Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová."— Transkript prezentace:

1 PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová

2 Otázka číslo 1. Vyložte vlastními slovy , co je teplota tělesa
Otázka číslo 1. Vyložte vlastními slovy , co je teplota tělesa .Srovnejte vlastní představu a odborné vyjádření. 1.(vlastní představa) Teplota těles je vlastnost předmětů a okolí , kterou je člověk schopen vnímat (studený , teplý, horký) 2.(odborná představa) Teplota je charakteristika teplého stavu hmoty . Je fyzikální veličina. Základní jednotkou fyzikální veličiny teploty je Kelvin. Běžně ale používáme Celsia

3 Otázka číslo 2. Jakým způsobem se teplota používá v historii a součastnosti měřila ?Jakými přístroji? Vysvětlete jejich princip. Teplota se dá měřit pouze nepřímo na základě známých fyzikálních jevů za různých teplot . Postupně bylo pozorováno že zvýšení teploty působí změnu rozměrů , tvaru, nebo skupenství předmětů . V historii se teplota měřila např. z šířky letokruhů. Teplota se měří teploměrem. Většinou je princip teploměru založen na tepelné roztažnosti jednotlivých látek.

4 Otázka číslo 3. Jaká značka se pro teplotu používá a jaké jednotky
Otázka číslo 3. Jaká značka se pro teplotu používá a jaké jednotky ? Uveďte jednotky historické i současné a převodní vztahy mezi nimi včetně příkladů. Teplota je základní fyzikální veličinou soustavy SI s jednotkou Kelvin a vedlejší jednotkou stupně Celsia . Nejnižší možnou teplotou je teplota absolutní nuly (0K,-273,15°C),ke které se lze libovolně přiblížit , avšak nelze ji dosáhnout. Měřidlo je teploměr. ZNAČKA PRO TEPLOTU:°C jejíž jednotkou je stupeň Celsia(používá celý svět) rok vzniku 1742. °F jejíž jednotka je stupeň je Fahrenheita(USA),1714 K jejíž jednotkou je kelvin (celý svět),1848 °N jejíž jednotkou je stupeň Newtona,1700

5 JEDNOTKY TEPLOTY HISTORICKÉ I SOUČASNÉ A PŘEVODNÍ VZTAHY MEZI NIMI 0°C= 273,15 K (Kelvina) 0°C=32°F (Fahrenheita) 0°C=0° RÉ (Réaumura) 0°C=491,67°R (Rankina)

6 Navrhněte konstrukci přístroje ,kterým by se dala měřit teplota.
OTÁZKA ČÍSLO 4. Navrhněte konstrukci přístroje ,kterým by se dala měřit teplota. Bimetal=dva rozdílné kovy přidělané na sebe, z toho každý jinak reaguje na teplotu. Kapalinový teploměr= teploměr,ve kterém se k měření teplotní roztažnosti využívají teploměrné kapaliny(rtuť,líh apod.) Návrh na konstrukci : Papír alobal k sobě přiděláme a máme hotový přístroj na měření teploty.

7 nejvíce= +57°C Azízija , Libye
OTÁZKA ČÍSLO 5. uveďte s jakými teplotami se lze na Zemi a ve vesmíru setkat . Uvěďte minima a maxima na Zemi a minima a maxima ve vesmíru. Země – nejméně= -89,2 °C polární stanice Vostok nejvíce= +57°C Azízija , Libye Vesmír-nejméně=-272°C Mlhovina Boomerang nejvíce= Kelvinů HD hvězda A ČR – nejméně=-42,2°C Litvínovice u ČB nejvíce= +40,°C Dobřichovice

8 DĚKUJEME ZE POZORNOST


Stáhnout ppt "PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová."

Podobné prezentace


Reklamy Google