Dopad zvýšení daně z 5% na 9% Jídelna plátce / neplátce, strávník plátce / neplátce Zdražování obědů v programu Jídelna a jak na to.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Struktura daní v ČR.
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Účtování pořízení zásob koupí
LEASING z pohledu daně z příjmu
DPH Vypočítej sazbu DPH.
Příklady způsobu stanovení ceny
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Časové rozlišení - příklad
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Daň z přidané hodnoty.
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Klubový materiál. Zjednodušený multilevelmarketing cesta za finanční nezávislostí je naše Naše.
Daň z přidané hodnoty.
Poradní sbor 28. května 2014.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Odvod DPH Příklad: Prodáme českému zákazníkovi naše zboží za Kč. Protože jsme plátci DPH, musíme tento obchod zdanit daní z přidané hodnoty, nejčastěji.
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účtování Daně z přidané hodnoty Označení.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Daň z přidané hodnoty a její účtování
DPH – daň z přidané hodnoty
Daňová evidence Michal Radvan
PREZENTACE PRO SCHŮZKU RODIČŮ ZŠ A MŠ.  PŘIHLAŠOVÁNÍ A ODHLAŠOVÁNÍ STRAVY LZE PROVÁDĚT DEN PŘEDEM A TO NEJPOZDĚJI DO 13,30 HOD. NÁSLEDOVNĚ:  em:
Základy účetnictví 4. přednáška.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_11_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_017.
Zásoby 2 způsoby účtování – A a B. Způsob A – v průběhu roku se účtuje na majetkových účtech z účtové třídy 1, při pořízení se využívají kalkulační účty.
Zásoby Účtování o zboží
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Účtování DPH účet 343.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1284Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Průměrné ceny zásob - VAP.
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.12 Ročník3. ročník.
Vyhláška o školním stravování Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Pracovní list Kalkulace neúplných nákladů. Příklad 1: Firma vyrábí kabelky –spotřeba materiálu je 415 Kč/ks, mzdy 275 Kč/ks, ostatní variabilní náklady.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
TICKET RESTAURANT® CARD
Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži Pilařova 3/3, Kroměříž IČ
Daň na vstupu Daň na výstupu.
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní informace Možnost zadání rozpočtu i v cizí měně
Vyplnění CBA analýzy v modulu CBA
Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži Pilařova 3/3, Kroměříž IČ
Účtování DPH účet 343.
Daň z přidané hodnoty 12. prosince 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Plátcovství DPH Daňové povinnosti
Transkript prezentace:

Dopad zvýšení daně z 5% na 9% Jídelna plátce / neplátce, strávník plátce / neplátce Zdražování obědů v programu Jídelna a jak na to

Zvýšení DPH  Od proběhne zvýšení spodní sazby DPH  Spodní sazba DPH pro rok 2007 je 5%  Spodní sazba DPH pro rok 2008 je 9%  Horní sazba DPH se nemění a zůstává na 19%

Situace pro neplátce DPH  Plátcem se automaticky stává subjekt, který za 12 po sobě jdoucích měsíců dosáhne obratu většího než 1 milion Kč  Neplátce DPH nemá nárok na vrácení DPH na vstupu  Neplátce DPH nepřiráží ke své ceně daň při prodeji  Neplátce tedy pocítí změnu sazby DPH jako 4% zdražení všech dodávaných potravin  Neplátce by měl tedy zdražit obědy o 4% + případné další vlivy na vstup potravin (energie atd…)

Situace pro plátce DPH  Plátci DPH vrací stát daň z nákupu (nakupuje tedy bez DPH) – ovšem jen pro ekonomickou činnost  Plátce DPH přiráží DPH při prodeji – také jen pro ekonomickou činnost  Dualita chování jídelny jako plátce DPH  Školní stravování je osvobozeno od DPH – platí pro něj to co pro neplátce DPH a mělo by o 4% podražit  Na závodní stravování se DPH uplatňuje a mohou nastat tyto dva případy:

Závodní stravovaní s 19% DPH  Při prodeji stravy neplátci DPH mu jídelna naúčtuje stejný základ daně (cenu potravin bez DPH), poté mu připočítá 19% DPH a výslednou cenu nemusí zvyšovat  základ daně i daň na výstupu zůstává stejná jako byla v roce 2007, tedy cena potravin bez DPH a 19% DPH  Pokud jídelna má normu např. 20 Kč bez DPH, bude ji mít i nadále a strávníkovi tedy bude nadále účtovat cenu 23,8 Kč s DPH

Závodní stravování s 5% (9%) DPH  Při prodeji obědů jako potravin (mimo jídelnu) se zvyšuje dosud používaná nižší sazba DPH z 5% na nových 9%  Pokud jídelna prodává neplátci DPH, znamená to pro něho zdražení, protože si DPH nemůže odečíst  Pokud se jedná o plátce DPH nijak ho to neovlivní, protože se mu nyní vyšší DPH vrátí Příklad: Neplátce zaplatí % tedy 21,8 Kč Plátce zaplatí 21,8 Kč, ale 1,8 Kč mu stát vrátí

Zdražování v programu Jídelna  Na co dát pozor  Zdražování u neplátců DPH  Zdražování u plátců DPH

Záludnosti při zdražování  Pozor, při vybrané záloze se Vám zřejmě nepokryje celý měsíc stravování – nastavte si u strávníků povolený debet (skupiny strávníků)  Zdražit pokud možno na celé koruny. Padesátihaléře přestanou platit v květnu příštího roku  Pozor při případné změně sazby u budoucího měsíce v prosinci! Po měsíční závěrce je třeba sjednotit sazby u aktuálního i budoucího měsíce. Tento postup nedoporučujeme! Pokud zapomenete sazby sjednotit, může dojít ke špatnému zobrazování cen a dalším problémům

Zdražování u neplátců DPH  Udělejte prosincovou měsíční závěrku  Udělejte roční závěrku skladů a pokladny  V nastavení Skupin strávníků změňte aktuální i budoucí hodnoty sazby i normy

Zdražení u plátců DPH  Udělejte prosincovou měsíční závěrku  Udělejte roční závěrku skladů a pokladny  V nastavení Skupin strávníků změňte aktuální i budoucí hodnoty sazby, normy i DPH  Pozor! Je třeba se poradit s účetní (změní se nákladové položky i velikost zisku!!!)  Ve skladu je nutné změnit sazby DPH na kartách  Pokud budete chtít, rádi Vám s tím poradíme nebo pomůžeme

Děkujeme Vám za pozornost a přejeme hezký zbytek dne! Tel: