Zdravý obchod s krmivy s GMP Udržujte bezpečnost krmiv pod kontrolou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Advertisements

PROF SVAR s.r.o. Tento dokument je v tištěné podobě neřízený, pokud není podepsán ředitelem společnosti !!! Příručka integrovaného systému managementu,
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Příprava na SVP v kosmetickém průmyslu
Řízení jakosti, standardy
Technická InspekceTechničtí ExpertiCertifikaceŠkolení.
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Presentation Title.
White paper on food safety
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Bezpečnostní kultura a moderní přístup k bezpečnosti v letecké dopravě
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Systém GMP+: krátké představení
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Legislativa ČR a EU ve vztahu k SJ Procesy mezinárodní standardizace Codex Alimentarius Certifikace systémů jakosti ISO normy 1.roč. nav. MSP Mgr.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Příprava na SVP v kosmetickém průmyslu Ing. Eva Čížková, RW TUV Praha spol. s r.o. a AVEFLOR, a.s. Ing. Eva Čížková, RW TUV Praha spol. s r.o. a AVEFLOR,
Privatizace a liberalizace v energetickém průmyslu, ztráty a příležitosti v důlním průmyslu Balatongyörök, 29. duben 2006 Vilmos Holló ředitel majetkové.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
EN ISO Správná výrobní praxe
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Systém managementu jakosti QMS
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Akreditační systém v ČR
Celní správa České republiky
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
S Q A S (Safety and Quality Assessment System)
Management systému řízení kvality
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
POŽADAVKY NA SYSTÉM MANAGEMENTU – VOLBA STANDARDŮ
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
CS ES SS GS Cíle společnosti KOITO CZECH pro rok Navýšení ziskovosti, Nové zakázky Nové zakázky & Splnění střednědobého obchodního plánu zavedením.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
Prokazování shody, certifikace
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Standardizace v hygieně výživy
Transkript prezentace:

Zdravý obchod s krmivy s GMP+ 2006 Udržujte bezpečnost krmiv pod kontrolou Produkt Board Animal Feed, Holandsko Johan den Hartog | generální ředitel V Praze dne 3. března 2009

Obsah Co je GMP+? Proč a k čemu je GMP+? Význam v mezinárodním obchodování Význam GMP+ pro Vaši společnost

Co je to systém certifikace krmiva GMP+? Systém certifikace pro celý krmný řetězec

Co je to systém certifikace krmiva GMP+? Všeobecné (rámcové) dokumenty B Normativní dokumenty C Pravidla certifikace D Výklady a směrnice

Co je to systém certifikace krmiva GMP+? Standard   B1 B2 B3 B4.1 B4.2 B4.3 B5 Činnost Produkt Výroba Kombinované krmivo X Premixy Krmné materiály  X Krmné přísady Silniční doprava Všechna krmiva (X) Lodní doprava Vnitrozemská vodní doprava Obchodování Skladování a překládka

Co je to systém certifikace krmiva GMP+? Všeobecné cíle: vyrábět, manipulovat, krmit a dodávat krmivo pro zvířata, které je bezpečné pro spotřebitele (živočišných produktů), zvířata a životní prostředí a které je odpovídající a zajištěné důvěryhodným způsobem pro všechny investory: prokazatelně transparentně GMP = Good Manufacturing Practice (Správná výrobní praxe) + = integrovány HACCP (od 2000)

Co je to systém certifikace krmiva GMP+? Charakteristika: HACCP ~ ISO 22000:2006/Codex Alimentarius - proaktivní Management jakosti ~ ISO 9001:2000 - shoda Specifické nezbytné předpoklady pro zvířecí krmivo - na míru Nařízení EU o hygieně krmiv (č. 183/2005) Pojetí integrovaného řetězce Důraz na individuální odpovědnost Transparentnost Vyvinutý na principu pokusu a omylu Certifikace třetí strany podle EN 45011 Pevná pravidla certifikace Dohled (PDV a akreditované orgány)

Co je to systém certifikace krmiva GMP+? Postup certifikace: Pouze nezávislé akreditované certifikační orgány uznané PDV Certifikát s platností 3 let bude vydán po úspěšném počátečním auditu Roční kontrolní audit Rozšířený audit pro prodloužení doby platnosti Velká pozornost PDV ohledně kvality certifikace

Co je to systém certifikace krmiva GMP+? Podpůrné informace: Internet: www.pdv.nl (holandsky, anglicky a německy) Úplný obsah systému Databáze certifikovaných společností, pozastavených a odebraných certifikátů a uznaných certifikačních orgánů Návody k postupu a publikace Systém včasného varování Databáze nežádoucích látek v krmných materiálech Databáze hodnocení generických rizik krmných materiálů Databáze nákladů silniční dopravy Seznam základních informací o nežádoucích látek

Zapojení GMP+ v České republice

Systém GMP+ certifikace krmiva Proč a k čemu je GMP+? Záležitosti a aféry v souvislosti s bezpečností krmiv (1): Vysoký obsah aflatoxinu v krmivu na bázi kukuřičného lepku v USA (1989) Salmonela ve vejcích a drůbežím mase ( 1988) Zbytková množství antibiotik ve vejcích (1988–1992) BSE a masokostní moučka (1989, 1997, 2000) Dioxin v brazilské citrusové dužině (1998) Dioxin v belgickém krmném tuku (1999) Dioxin v německém kaolínu (1999) Nitrofen v německých obilovinách (2002)

Systém GMP+ certifikace krmiva Proč a k čemu je GMP+? Záležitosti a aféry v souvislosti s bezpečností krmiv (2): MPA v irském cukerném sirupu (2002) Dioxin v německých pekárenských produktech (2003) Dioxin v holandských vedlejších produktech z brambor (2004) Kadmium v čínském síranu zinečnatém (2005) Dioxin v belgickém živočišném tuku (2006) Melamin v čínských potravinách a krmivech (2007–2008)

Systém GMP+ certifikace zvířecího krmiva Proč a k čemu je GMP+? Vliv záležitostí souvisejících s bezpečností krmiv: Stagnace prodeje/exportu Finanční škoda stažení výrobku z trhu ztráta prodeje odpad/likvidace Ztráta důvěry spotřebitelů Rostoucí požadavky na bezpečnost Špatná image krmného průmyslu 1998 8 milionů € 1999 50 milionů € 2002 135 milionů € pojišťovací společnosti vláda finanční instituce

GMP+: význam pro Vaši společnost Zlepšuje vnitřní pracovní postupy: konzistentnější výkonnost, lepší zapojení zaměstnanců, snížení nákladů na prevenci selhání a kontrolu Zlepšuje Vaši image a konkurenceschopnost na trhu (vyšší spolehlivosti) Poskytuje lepší prodejní příležitosti na mezinárodní úrovni Zlepšuje kontinuitu společnosti Snadný způsob, jak ukázat úřadům, že dodržujete legislativu  méně úředních kontrol Přístup k velkému množství příslušných znalostí a informací Účast v předním celosvětovém systému zajištění bezpečnosti krmiv

Děkujeme za Vaši pozornost. Konec Děkujeme za Vaši pozornost. Otázky?