Dopisy fyzických osob právnickým osobám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava dopisu Kvalitu a vzhled předtisku dopisních papírů pro obchodní a úřední písemný styk stanovuje norma ČSN Dopisní papíry pro obchodní.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
VY_32_INOVACE_08_PEK_441_Mus
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Osobní dopisy Jsou písemnosti, které zasílá významná osobnost nebo vedoucí pracovník svým spolupracovníkům, podřízeným nebo jiným známým osobnostem při.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
Vodorovné odvolací údaje
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
SPRÁVNÍ DOKUMENTY ŽÁDOST
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
Záhlaví obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
ADMINISTRATIVNÍ STYL PÍSEMNOSTI OBČANŮ.
Struktura obchodního dopisu
Adresy a odvolací údaje
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK256.
Psaní odvolacích údajů v předtiscích
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Tělo obchodního dopisu Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská.
Obchodní písemnosti Obchodní písemnosti Ing. Ludmila FRIDRICHOVÁ, Ph.D. Materiály vznikly za podpory grantu FRVŠ 3102/2006.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Typy dopisů korespondence
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Obchodní korespondence
Zvláštní úpravy a obsah obchodního dopisu Odstavce Podle obsahu se text člení do odstavců. Mezi odstavci se vynechává jeden řádek Ivana Francová, SOU Liběchov.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
Příprava šablon obchodní korespondence
Ivana Francová, SOU Liběchov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
Formátování dokumentu
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
ADMINISTRATIVNÍ STYL.  na obálku se adresa příjemce píše vpravo, adresa odes i latele do levého horního rohu  PSČ (pokud není možné do předtištěných.
CorelDRAW – vizitka (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Práce s textem - odstavce Co se všechno naučíme??? Jak správně pracovat.
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
WORDPAD Textový dokument.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
ÚŘEDNÍ DOPIS (formální dopis)
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ. DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Dopisy fyzických osob právnickým osobám

Úvod každý člověk občas potřebuje písemně komunikovat s úřadem nebo s podnikatelským subjektem musí podat žádost o rozvázání pracovního poměru nebo žádá slevu na daních apod. také si může objednávat nějaké zboží, reklamovat apod.

Postup takový dopis píšeme na čistý list formátu A4 bez předtisku odvolacích údajů úprava je podobná jako u obchodních dopisů i na tyto písemnosti se vztahují ustanovení ČSN 01 6910

OKRAJE nejprve zjistíme, zda jsou v počítači přednastavené okraje 2,5 cm od krajů dopisního papíru obvykle tomu tak je, pokud ne, musíme nastavení změnit JAK NASTAVIT OKRAJE?

OKRAJE klikneme na Soubor-Vzhled stránky a ve stejnojmenném okně zvolíme kartu Okraje

ŘÁDKOVÁNÍ v dopisech používáme jednoduché řádkování (pokud je dopis velmi krátký, můžeme použít řádkování 1,5) klikneme na Formát-Odstavec

MEZIODSTAVCOVÉ MEZERY mezi odstavci necháváme jeden volný řádek – nastavíme meziodstavcovou mezeru 12 b.

Jak budeme dopis psát? v levém horním rohu uvedeme od levé svislice jméno a adresu odesilatele uvádíme i PSČ (případně můžeme uvést i další kontakty – tel., e-mail)

Jak budeme dopis psát? pod adresou odesilatele vynecháme meziodstavcovou mezeru o velikosti 3 – 4 řádků, tj. 36 – 48 b.

Jak budeme dopis psát? chceme-li dopis poslat doporučeně, uvedeme slovo Doporučeně na samostatný volný řádek nad adresu adresáta a vynecháme za ním 1 volný řádek (mezeru o velikosti 12 b.)

