Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
FYZIKA 8.Ročník Práce 01 – MECHANICKÁ PRÁCE.
Polohová ( potenciální ) energie
MECHANICKÁ PRÁCE A ENERGIE
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Mechanická práce a energie
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Mechanika tuhého tělesa
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
Dynamika hmotného bodu
Soustava částic a tuhé těleso
MECHANIKA.
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Dynamika.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzájemné působení těles
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Jiný pohled - práce a energie
GRAVITAČNÍ POLE.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Energie LC.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
4.Dynamika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
3. Mechanická energie a práce
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _616 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Mechanická práce, výkon a energie
VY_32_INOVACE_11-01 Mechanika II. Mechanická práce.
3. Přednáška – BBFY1+BIFY1 energie, práce a výkon
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_11-02 Mechanika II. Kinetická energie.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Rovnováha a rázy.
VÝKON A PŘÍKON.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Keplerova úloha zákon sílypočáteční podmínky. Keplerova úloha zákon síly počáteční podmínky Slunce: M =  kg M  = 39.1 gravitační konstanta:
Práce a energie Mechanická práce: Obecně: pokud F je konstantní a svírá s trajektorií všude stejný úhel F dr délka trajektorie (J)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Polohová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Gravitační pole Gravitační síla HRW2 kap. 13 HRW kap. 14.
MECHANIKA.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Maminka začne roztlačovat kočárek, který je v klidu na vodorovné podlaze. Tlačí ho stálou silou o velikosti 9 Newtonů, která má také vodorovný směr. Za.
Rotační kinetická energie
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Energie.
Transkript prezentace:

Přeměny energií Vztah mezi prací a energií Tíhová potencionální energie Kinetická energie

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie v potenciální energii a naopak, celková mechanická energie soustavy je však konstantní.

Vztah mezi prací a energií Změna jakékoliv formy mechanické energie se rovná vykonané (přijaté) práci. Důležité vzorce: Ek=W, Ep=W

Tíhová potencionální energie Složitá definice: V případě, že lze silové působení popsat homogenním tíhovým polem s tíhovým zrychlením g (když zanedbáme pokles tíhového zrychlení s výškou), lze potenciální energii tělesa s hmotností m vyjádřit jednoduchým vztahem Jednoduchý vztah: h = výška nad úrovní, pro kterou je potenciální energie nulová (zpravidla to bývá zemský povrch).

Pro zajímavost, dělení potencionální energie tíhová - má ji těleso v tíhovém poli země pružnosti - má ji pružně deformované těleso (stlačený míč, protažená pružina, prohnutá pružná deska) c) tlaková – je u kapalin-souvisí s jejich tlakem

Kinetická energie Kinetickou energii mají všechna tělesa, která se vzhledem k dané vztažné soustavě pohybují Definice: Jestliže je hmotný bod o hmotnosti m vzhledem k dané soustavě v klidu, nepůsobí na něj žádná síla. Začne-li na něj působit stálá síla  ,udělí mu podle druhého Newtonova zákona zrychlení 

trajektorií hmotného bodu je přímka, která má směr síly trajektorií hmotného bodu je přímka, která má směr síly . Za čas t se bude hmotný bod pohybovat rychlostí o velikosti   a urazí dráhu  práce, kterou vykoná síla   na dráze s je dána vztahem ,pokud dosadíme, dostaneme: 

Z počátku byl hmotný bod v klidu (a tedy jeho kinetická energie byla nulová), je práce vykonaná silou  na dráze s rovna kinetické energii  ;  Někdy se stane, že potřebujeme určit kinetickou energii celé soustavy hmotných bodů, kinetická energie soustavy n hmotných bodů, které mají hmotnosti a velikosti rychlostí vzhledem k určité vztažné soustavě  , je dána součtem kinetických energií jednotlivých hmotných bodů:

pokud výslednice sil koná práci kladnou (např pokud výslednice sil koná práci kladnou (např. motor auta při rozjíždění) kinetická energie hmotného bodu se zvětšuje, pokud tato výslednice koná práci zápornou, tj. práci spotřebovává (brzdící síla při zastavování vozidla), kinetická energie se zmenšuje, tedy 

Značení kinetické energie značka: běžně Ek, v teoretické mechanice často T jednotka: J (joule)

Vlastnosti kinetické energie kinetická energie nemůže být nikdy záporná Kinetická energie nezávisí na směru pohybu, ale pouze na velikosti rychlosti kinetická energie je závislá na volbě vztažné soustavy, protože na této volbě závisí také rychlost tělesa celková kinetická energie soustavy hmotných bodů je dána součtem kinetických energií jednotlivých hmotných bodů

Děkujeme za pozornost Kamil Malý Dominik Bröstl Radek Martiník Kuba Jan Honza Lepša Jirka Samek Honza Kubinec Pepa Hnidzik