Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_13.3.08.FYZ Anotace: Mechanická energie, druhy mechanické energie. Digitální učební materiál je určen pro žáky učebních oborů. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Mechanická energie Je to fyzikální veličina, která souvisí s konáním mechanické práce. Pokud zvedneme závaží pomocí kladky do určité výšky, vykonáme tím mechanickou práci. Zvednuté závaží pak může samo vykonat práci tím, že zvedne jiné těleso, anebo při pádu na Zem jiné těleso deformuje.

3 Mechanická energie Každé těleso zvednuté nad povrch Země získává konáním práce schopnost opět mechanickou práci vykonat. Těleso má vůči Zemi polohovou energii, neboli potenciální energii tíhovou. Potenciální energii pružnosti mají pružně deformovaná tělesa (např. luk).

4 Mechanická energie Pohybovou neboli kinetickou energii pak má například pohybující se kladivo. Mechanickou energii mají tělesa zvednutá nad povrch Země, tělesa pružně deformovaná a tělesa, která se pohybují.

5 Mechanická práce Mírou mechanické energie je mechanická práce, kterou je třeba vykonat, aby těleso energii získalo. Proto mechanickou energii měříme ve stejných jednotkách jako práci.

6 Druhy mechanické energie

7

8 Také hodnoty kinetické energie jsou relativní. Určujeme je vzhledem k jiným tělesům. Nejčastěji opět vzhledem k povrchu Země. Nebo také vzhledem k tělesům, jež jsou s povrchem Země spojena.

9 Použité zdroje: LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy. 4., přeprac. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 266 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN 80-719-6184-1.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1."

Podobné prezentace


Reklamy Google