Jak budeme dopis psát? od levé svislice uvedeme název a adresu adresáta pokud bychom neuvedli PSČ, není to chyba, uvedeme je na obálce

Jak budeme dopis psát? pod adresou vynecháme meziodstavcovou mezeru o velikosti 24 bodů

Jak budeme dopis psát? k pravé svislici zarovnáme místo a datum odeslání datum píšeme vzestupně měsíc vyjádříme slovem

Jak budeme dopis psát? za posledním odvolacím údajem následuje mezera 24 bodů

Jak budeme dopis psát? uvedeme heslovité vyjádření obsahu dopisu (věci) to zvýrazníme buď tučným písmem, nebo podtržením

Jak budeme dopis psát? poté vynecháme meziodstavcovou mezeru o velikosti 24 bodů

Jak budeme dopis psát? napíšeme oslovení

Jak budeme dopis psát? po oslovení následuje meziodstavcová mezera 12 bodů

Jak budeme dopis psát? dále následuje text dopisu

TEXT DOPISU text dopisu ČLENÍME VŽDY DO ODSTAVCŮ meziodstavcová mezera o velikosti 12 bodů

TEXT DOPISU text zarovnáváme: od levé svislice nebo jeho první řádek odrážíme

TEXT DOPISU Jak odsadíme první řádek v odstavcích? Formát (panel nástrojů) Odstavec Odsazení Speciální (První řádek) O kolik:

TEXT DOPISU pravý okraj můžeme: zarovnat do bloku nebo jej nechat nezarovnaný

TEXT DOPISU Jak nastavíme zarovnání textu? Formát (panel nástrojů) Odstavec Obecné Zarovnání:

TEXT DOPISU Jak nastavíme zarovnání textu?

TEXT DOPISU dopis stylizujeme nejčastěji v 1. osobě jednotného čísla

TEXT DOPISU NEZAPOMENEME NA POZDRAV NA ZÁVĚR DOPISU

TEXT DOPISU za pozdravem nastavíme mezeru dostatečně velkou, aby se do ní vešel vlastnoruční podpis (36 – 48 b.) JMÉNO A PŘÍJMENÍ ODESÍLATELE POD VLASTNORUČNÍ PODPIS JIŽ NEVYPISUJEME!!!

TEXT DOPISU pokud uvádíme přílohy, umístíme je za poslední řádek textu dopisu (vlastnoruční podpis) po vynechání 2 až 4 volných řádků (24 – 48 b.)

Žádost k nejfrekventovanějším dopisům fyzických osob osobám právnickým patří žádost se žádostí se může ovšem obrátit i instituce na občana, jinou instituci, úřad či podnikatelský subjekt

Žádost v některých případech je třeba přesně rozlišit žádost od jiných druhů písemností žádáme-li o zaslání katalogu, nejde o žádost, ale o poptávku žádost o zajištění rezervace v hotelu je správně objednávka žádáme-li o zařazení do konkurzu, jedná se o přihlášku

Žádost co se týče stylizace, musí být stručná, jasná a neosobní neuškodí trocha zdvořilosti vhodná stylizace může napomoci kladnému vyřízení pokud má žadatel přesnou představu o odpovědi na svou žádost, může použít návodné formulace, tj. navržení řešení – např. žádám o vystavení ..., o povolení ...

Žádost žádost je nutno přesně formulovat řádně zdůvodnit uvést všechny potřebné přesné údaje (adresy, čísla telefonů, bankovní spojení, technické parametry) lze ji doplnit přílohami, které mohou napomoci jejímu přijetí (např. kopie úředních dokladů)

Žádost ve zdůvodnění žádosti není vhodné příliš „hrát na city“ nevhodně formulovaná žádost může adresáta spíše odratit

Stížnost stížnosti adresují FOy většinou úřadům a institucím, jejich adresátem může být i jiná FO (např. soused) stylizujeme slušně a zdvořile musíme ji řádně zdůvodnit, všechny údaje uvést přesně a přiložit potřebné doklady nebo jejich fotokopie je třeba přesně rozlišovat mezi stížností a reklamací

Přihláška přihlašovat se můžeme na nejrůznější akce – na zájezdy, ke zkouškám, do kurzů apod. přihlašujeme se většinou na základě nějaké nabídky, inzerátu nebo katalogu obvykle rozlišujeme dvě skupiny přihlášek

Přihláška první je přihláška na předtištěném formuláři, jehož kolonky vyplníme, podepíšeme a odešleme druhá možnost je vyplnění formuláře na webu třetí možnost je napsání individuálního dopisu

Přihláška do přihlášky je nutné uvést všechny požadované údaje, bez nich by mohla být přihláška neplatná nemají zde místo žádné nadbytečné údaje, které organizátory nezajímají formulace musejí být přesné a věcné

Odpověď na inzerát odpověď musí vycházet z původního znění inzerátu na inzerát můžeme odpovídat také e-mailem nebo telefonicky