SP KVALITA I Vytvoření systému externího monitorování a hodnocení včetně zřízení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (včetně informační a poradenské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Organizační struktura
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vzdělávací politika.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Hlavní manažér SP Kvalita I
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Vítejte na třetí místní konferenci
Transkript prezentace:

SP KVALITA I Vytvoření systému externího monitorování a hodnocení včetně zřízení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (včetně informační a poradenské činnosti)

Operační program RLZ Název priority: Rozvoj celoživotního učení Název opatření: Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů vzdělávání

Cíle projektu Obecné Specifické

Obecné cíle projektu Zajištění kvality a efektivity vzdělávání na základě vytvoření evaluační kultury v ČR Motivace veřejnosti k celoživotnímu učení Pomoc při racionálním rozhodování při volbě vzdělávání a při uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Podpora kurikulární reformy Maximalizace potenciálu všech žáků, učitelů a dalších pracovníků škol zpět

Specifické cíle projektu Hodnocení na úrovni žáka v oblasti ZV, SV Hodnocení na úrovni školy – příprava externích nástrojů evaluace Hodnocení na úrovni vzdělávacího systému – existující zapojení ČR do mezinárodních výzkumů bude rozšířeno o hodnocení a monitorování na národní úrovni Vytvoření podpůrných systémů – další vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti evaluace, vytvoření sítě spolupracujících škol, navázání spolupráce s dalšími subjekty a zřízení Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání

Vazby projektu Na příslušná opatření programu Na strategické dokumenty Na jiné programy ESF v Opatření 3.1 OPRLZ Na jiné programy financované ze strukturálních fondů EU

Vazba na příslušná opatření programu „Zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a rozvoj podpůrných systémů vzdělávání“ Zjišťování dat Sebereflexe Zkvalitnění práce všech článků procesu (žák – učitel – škola – zřizovatel – centrum) Vazba s kurikulární reformou Vazba s informačním a poradenských systémem Vazba na DVPP zpět

Vazba na strategické dokumenty Národní program rozvoje vzdělávání z roku 2001 (Bílá kniha) Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy ČR Lisabonský proces (Brusel 2002) Usnesení vlády ČR z r. 2003 o Národním akčním plánu zaměstnanosti – předložit koncepci evaluace vzdělávání a koncepci CEZVV Rámcový projekt monitorování a hodnocení vzdělávání zpět

Vazba na jiné programy ESF v Opatření 3.1 OPRLZ SP KVALITA I navazuje zejména na: SP PILOT Z SP PILOT S SP NSK Na SP KVALITA I navazují zejména tyto projekty: SP KVALITA II NP VEDOUCÍ zpět

Vazba na jiné programy financované z ESF JPD 3 – Vytvoření systému externího monitorování a hodnocení včetně zřízení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (včetně informační a poradenské činnosti) pro území hl. m. Prahy

Cílové skupiny Z hlediska aplikace nástrojů: Žáci základních a středních škol Z hlediska využití výsledků: Žáci a jejich rodiče Učitelé Školy Zřizovatelé škol Kraje Zaměstnavatelé Orgány státní správy – MŠMT, ČŠI

Obsah projektu: Evaluace na úrovni žáka Evaluace na úrovni školy Evaluace vzdělávacího systému a jeho částí (podle krajů, sektorů, typu škol) Podpůrné systémy

Evaluace na úrovni žáka Hodnocení vzdělávacích výsledků žáků v oblasti základního vzdělávání Hodnocení vzdělávacích výsledků žáků v oblasti středního vzdělávání Reforma maturitní zkoušky Reforma závěrečné zkoušky zpět

Hodnocení vzdělávacích výsledků žáků v oblasti ZV Vypracování a implementace nástrojů pro evaluaci vzdělávacích výsledků žáků (včetně nástrojů pro handicapované žáky) Výstupní hodnocení vzdělávacích výsledků při ukončování základního vzdělávání – národní hodnotící zkouška Průběžné hodnocení – osobní portfolio žáka zpět

Reforma maturitní zkoušky Zjišťování a ověřování podmínek při zavedení nového modelu maturitní zkoušky Zavedení nových forem konání MZ Genderové aspekty MZ Ověřování úrovně znalostí a dovedností žáka v cizích jazycích zpět

Reforma závěrečné zkoušky Vývoj nové závěrečné zkoušky, její ověřování a vytvoření podmínek pro plošnou implementaci v oborech vzdělání na úrovni ISCED (kategorie H) zpět

