 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
Trendy finančních produktů ČLFA
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Zákon o podporovaných zdrojích energie
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nová pravidla veřejné podpory
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Aktuální využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny v ČR Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu , Praha.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Kritické situace v PS ČR
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Větrný Jeníkov Bohumil Belada.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Karta sociálních systémů
Transkript prezentace:

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu

Proč držet bioplyn pod kontrolou?!

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Instalovaný výkon Rok 2010:  Celkový výkon připojených bioplynových stanic (BPS) je 84 MW Květen 2011:  Celkový výkon připojených BPS je 113 MW Červenec 2011:  Celkový výkon připojených BPS je 128 MW 3

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Současná a budoucí podpora BPS  Podpora MZe – OP Rozvoj venkova  Dosud podpořeno 146 projektů s celkovou dotací 2,6 mld. Kč  Aktuálně registrované žádosti – 105 projektů s celkovou žádostí o dotaci ve výši 1,67 mld. Kč  Podpora MPO – OP Podnikání a inovace  Dosud podpořeno 39 projektů s celkovou dotací 733 mil. Kč  Aktuálně registrované žádosti – 40 projektů s celkovou žádostí o dotaci ve výši 1,1 mld. Kč  Podpora dnes Kč/MWh, když průměrná běžná cena je Kč, tedy cca o 2350 Kč nižší 4

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu  Národní akční plán  od roku 2011 přírůstek instalovaného výkonu o 30 MW ročně na celkem 417 MW v r  Z údajů regionálních distribučních společností však vyplývají dramaticky vyšší hodnoty  Celkový výkon BSP podle rezervací připojení:  konec roku 2011 – 323 projektů s inst. výk. 222 MW  konec roku 2012 – 569 projektů s inst. výk. 424 MW 5 Predikce vývoje instal. výkonu BPS

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Predikce vývoje instal. výkonu 6

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Zdražení elektřiny 7

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Potenciální dopady vycházející z predikce  Dodatečný náklad v miliardách oproti NAP v roce 2012 může být až 4,6 mld. Kč  Dodatečný náklad na MWh může být až 66 Kč  Procenta dodatečného nárůstu cen EE pouze vlivem BPS:  Velkoodběratelé – 2,5 %  Domácnosti – 1,7 % 8

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příčiny současného stavu  Neexistence centrálního registru plánovaných energetických zdrojů  Nekoordinace resortních dotačních programů, neujasněnost priorit a podmínek podpor pro obnovitelné zdroje (OZE), včetně BPS  Deformace trhu s energetickými zdroji (klasické v. OZE), díky dotacím pro OZE  Snaha o podporu zemědělské politiky prostřednictvím energetiky 9

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Návratnosti BPS  rozpětí doby návratnosti u nově podaných žádostí o dotace (v letech):  Min: 3,16 (s dotací) - 4,62 (bez dotace)  Max: 9,37 (s dotací) - 11,16 (bez dotace)  Průměr: 5,47 (s dotací) - 9,76 (bez dotace) 10

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Cíl MPO  Vyjasnit situaci a dostat vývoj v oblasti OZE pod dlouhodobou kontrolu  Návrat ke striktnímu plnění NAP v jednotlivých letech pro jednotlivé druhy OZE 11

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Použité nástroje  Eliminace příčin  Zastavení (zrušení všech současných) dotačních programů na podporu biomasy, včetně BPS  Důkladné přehodnocení a striktní nastavení podpor pro biomasu (včetně BPS) pro rok

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Následné kroky MPO I  Svolání Koordinačního meziresortního výboru pro sledování cen elektrické energie  Zamezení spekulativním rezervacím příkonu pro OZE (finanční, legislativní, věcné)  Jednání s distribučními společnostmi (verifikace dat, odhady budoucího vývoje, potřebná legislativa, korekční faktor)  Jednání s ČEPS o rovnováze energetické sestavě (vliv OZE a Německa) 13

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Následné kroky MPO II  Jednání s Agrární komorou (o informační spolupráci a podmínkách podpory pro BPS)  Další případné změny v návrhu zákona o podporovaných zdrojích (ve 2. čtení v PSPČR)  Uvažovaná podpora výroby a čištění biometanu a jeho vtláčení do plynové soustavy 14

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu MOTTO postupu MPO  Poučili jsme se z dopadu „solárního boomu“, nic obdobného se již nikdy nebude opakovat!  Vyjednané „eurohujerské“ závazky v oblasti OZE dodržíme, ale nedopustíme jejich sebemenší překročení 15

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1