Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Energie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Energie."— Transkript prezentace:

1 Energie

2 Energie Co znamená , že těleso má energii?
Energie je fyzikální veličina, která vyjadřuje schopnost tělesa konat práci, označuje se E. Jednotky energie jsou stejné jako u práce [J], Energii rozdělujeme na - pohybovou (kinetickou) polohovou (potenciální).

3 Pohybová (kinetická) energie
Pohybová energie je druh mechanické energie a označujeme jí Ek. Těleso, které se pohybuje má kinetickou energii. Působením na jiné těleso po určité dráze může konat práci. Pohybovou energii posuzujeme podle práce vykonané tělesem až k jeho zastavení. Pohybová energie je závislá na rychlosti a hmotnosti tělesa čím je rychlost vyšší, tím větší je i Ek tělesa. Těleso v klidu má nulovou Ek. čím je hmotnost vyšší, tím větší má pohybující se těleso Ek.

4 Polohová (potenciální) energie
Ep Polohová energie Je druh mechanické energie a označujeme jí Ep. Souvisí s polohou tělesa V gravitačním poli Země má těleso o hmotnosti m zdvižené do výšky h polohovou energii W h Na povrchu Země h= Ep=0 Aby těleso získalo polohovou energii, musíme vykonat určitou práci a změnit polohu tělesa. Stejně velkou práci pak může vykonat těleso při návratu do původní polohy. m Ep=0 Fg

5 Polohová energie pružiny
Protažená nebo stlačená pružina má polohovou energii pružnosti. K protažení nebo stlačení musíme vykonat určitou práci. Po odlehčení může pružina konat práci. Obr . 36/1.19

6 Vzájemná přeměna pohybové a polohové energie
Ek=0; Ep=mgh Ek=0 Ep=mgh h Ek=max Ep=0 Ep=0

7 Vzájemná přeměna pohybové a polohové energie
Polohová energie tělesa se při některých dějích přeměňuje na pohybovou energii tělesa a naopak!!! Při přeměnách energie může také docházet k přenosu energie na jiná tělesa (např. Polohová energie tělesa se přemění na pohybovou energii míče)


Stáhnout ppt "Energie."

Podobné prezentace


Reklamy Google