Evaluace na úrovni školy Vývoj a implementace úloh Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků ve vzdělávání zpět

Evaluace vzdělávacího systému a jeho částí Zapojení ČR do mezinárodních průzkumů a využívání výsledků Provádění dalších národních šetření Propojování dílčích výstupů a využívání pro úpravy vzdělávací politiky Zjišťování a hodnocení úrovně vzdělávání v vzdělávacím systému a jeho částech Vytvoření systému statistických ukazatelů pro hodnocení vzdělávacího systému zpět

Podpůrné systémy Vybudování systému podpory práce školy a učitelů a jejich vzájemná spolupráce Součinnost se školicími centry při zajišťování seminářů pro širší odbornou veřejnost Vzdělávání pedagogických a organizačních pracovníků v souvislosti s reformou ZZ, MZ a s hodnocením v oblasti ZV, pracovníků zajišťujících mezinárodní šetření Zapojení odborné i širší veřejnosti, PR, média Vytvoření a rozvoj Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání

Partneři projektu Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV) a jeho divize: Centrum pro reformu maturity (CERMAT) Oddělení mezinárodních výzkumů (OMV) Divize statistických informací a analýz (DSIA) Divize pro podporu managementu a trendů ve vzdělávání (DIMAT) Národní ústav odborného vzdělávání (ŇÚOV)

Ústav pro informace ve vzdělávání Realizátor aktivit v oblasti externí evaluace CERMAT – garant činností vedoucích ke zjišťování výsledků v uzlových bodech vzdělávací dráhy žáků, tvůrce nástrojů pro evaluaci výsledků vzdělávání DIMAT – realizátor sběru dat a analýz výstupů PISA v krajích, analýz potřeb krajů, poskytovatel souhrnných informací o úrovni vzdělávání v ČR ve srovnání s mezinárodním šetřením OMV – tvůrce koncepčních a metodických podkladů na základě využití výzkumu PISA vzhledem k podpoře práce učitelů ZŠ DSIA – tvůrce systému statistických ukazatelů pro hodnocení vzdělávacího systému zpět

Národní ústav odborného vzdělávání Realizátor přípravy reformy závěrečné zkoušky v učebních oborech

Vnitřní postupy řízení Řídící a koordinační výbor projektu – ŘKVP (předseda – ředitel odboru 20, hlavní a finanční manager, tajemník – z odb. 27, členové – představitelé partnerů – ředitelé ÚIV, NÚOV) Gestorský odbor – odb. 20 Partneři – ÚIV, NÚOV Konečný uživatel=Konečný příjemce (KU=KP) – skupina regionálního školství MŠMT, výkonem funkce pověřen odb. 27 Zprostředkující subjekt (ZS) – odbor 60 Řídící orgán (ŘO) - MPSV

ŘKVP zpět Je základním řídícím a koordinačním orgánem SP Kvalita I Předseda ŘKVP - odpovídá za činnost ŘKVP, za správnost realizace z věcného hlediska, koordinuje činnost a realizaci jednotlivých partnerů Hlavní manager SP – řídí plnění a koordinuje realizační kroky partnerů, odpovídá za organizační a technickou správnost, monitoruje a kontroluje práci partnerů, hodnotí zprávy, vypracovává zprávy pro KP Finanční manager SP – zodpovídá za finanční správnost SP, přijímá od partnerů doklady o provedených platbách, ověřuje správnost a uznatelnost, zajišťuje proplácení částek Členové = představitelé partnerů – předkládají ke kontrole výsledky podle harmonogramu, sestavují realizační týmy, zodpovídají za věcnou, organizační, finanční a technickou správnost části SP, která je v jejich gesci, organizují VŘ, Tajemník – administrativně a organizačně zabezpečuje činnost ŘKVP, soustřeďuje podklady a informace pro činnost ŘKVP, zajišťuje propojení úrovně partnerů, gestorského odboru a KU=KP. zpět

Gestorský odbor Zodpovídá za správnost SP vzhledem k věcné gesci Účastní se výběrových řízení na subdodavatele zpět

Partneři Jmenují vedoucí projektových a realizačních týmů, kteří své týmy sestaví Realizují projekt na základě schváleného harmonogramu – plnění částí projektu, které přímo řídí Kontrolují kvalitu realizace Průběžně monitorují a hodnotí projekt Oslovují subdodavatele a ve spolupráci administrují výběrové řízení zpět

