Linecké těsto Milena Ungerová, SŠŽ Sokolov Technologie 1.Ročník Linecké těsto Milena Ungerová, SŠŽ Sokolov
Výukové cíle: Studiem materiálu budete schopni: Vybrat suroviny pro výrobu lineckého těsta Zvolit správný technologický postup výroby Podle druhu tvarovat výrobky z lineckého těsta Pečení přizpůsobit druhu výrobku Znát druhy výrobků z lineckého těsta Dokázat rozeznat vady a případně je odstranit
Tuk – stolní margarín, máslo Linecké těsto Základní suroviny: Hladká pšeničná mouka 3 díly Tuk – stolní margarín, máslo 2 díly Cukr - moučka 1 díl
Chuťové přísady: - citropasta - vanilinový cukr Další suroviny: Vejce: žloutky Chuťové přísady: - citropasta - vanilinový cukr
Hladkou mouku Cukr Tuk Prohněteme hákem: Vmícháme: Nakonec vmícháme: Výrobní postup: Prohněteme hákem: Tuk Cukr Vmícháme: Žloutky Chuťové přísady Nakonec vmícháme: Hladkou mouku
Ruční zpracovávání a pečení: Další zpracování: Krátce, ale důkladně promícháme Dáme do chladu odležet Těsto: Vypichování Tvarování Krájení Ruční modelování Pečeme při 195 až 210°C Ruční zpracovávání a pečení:
Výrobky z lineckých těst Linecké koláčky Ořechové košíčky Ovocné košíčky Linecké ovocné řezy se želé Linecké výrobky s máslovou náplní Čajové pečivo
Vady výrobků z lineckých těst Rozdělení vad: Vady vzniklé při zadělávání těsta: Spaření těsta Příčina: Tuk taje a je pohlcován moukou Vady vzniklé při pečení: Tvrdé pečivo, chuť syrové mouky Nedostatečné propečení Vady způsobené mikroorganismy: Např. plísně, kvasinky Nekvalitní suroviny a nedostatečné propečení
Na závěr pár důležitých rad: Používáme jen kvalitní suroviny Všechny sypké suroviny prosejeme Dodržujeme technologické postupy Pracujeme opatrně, aby se těsto nespařilo Výrobky tvarujeme podle požadavků Pečeme při správné teplotě Případné dohotovení výrobků provádíme pečlivě Hotové výrobky lze z hygienických důvodů balit
Dobrou chuť