Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast: Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma: Vyjadřování neznámé ze vzorce Ročník: 1., 2. Datum vytvoření: červenec 2013 Název: VY_32_INOVACE_ MAT Anotace: Žáci se na jednoduchých příkladech naučí vyjadřovat neznámou ze vzorce pomocí ekvivalentních úprav rovnic. Digitální učební materiál je určen k výkladu. Využívá animační efekty Office 2010, což zvyšuje jeho názornost a napomáhá lepšímu porozumění tématu. Interaktivní prezentační prvky, animace a bohaté ilustrační příklady napomáhají lepšímu pochopení tématu a usnadňují rozvoj znalostí a dovedností žáků. Pro zvýšení interaktivity je vhodné použít interaktivní tabuli. Metodický pokyn: Materiál má multifunkční využití, je vhodný nejen k výkladu, k samostatnému studiu, ale i k opakování ke společné části maturitní zkoušky. Je možné jej použít i k doplnění učiva pro žáky s individuálním učebním plánem. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Vyjadřování neznámé ze vzorce

3 Vyjadřování neznámé ze vzorce
Chceme-li z daného vzorce vyjádřit určitou proměnnou, považujeme daný vzorec za rovnici. Proměnnou, kterou vyjadřujeme, považujeme za neznámou rovnice a se zbylými proměnnými pracujeme jako s čísly. Vyjádřete x: K oběma stranám rovnice přičteme 1. Celou rovnici vydělíme 4.

4 Ze vztahu vyjádříme neznámou x:
Rovnici vynásobíme 3. K oběma stranám rovnice přičteme 1. Rovnici vydělíme 2.

5 Ze vztahu vyjádříme neznámou x:
Rovnici vynásobíme 2. Rovnici vydělíme by.

6 Ze vztahů vyjádřete veličinu v závorce:
Řešení Řešení Řešení

7

8 Zdroje: CALDA, Emil. Matematika pro dvouleté a tříleté učební obory SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2003, 201 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google