Každá barva se nanáší na papír postupně.Zbytek zůstává stejný jako u černobílého tisku.

...Výhody a nevýhody ... Výhody - nízké provozní náklady - nehlučný provoz - velmi rychlý tisk, kvalitní tisk Nevýhody - při tisku je v činnosti laser, který způsobuje vznik ozónu, který je pro člověka velmi nebezpečný náročnější obsluha

...Plošné skenery... snímají předlohu, která je položena na skleněnou desku, přičemž pod touto deskou se pohybuje snímací mechanismus. Plošné skenery jsou konstrukčně nejnáročnější Jsou dražší Ale poskytují vysoce kvalitní výstup při snímání tištěných předloh.

... Další typy skenerů ... Tužkové Ruční Protahovací skenery Skenery diapozitivů Bubnové skenery