Měření fyzikálních veličin – Měření teploty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
(míra tepelného stavu látky)
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Digitální učební materiál
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Teploměr. Jednotky teploty
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_164_Teplota AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Digitální učební materiál
Měření teploty.
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky
Měření teploty LC.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Teplotní roztažnost pevných látek
Tato prezentace byla vytvořena
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Teplota a její měření.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Měření fyzikálních veličin – Hustota
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Částicové složení látek
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Název materiálu: TEPLOTA – výklad učiva.
Elektrické vlastnosti látek
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.6.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_11 Teplota
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
zpracovaný v rámci projektu
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_F.6.A ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B34Fy6_Teplota
Teplota – souhrnná cvičení I.
VY _52_INOVACE_A_12_Teplota
Teplota-zápis Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

Měření fyzikálních veličin – Měření teploty Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_160, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu tématu „Měření fyzikálních veličin – Měření teploty“, je doplněna obrázky k tématu a obsahuje otázky a úkoly k procvičení daného tématu. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák je seznámen s pojmy – teplota, měření teploty, jednotka teploty, druhy teploměrů, postup při měření teploty. Zná jednotky teploty používané v praxi a ostatní jednotky teploty, umí změřit teplotu a zaznamenat ji. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku  16. 3. 2013 Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Měření teploty Fyzika – 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Teplota obecný význam – vlastnost předmětů a okolí, kterou je člověk schopen vnímat – studené, teplé nebo horké teplota je základní fyzikální veličinou soustavy SI s jednotkou kelvin (K) a vedlejší jednotkou stupeň Celsia (°C) k měření teploty se používají teploměry značka teploty – t (t = 10 °C) u nás teplota ve °C   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Další jednotky teploty Stupeň Fahrenheita (značka °F) – jednotka teploty, která se používá převážně v USA; 0 °C = 32 °F Kelvin (značka K) - je jednou ze sedmi základních jednotek soustavy SI, je definován 2 body: 0 K (-273 °C) je teplota absolutní nuly, tedy naprosto nejnižší teplota, která je fyzikálně definována 273,16 K je teplota trojného bodu vody (0,01 °C). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Stupeň Celsia Celsiův stupeň (značený °C) - je jednotka teploty, kterou v roce 1742 vytvořil švédský astronom Anders Celsius. Teplota tání ledu – 0°C Teplota varu vody – 100 °C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Čím měříme teplotu? Venkovní teploměr Lékařský teploměr Bimetalový teploměr Digitální teploměr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování Délka kovových tyčí se při zahřívání zvětšuje, při ohřívání zmenšuje. Délky tyčí z různých kovů se při zahřívání za stejných podmínek zvětšují různě. (dráty elektrického vedení – průvěs; železniční koleje – mezery, bimetalové teploměry) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování kapalné těleso má stálý objem, pokud se nezmění jeho teplota objem kapalin se při zahřívání zvětšuje, při ochlazování zmenšuje objem plynů se při zahřívání zvětšuje, při ochlazování zmenšuje (kapalinové teploměry – rtuť) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Měření teploty tělesa Postup: zjistíme rozsah stupnice jaká teplota odpovídá 1 dílku stupnice naměřenou teplotu zapisujeme t = 15 °C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Otázky k procvičení učiva Vyjmenuj, kde se v běžném životě můžeme setkat s měřením teploty? Jakou jednotku teploty používáme? Znáš nějakou jinou jednotku teploty? Jaké druhy teploměrů znáte nebo máte doma? Jakou značku používáme pro teplotu? Při jaké teplotě vaří voda? Při jaké teplotě taje led? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Dokresli sloupce rtuti podle uvedených teplot. Cvičení Dokresli sloupce rtuti podle uvedených teplot. 34 °C 42 °C 18 °C 6 °C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Jaká teplota byla naměřena? Cvičení Jaká teplota byla naměřena? °C °C °C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Použité zdroje [2013-03-16] http://cs.wikipedia.org/wiki/Teplota [2013-02-25] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Clinical_thermometer_38.7.JPG/800px-Clinical_thermometer_38.7.JPG [2013-02-25] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://pixabay.com/static/uploads/photo/2012/04/18/12/07/digital-36852_640.png?i [2013-03-16] http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=97 Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, 2004. ISBN 80-7196-246-5. s. 100 - 111 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.