Partnerství v rámci v rámci Společného regionálního operačního programu Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán Společného regionálního operačního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Celostátní síť pro venkov
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
Partnerství pro Liberecký kraj představení projektu pro SROP opatření 3.3 představení projektu pro SROP opatření 3.3.
Vysočina v Bruselu Budování partnerství pro Vysočinu projekt kraje Vysočina – SROP 3.3. Výstupy projektu Vytvořeny vzdělávací moduly (5) Uspořádány regionální.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Společný regionální operační program Budování rozvojového partnerství
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
ROP JV – informace o novém programovém období
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Závěrečná konference projektu
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Partnerství pro Vysočinu & Vysočina 21
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Partnerství v rámci v rámci Společného regionálního operačního programu Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán Společného regionálního operačního programu a Jednotného programového dokumentu Praha pro Cíl 2 Vypracovala: ing. Radka Soukupová Místo: Velké Meziříčí,

Partnerství a Evropská Unie  Partnerství – fenomén v rámci evropského prostoru - základní princip evropské spolupráce

Partnerství a Evropská Unie  Nařízení Evropské komise č. 1260/1999 Článek 8 Komplementarita a partnerství Komplementarita a partnerství Akce Společenství doplňují odpovídající vnitrostátní akce nebo k nim přispívají. Jsou připravovány v úzké spolupráci ( dále jen partnerství), mezi Komisí a členským státem společně s orgány a subjekty, které jmenuje členský stát v rámci svých vnitrostátních pravidel a běžné praxe.

Partnerství a Evropská Unie  Nařízení Evropské komise č. 1260/1999 Článek 8 Komplementarita a partnerství Komplementarita a partnerství - regionální a místní orgány a jiné příslušné veřejné orgány - hospodářští a sociální partneři - všechny ostatní příslušné subjekty v tomto rámci

Partnerství a Evropská Unie  Nařízení Evropské komise č. 1260/1999 Článek 8 Komplementarita a partnerství Komplementarita a partnerství Všechny jmenované strany musí být partnery sledujícími společný cíl: - příprava - financování - monitorování - hodnocení čerpání pomoci EU

Partnerství a Evropská Unie  Nařízení Evropské komise č. 1159/2000 Článek 5 Partnerství a výměna zkušeností Partnerství a výměna zkušeností … V duchu partnerství a ve společném zájmu poskytuje Evropská komise dotčeným orgánům odborné znalosti a dostupný materiál. Podporuje výměnu zkušeností….a neformální spolupráci osob pověřených poskytováním informací.

Partnerství a Evropská Unie  Návrh nařízení o Evropských fondech pro období ze dne pro období ze dne Č. 492 (COM 2004) – AVC 2004(0163) Článek 10 Partnerství Pomoc z fondových zdrojů bude vždy rozhodována v rámci úzké spolupráce ( dále jen partnerství), mezi Komisí a členským státem společně s orgány a subjekty, které jmenuje členský stát v rámci svých vnitrostátních pravidel a běžné praxe.

Partnerství a Evropská Unie  Partnerství = spolupráce - společný cíl (partneři něco společně budují) - společný zájem (partneři spolu chtějí pracovat) - výměna zkušeností (partneři profitují ze vzájemné spolupráce) - neformální spolupráce (partneři spolupracují nad rámec vytčených pravidel – rovná práva, partneři si navzájem důvěřují) - společná zodpovědnost ( partneři se navzájem jistí)

Partnerství a Společný regionální operační program  - příprava programu ( pracovní skupiny, dialog s veřejností ) - realizace programu (partnerství jako princip realizace projektů, otevřené monitorování programu – Monitorovací výbor) - opatření 3.3 ( budování rozvojového partnerství na úrovni krajů) ?

Partnerství a Společný regionální operační program  Výhody partnerství - synergický efekt ( vyšší výkony, sdílení, zohlednění vzájemných potřeb) - transparentnost ( rovné postavení, společné rozhodování) - udržitelnost ( vyšší motivace, lepší klima, společné výsledky)

Partnerství a Společný regionální operační program  Úskalí partnerství - náročnější komunikace (prodloužení lhůt, hledání přijatelných postupů) - náročnější administrace (více subjektů = náročnější papírování) - vyšší riziko ( pravděpodobnost selhání některého subjektu)

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Opatření se zaměří na podporu neinvestičních projektů v oblasti:  budování rozvojového partnerství  posilování kapacity potenciálních zpracovatelů projektů  vytváření rozvojových strategií  vytváření projektů pro další programovací období  moderní metody řízení ve veřejné správě

Žadatelé pro opatření 3.3   kraje místní aktéři: NNOkrajobcemikroregionypodnikatelé organizace zřizované veřejnou správou profesní sdružení experti finanční sektor

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Postup při zpracování rámce projektu:  Vytvoření projektového/ řídícího týmu  Vyhledávání partnerů  Plán na vytvoření sítě partnerských subjektů  Definování krajských rozvojových priorit  Plán na zpracování krajských strategií ve vybraných oblastech  Definování potřeb pro rozšíření absorpční a administrativní kapacity  Návrh rámcového školícího plánu  Plán tvorby projektů pro čerpání veřejných zdrojů

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Postup při vytváření projektového týmu:  = předobraz budoucího řídícího týmu projektu  50% zástupců veřejné správy a 50% zástupců ostatních sektorů