KU=KP Zástupce KU=KP je tajemníkem ŘKVP – propojení úrovní Administrace a kontrola dat (žádosti o platby atd.) Organizace výběrového řízení na subdodavatele Průběžné monitorování a hodnocení projektu Závěrečné hodnocení projektu zpět

Zprostředkující subjekt Verifikace údajů Administrace plateb Průběžné monitorování a hodnocení SP Závěrečné vyhodnocení projektu

Výstupy Národní hodnotící zkouška pro oblast ZV Soubory úloh pr formativní a sumativní evaluaci Osobní portfolio žáka Nová maturitní zkouška Hodnotící standardy pro obory vzdělání (včetně způsobu jejich použití pro účely ZZ) Nová podoba závěrečné zkoušky Nástroje pro externí evaluaci školy Metodické příručky Zprávy výsledků národních a mezinárodních šetření (srovnání, prognózy) Informační a osvětové manuály Školení účastníků Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání

Výsledky Podpoření poskytovatelé služeb (pedagogičtí pracovníci, zřizovatelé apod.) Podpoření klienti služeb (žáci) Podpořené organizace a instituce (školy, zřizovatelé škol apod.) Podpořené další projekty

Přidaná hodnota projektu Navýšení osob, pro které bude zajištěno vzdělávání – tzn. zvýšení kvalifikace učitelů Posílení motivace veřejnosti k celoživotnímu učení Podpora racionálního rozhodování při volbě vzdělávání či uplatnění absolventů na trhu práce Zvýšení možností uplatnění jedinců se speciálními vzdělávacími potřebami Vznik Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání

Rizika projektu – návrh opatření Nepochopení systému evaluace – mediální podpora, osvěta, informační systém, DVPP, vzdělávání budoucích pedagogů na pedagogických fakultách, poradenství, zapojení subjektů již do příprav Nutnost naučit budoucí uživatele s evaluačními nástroji účelně a spolehlivě zacházet – další vzdělávání přímých účastníků procesu

Publicita Webové stránky žadatele a partnerů Věstník MŠMT Informační bulletin EDA Osvětové brožury Osvětové semináře Další vzdělávání pedagogických pracovníků Regionální tiskoviny (letáky, inzerce, bulletiny krajů) Využití odborného tisku (Učitelské listy, Učitelské noviny atd.) Denní tisk a další média

Horizontální témata Rovné příležitosti Informační společnost Životní prostředí Místní iniciativy

Rovné příležitosti Do projektu jsou také zařazeni příslušníci znevýhodněných skupin: Zdravotně znevýhodnění Sociálně slabí Azylanti Etnické minority Projekt přihlíží ke kulturním a vzdělávacím potřebám národnostních menšin, upravuje podmínky hodnocení pro znevýhodněné jedince Dodržuje princip rovnosti mužů a žen – sleduje genderové aspekty a přispívá k eliminaci genderových zátěží. zpět

Informační společnost Projekt využívá vybavení škol v rámci programů SIPVZ, technologií a postupů Projekt významně využívá IT jako komunikačního prostředku Podporuje rozvoj počítačové gramotnosti u učitelů i žáků zpět

Životní prostředí Projekt přispívá ke kultivaci vzdělanostního a pracovního potenciálu populace tím, že zdůrazňuje odpovědnost, iniciativu a samostatnost v jednání všech subjektů na každé úrovni (především pak škol, učitelů, žáků) zpět

Místní iniciativy Projekt předpokládá provázanost a spolupráci škol školských zařízení rodičovské veřejnosti samosprávy orgánů ústřední, krajské a místní správy neziskové sféry na místní úrovni Projekt poskytuje výstupy využitelné i v rovině regionální – poskytnou zřizovatelům relevantní údaje pro strategická rozhodování

Udržitelnost Systém evaluace bude projektem „nastartován“ Proces bude pokračovat i v dalším období Dílčí procesy je nutné stále aktualizovat (testy a úlohy pro hodnocení žáků ZV a SV) vzhledem ke kurikulu a k potřebám trhu práce Projekt akceleruje proces směřující k vyšší zainteresovanosti sociálních partnerů V případě zamítnutí podpory z ESF dojde k časové prodlevě – tzn. ohrožení kurikulární reformy vzhledem k absenci evaluačních nástrojů