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Řídící tým projektu:  Zástupci střešních organizací ( Asociace neziskových organizací, Krajská hospodářská komora, Svaz měst a obcí regionu, regionální vysoká škola, Spolek pro obnovu venkova, apod.) + zástupci kraje  Architekt projektu ( koncipování projektu dle potřeb cílových skupin)  Nemožnost účasti na vyhlašovaných výběrových řízeních na subdodávky

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Partneři projektu:  Smlouva o partnerství  Aktivní podíl na realizaci projektu  Možnost čerpání prostředků projektu až do 500 tis. Kč  Příklady spolupráce: komunikace s cílovou skupinou, vzdělávání cílové skupiny

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Vyhledávání partnerů:  Z oblasti veřejné správy (obce, jejich svazky, mikroregiony, NUTS II, regionální pracoviště resortů)  Z partnerských sektorů (občanského – NNO, podnikatelského, expertního, finančního)  Z oblasti řídících struktur (politici; vedoucí zaměstnanci organizací,institucí a podniků; představitelé NNO)  Z oblasti institucí ( organizace zřizované obcemi, kraji, státem, NNO)

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Cíle a výsledky projektu: Cíle a výsledky projektu:  Založení a budování rozvojové partnerství  Zpracování analýz a dalších podkladových materiálů  Zpracování regionálních strategií ve vybraných oblastech  Zpracování projektů pro čerpání veřejných zdrojů ve vybraných oblastech  Zpracování strukturovaného školícího plánu na základě definovaných potřeb  Vyškolení osob dle školícího plánu

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Definování potřeb pro rozšiřování absorpční a administrativní kapacity: Definování potřeb pro rozšiřování absorpční a administrativní kapacity:  4 úrovně vzdělávání: - euromanažeři ( manažeři území) - experti ( monitoring, audit, veřejné zakázky, komunitní plánování, apod.) - potenciální žadatelé - širší veřejnost

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Metody pro posílení absorpční a administrativní kapacity: Metody pro posílení absorpční a administrativní kapacity:  Metody budování partnerství  Metody komunikace  Metody projektového řízení  Metody zapojování veřejnosti  Metody sdílení zkušeností  Metody řízení kvality

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Odlišnost projektu v rámci SROP:  Projekt je předkládán pouze v rámcovém pojetí  Náklady na čerpání projektu budou uvolňovány po pololetích  Kontinuelní monitoring výsledků projektu, upřesňování projektu na jejich základě  V každém kraji má projekt jinou koncepci  Odlišná alokace prostředků na jednotlivé kraje

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Povinné postupy kraje:  Kraj zveřejňuje možnost zapojení do projektu pro potenciální partnery  Partnerem projektu je možno stát se i v průběhu projektu  Kraje podporují vznik sítě partnerství minimálně a úrovni správních obvodů obcí III. typu  Kraj definuje minimálně 5 oblasti pro rozpracování do ROP

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Povinné postupy kraje II:  Kraj zpracovává strategické dokumenty na základě analýz, metodou otevřeného dialogu s veřejností  Kraj zpracuje školící plán pro min 4 úrovně cílových skupin  Kraj rozpracuje min 3 metody moderního řízení  Projekty vznikají na základě otevřeného dialogu s veřejností

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Příklady dobré praxe z předložených projektů v oblasti strategií:  Zmapování pokrytí kraje lokálními strategiemi (Hradec Králové)  Zpracování jednotné metodiky zpracování lokálních strategií kompatabilní s se strategií kraje (Olomouc)  Zpracování lokálních strategií pro mikroregiony (Vysočina)

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Příklady dobré praxe z předložených projektů v oblasti euromanažerů/manažerů území  Zmapování zájmu o vznik euromanažerů/ manažerů území (Hradec Králové)  Proškolení manažerů pro všechny mikroregiony ( Hradec Králové, Olomouc)  Placení částečných úvazků manažerů území (Olomouc, Vysočina)  Euromanažeři pro NNO, podnikatele

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Příklady dobré praxe z předložených projektů v oblasti neziskového sektoru /NNO/  Posilování struktury NNO (Karlovy Vary, Střední Čechy)  Vznik databáze NNO  Euromanažeři pro NNO

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Příklady dobré praxe z předložených projektů v oblasti zapojování veřejnosti zapojování veřejnosti  Vznik komunitních plánů (Vysočina)  Zapojení do Národní sítě zdravých měst (Vysočina)  Uplatnění Místní Agendy 21  kulaté stoly, soutěže, výstavy

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Příklady dobré praxe z předložených projektů v oblasti moderních metod veřejné správy:  CAF (Vysočina, Jihomoravský kraj)  BalancedScoreCard  Komunikační strategie  Benchmarking (Vysočina, Karlovy Vary)

Opatření Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů  Jak se do projektu zapojit:  Oslovit zodpovědné pracovníky kraje  Seznámit se s projektem  Nabídnout kraji aktivity  Stát se partnerem

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost a přeji hodně úspěchů a přeji hodně úspěchů při budování partnerství. při budování partnerství. Ing. Radka Soukupová Ing. Radka Soukupová tel: tel: Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán Společného regionálního operačního programu a Jednotného programového dokumentu Praha pro Cíl 2